Türkiye'nin ilk alttan ısıtmalı yolu

Türkiye'de ilk defa uygulanacak olan karlı ve buzlu havalardan etkilenmeyen alttan ısıtmalı yol faaliyete geçmek için artık gün sayıyor.Ankara’daki 3,5 kilometrelik protokol yolu alttan ısıtma sistemi döşenen Türkiye’deki ilk karayolu oldu. Karlı ve buzlu

Türkiye'nin ilk alttan ısıtmalı yolu

Türkiye'de ilk defa uygulanacak olan karlı ve buzlu havalardan etkilenmeyen alttan ısıtmalı yol faaliyete geçmek için artık gün sayıyor.

Ankara’daki 3,5 kilometrelik protokol yolu alttan ısıtma sistemi döşenen Türkiye’deki ilk karayolu oldu. Karlı ve buzlu havalardan etkilenmeyecek yolun sistemi hazır. Ancak yolu ısıtacak elektriği hangi kurumun vereceği belli olmadığı için sistem devreye alınamıyor.
 
Kar ve buzlanmaya karşı alttan ısıtmalı yol sisteminin Türkiye’deki ilk uygulaması Ankara’daki protokol yolunun 3,5 kilometrelik kısmı oldu. Dünyada bu işin uzmanı şirketler arasında yer alan Danimarkalı Danfoss protokol yoluna geçtiğimiz yaz aylarında alttan ısıtma sistemini döşedi.
 
Bunun için yolun altına elektriği ısıya dönüştüren özel kablolar, kar ve buzlanmayı algılayıp sistemi devreye alacak sensörler yerleştirildi. Çalıştırılmaya hazır sistem, elektriği verecek kamu kurumunun hangisi olacağına karar verilemediği için devreye alınamadı.
 
Yoldan sorumlu bir yetkili kamu kurumları arasındaki bürokrasiden yakınırken içinde bulundukları durumu, “Elektriği TEDAŞ mı başka bir kurum mu verecek bir türlü belirlenemedi. Bu gidişle elektrik teline attığımız bir kancayla denemeyi yapacağız.” sözleriyle ifade etti. Esenboğa Havalimanı ile Ankara şehir merkezi arasındaki yolun problemli olan bu 3,5 kilometrelik kısmı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından tünel ve iki viyadükle de güvenli hale de getirildi.
 
Türkiye’nin ilk alttan ısıtmalı yolunu inşa eden Danimarkalı Danfoss şirketinin bölge yöneticisi Jurij Gabedov ve şirketin Türkiye’deki ısıtma çözümleri yöneticisi Yaşar Hüseyin Şan, Gabedov, kar ve buzlanmaya karşı İstanbul Boğazı’ndaki köprüler ile Bolu Tüneli’ne özellikle talip olduklarını, otoyol ve viyadüklere de aynı sistemi kurabileceklerini ifade etti.
 
Türkiye’de buz sarkıtlarına karşı Erzurum Adliyesi girişi ile Ankara’daki bazı AVM girişleri, Ankara Belediyesi’nin çatısındaki helikopter pisti ile İstanbul’da metrobüs dönüş köprüleri ve Konya’daki bazı üst geçitlerde de şirketin yaptığı ısıtma sistemi mevcut. Sistemin kurulum maliyeti ise metrekare başına 30-50 Euro. Şirket sisteme 10 yıl garanti veriyor.
 
36 ülkede üretim tesisleri bulunduğunu belirten Gabedov, Türkiye’de de üretim tesisi kurmak için fizibilite yaptıklarını söyledi. 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren şirketin, son yıllarda ısıtma çözümlerinde en fazla büyüdüğü ülke Türkiye.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler