Türkiye'nin Suriye tutumu!

İngiliz Guardian gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye lideri Beşşar Esed'e 'sonu uçurum olan yoldan bir an önce dönmesi' uyarısında bulunmasını sayfalarına taşıdı. Gazete, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de, "Suriye maalesef çıkmaz bir sokağa g

Türkiye'nin Suriye tutumu!

İngiliz Guardian gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye lideri Beşşar Esed'e 'sonu uçurum olan yoldan bir an önce dönmesi' uyarısında bulunmasını sayfalarına taşıdı. Gazete, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de, "Suriye maalesef çıkmaz bir sokağa girdi." sözlerine yer verdi.

İngiliz gazetelerinin bugünkü sayfalarında Türkiye'nin Suriye'ye yönelik tutumunu daha da sertleştirdiği haberleri yer alıyor. Guardian ilk sayfasından verdiği "Türkiye, Esed'in kanla beslendiğini söylüyor" başlıklı haberinde Erdoğan'ın dün söylediği, "Mazlumun kanı üzerinden gelecek inşa eden liderleri tarih, 'kanla beslenen liderler' olarak anar. Esed, sen de şu anda o sayfayı açmaya doğru gidiyorsun." sözlerini aktardı.

Arap Birliği'nin de son günlerde Suriye üzerindeki baskısını oldukça arttırdığına ve bu sebeple bugün Fas'ta bir toplantı gerçekleştirdiğine dikkat çekilen haberde, Rusya'nın ise Esed rejimine verdiği desteği devam ettirdiğine vurgu yapıldı. Gazete, Rusya'nın bir yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Esed yönetimine yönelik yaptırım ve kınama girişimlerini engellerken diğer yandan da Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasını 'yanlış' olarak değerlendirdiğine dikkat çekti.

Öte yandan, Sudan'ın da her ne kadar Arap Birliği'nde geçtiğimiz Cumartesi yapılan oylamada Suriye'nin üyeliğinin askıya alınması yönünde oy kullansa da, Suriye ile ilişkilerini düzeltme gayreti içinde olduğu yorumu yapılan haberde, Mısır başta olmak üzere bazı Arap Birliği üye ülkelerin halen 'elçilerin Suriye'den geri çekilmesi' çağrısına uymadıkları belirtildi.

Daily Telegraph: TAMPON BÖLGE Mİ KURULUYOR?

Ülkenin diğer önde gelen gazetesi Daily Telegraph da Erdoğan'ın dünkü konuşmasını ilk sayfadan vererek, "Suriye yönetimi, bıçak sırtı gibi tehlikeli bir çizgi üzerinde yürüyor." sözlerine atıfta bulundu.

Türkiye'nin Esed yönetimine ortak petrol arama projesinin iptal edilmesi ve elektrik ihracının durdurulması gibi tehditlerde bulunduğunu kaydeden gazete, Cumhurbaşkanı Gül'ün danışmanı Erşad Hürmüzlü'yü işaret ederek ilk kez üst düzey bir yetkilinin açıkça sınırın Suriye tarafında mülteciler için bir tampon bölge oluşturma olasılığını gündeme getirdiğine dikkat çekti.

Times gazetesi ise elektrik kesme tehdidinin sembolik olduğunu, çünkü Suriye'nin Türkiye'den aldığı elektriğin toplam ihtiyacının yüzde 6,7'sini karşıladığını kaydetti.

Telegraph'ta konuyla ilgili bir yorum yazısında, yakın zamana kadar komşularıyla sıfır politikası yürüten Türkiye'nin Suriye'ye baskı uygulayanların başını çekeceğini kimsenin tahmin edemeyeceği gibi, Arap Birliği'nin Libya'ya yönelik bir askeri müdahaleyi destekleyeceğini de kimsenin tahayyül edemeyeceğine değinildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem