Türkiye'den Rumlara misilleme

Sismik araştırmalar yapması için Güney Akdeniz'e yollanan Piri Reis gemisi, ikinci seferine hazırlanıyor ve bu kez Rumların sondaj yaptıkları platformun çok yakınına gidecek. Piri Reis'e yine tam donanımlı Türk savaş gemisi eşlik edecek!Kıbrıs Rum Kesimi'

Türkiye'den Rumlara misilleme

Sismik araştırmalar yapması için Güney Akdeniz'e yollanan Piri Reis gemisi, ikinci seferine hazırlanıyor ve bu kez Rumların sondaj yaptıkları platformun çok yakınına gidecek. Piri Reis'e yine tam donanımlı Türk savaş gemisi eşlik edecek!

Kıbrıs Rum Kesimi'nin petrol ve doğal gaz aramalarına misilleme olarak sismik araştırmalar yapması için Kıbrıs'ın güneyine yollanan Piri Reis gemisi, ikinci seferine hazırlanıyor 

10-15 gün arası denizde kalacak olan gemi, bu kez Rumların petrol platformuna çok yakın bir bölgeye gidecek ve beraberinde yine savaş gemisi olacak.

Kıbrıs'ın güneyindeki petrol sahasına 'G noktası' deniyor.

Piri Reis gemisi 26 Eylül'de buraya gitmiş ve araştırmalar sonunda 4 Ekim'de ihtiyaç gidermek için Gazimağusa Limanı'na demirlemişti.

Gemi bu akşam yeniden yola çıkmaya hazırlanırken, çalışmalarla ilgili açıklama proje koordinatörü Doç. Dr. Derman Dondurur'dan geldi:

EN ÖNEMLİ SORUN HAVA MUHALEFETİ

''Kıbrıs'ın güneyi ve doğusu petrol arama bölgeleri olarak bloklara ayrılmış vaziyette. Çalıştığımız alan 'G' bloku. Birinci ayakta 'G' blokunun güneybatı kısmını bitirdik. 1200 kilometreye yakın sismik veri topladık, hatların tümünü topladık. Bu çalışmanın ikinci ayağında ise 'G' blokunun kalan kısmının tamamını bitirmeyi hedefliyoruz.

Çalıştığımız alan, bir önceki ayağın kuzeyi ve doğusu şeklinde olacak. Toplam 3000 kilometreye yakın bir sismik veri seti toplamayı planlıyoruz. Tamamını bir anda bitirmemiz olası görünmüyor. Açıkçası bizi engelleyen en önemli sorun hava muhalefeti.

Hava koşulları uygun olursa, hiç durmadan, yaklaşık 10-15 gün denizde veri toplamayı düşünüyoruz. Daha sonra 1-2 günlüğüne yeniden Gazimağusa Limanı'na ikmal için gideceğiz ve tekrar aynı bölgeye dönerek kalan işleri tamamlayacakğız.

"PLATFORMA DAHA DA YAKINLAŞACAĞIZ"

İlk çalışmalarda, Rumların petrol ve doğalgaz sondajı yaptıkları platforma 14-15 kilometre kadar yaklaştık. Çalışmalarımız oraya çok yakın, platformu da gördük, görsel temas da sağladık. Bu ikinci ayakta yapacağımız çalışmaların güney kısmı platformun çok yakınına kadar uzanıyor açıkçası.

YİNE SAVAŞ GEMİSİYLE

Bize yine Türk savaş gemileri eşlik edecek. Zaten birinci ayakta da yanımızda en az bir savaş gemisi sürekli vardı. Uçaklar arada sırada eşlik ettiler. İkinci ayakta da aynı şey olacak. Yaklaşık 10 bin mil kadar uzağımızdan sürekli takip haldeler. Sürekli telsiz irtibatı halindeyiz. Bir isteğimizin, bir sorunumuzun olup olmadığı sürekli takip ediliyor.

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Öte yandan Dondurur, 'G' blokunun taraması bitirildikten sonra yapılacak çalışmaya Dışişleri Bakanlığı ile TPAO'nun karar vereceğini ifade ederek, toplanan verilerin TPAO tarafından işleneceğini, bunun hassas ve bazen de uzun süren bir süreç olduğunu, birkaç ayı bulabileceğini söyledi.

Dondurur, veriler işlendikten sonra petrol-doğalgaz gibi anomali bulunursa, kamuoyuna açıklamanın Dışişleri ve TPAO tarafından yapılacağını kaydetti.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler