Türkiye'nin ilk milli tankı

 Prototip üretimi için 500 milyon dolarlık kaynak ayrılan milli tank projesi Altay için kritik dönemece girildi. Otokar fabrikasında hummalı bir çalışma dönemi yaşanıyor. 250 adetlik ilk parti seri üretiminin ise 2017'de başlaması bekleniyor.   Prototip ü

Türkiye'nin ilk milli tankı

 

Prototip üretimi için 500 milyon dolarlık kaynak ayrılan milli tank projesi Altay için kritik dönemece girildi. Otokar fabrikasında hummalı bir çalışma dönemi yaşanıyor. 250 adetlik ilk parti seri üretiminin ise 2017'de başlaması bekleniyor.  

 

Prototip üretimi için 500 milyon dolarlık kaynak ayrılan milli tank projesi Altay için kritik dönemece girildi. Otokar fabrikasında hummalı bir çalışma dönemi yaşanıyor. Yaz sonunda görücüye çıkacak olan ilk prototip modelle birlikte tasarım süreci de tamamlandı. 250 adetlik ilk parti seri üretiminin ise 2017'de başlaması bekleniyor.

Türkiye'nin merakla beklediği milli tank projesi Altay'dan müjdeli haber geldi. İlk prototipin montaj çalışmaları başladı. Gelinen son durumla ilgili Zaman'a açıklamalarda bulunan Altay'ın üreticisi Otokar'ın Genel Müdürü Serdar Görgüç, "Yaz sonunda, Türk kamuoyu ilk milli tankla tanışacak." dedi. Görgüç, tankın sıfırdan Türk mühendisler tarafından tasarlandığının da altını çizdi.

 

Türkiye'nin ilk milli tankı Altay'ın üretecisi Otokar'ın Genel Müdürü Serdar Görgüç, proje hakkında bilgi verirken, savaş konseptlerinin değiştiği bir dönemde tanka yatırım yapılmasını eleştirenlere de karşı çıktı. Görgüç bunu şu örnekle açıkladı: "Ayağını basmadığın toprak senin değildir. Bunu Irak'ta gördük. ABD, Saddam rejimini havadan ve denizden vurdu. Daha sonra ise kara harekâtı düzenlemek zorunda kaldı. Ayağınızı kuvvetle yere basmak istiyorsanız, çok iyi tanklarınız olmalı. Tank, çok uzun yıllar boyunca tüm dünya ordularının ana demirbaşı olarak kalacak. 2020'den sonra sil baştan tank yapmaya hazırlanan ülkeler var."

 

Altay'ın, TSK'nın savunma stratejisine göre hazırlandığına dikkat çeken Görgüç, "Altay tamamlandığında, dünyanın bir numarası olacak. Hareket kabiliyeti, zırhı ve yüksek atış isabetiyle adından söz ettirecek. İleri teknolojisiyle, yeni gelişen tehditleri bertaraf edecek." ifadelerini kullandı. Prototip üretimi için 500 milyon dolarlık kaynak ayrılan Altay için kritik dönemece girildi. İlk prototip, yaz sonunda görücüye çıkacak. 250 adetlik ilk parti seri üretiminin 2017'de başlaması bekleniyor. Projenin teknik destek sağlayıcısı, Güney Koreli Rotem olurken aracın üzerinde Aselsan, MKE, Roketsan gibi kuruluşların desteği bulunacak. İlk milli muharebe tankında dizel motor kullanılacak.

 

Tankın tasarım ve prototip üretimi ihalesini kazanan Otokar'da şu anda hummalı bir çalışma var. Şirketin Adapazarı'ndaki tesislerinde Altay'ın montajına başlandı. Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, proje sona erdiğinde Türkiye'nin tank tasarlama ve üretme kapasitesine sahip olacağının altını çiziyor. Muharebe sahasında bir tankın başarılı olabilmesi için üç şart olduğunu kaydeden Görgüç, "Bunlar, koruması, hareket kabiliyeti ve atış gücüdür. Altay, tüm bunları en üst seviyede gerçekleştirecek. Çağdaşlarından bir nesil önde olacak." dedi. Altay projesinin TSK'nın caydırıcı gücünün daha da artırılması için büyük önem taşıdığına işaret eden Görgüç, şunları ifade etti: "Ordular karşılaştırıldığında, alt alta yazılan kalemler bellidir: Savaş uçakları, tanklar, füzeler. Altay gibi modern ve güçlü bir tank Türkiye'ye avantaj sağlayacaktır."

 

Görgüç, daha şimdiden birçok ülkenin Altay'la ilgilenmeye başladığını, önümüzdeki yıllarda önemli bir ihracat potansiyelinin yakalanacağını söyledi. Bunun işaretlerini almaktan da memnuniyet duyduklarını kaydeden Genel Müdür, projede Rotem firmasından destek alınmasına yönelik 'Projenin ne kadar milli olduğunun sorgulandığını' belirterek "İlk defa tank tasarlıyoruz. Bazı konularda destek almak gerek. Kore kendi tankını tasarlamış bir ülke. İyi bir mühendislik altyapısı var. Bazı belirlenen alanlarda teknik destek sağlanacak. Böylece daha kısa zamanda önemli teknolojileri alabileceğiz." diye konuştu.

 

Altay projesinde yaz sonunda MTR adı verilen hareket kabiliyetini test edecek araç ortaya çıkacak. 2013'ün ilk çeyreğinde FTR yani atış testlerinin yapılacağı araç üretim bandından inecek. 2014'te iki ana prototip üretilecek. TSK ile birlikte testleri gerçekleştirilecek. 2016 sonu ya da 2017 başına Altay seri üretime hazır hale gelecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem