Türkiye’de namaz kılanların oranı belirlendi

Türkiye'de 5 vakit namaz kılanların oranı yüzde 42,5 olarak belirlendi. Hiçbir vakit namazı kılmayanların oranı ise yüzde 16,9 oldu.Bitlis'in Ahlat İlçe Müftüsü Orhan İmamoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca 2014 yılında yaptırılan "Türkiye'de Dini Hayat A

Türkiye’de namaz kılanların oranı belirlendi

Türkiye'de 5 vakit namaz kılanların oranı yüzde 42,5 olarak belirlendi. Hiçbir vakit namazı kılmayanların oranı ise yüzde 16,9 oldu.

Bitlis'in Ahlat İlçe Müftüsü Orhan İmamoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca 2014 yılında yaptırılan "Türkiye'de Dini Hayat Araştırması" hakkında gazetecilere bilgiler verdi. İmamoğlu, araştırmaya göre nüfusunun yüzde 99,2'si Müslüman olan Türkiye'de her zaman vakit namaz kılanların oranının yüzde 42,5 olarak belirlendiğini, hiçbir zaman vakit namazı kılmayanların oranın ise yüzde 16,9 olduğunu kaydetti. Müftü İmamoğlu, yapılan araştırma sonuçlarını şu şekilde paylaştı:

"Diyanet İşleri Başkanlığı'nca 2014 yılında yaptırılan Türkiye'de Dini Hayat Araştırması'na göre, yurt genelindeki 21 bin 632 kişiyle uygulanan anketle vatandaşların dini eğilimleri ve bunların gündelik hayattaki yansımalarının belirlenmesi amaçlandı. Araştırmaya katılanların yüzde 50,9'unun kadın, tamamının ise 18 yaş ve üzeri olduğu belirtildi. Buna göre, katılımcıların yüzde 99,2'si İslam dinine mensup olduklarını belirtti. Sadece yüzde 0,4'ü İslam dışındaki diğer dinlere mensup olduğunu ya da herhangi bir dine mensup olmadıklarını ifade etmişler. Ülke genelinde vakit namazlarını her zaman kılanların oranı yüzde 42,5, hiçbir zaman vakit namazı kılmayanların oranı ise yüzde 16,9 olarak belirlendi. Kırsalda yaşayanların yüzde 50,5'i vakit namazlarını her zaman kılarken, bu oran kentte yaşayanlarda yüzde 39,4'e düştü. Vakit namazlarını kılma sıklığı cinsiyete göre değerlendirildiğinde kadınların yüzde 49,8'i erkeklerin ise yüzde 34,8'i vakit namazlarını her zaman kıldıkları tespit edildi. Yaş grubuna göre vakit namazlarını kılma sıklığı incelendiğinde ise, yaş arttıkça vakit namazlarını kılanların da arttığı görüldü. 18-24 yaş grubunda vakit namazlarını her zaman kılanların oranı yüzde 26,2 iken, bu oran 65 ve daha yukarı yaşlarda yüzde 69,9'a çıktı."

"EĞİTİM SEVİYESİ ARTTIKÇA NAMAZ KILANLARIN ORANI AZALIYOR"

Eğitim seviyesi arttıkça vakit namazlarını her zaman kılanların oranında genel olarak azalma görüldüğünü belirten Müftü İmamoğlu, "Araştırmada okur-yazar olmayan kişilerden vakit namazını her zaman kılanların oranı yüzde 69,3 oldu. Bu oran lisans ve üstü mezunlarda ise yüzde 27,4'e gerilediği tespit edildi" dedi.

CUMA NAMAZI KILMA ORANI

Ülke genelindeki erkeklerin yarıdan fazlasının Cuma namazını her zaman kıldıklarını belirten İmamoğlu, "Araştırmada katılımcıların yüzde 57,4'ü cuma namazını her zaman kıldıklarını söylerken, hiçbir zaman kılmayanların oranı yüzde 7,2 oldu. Çoğunlukla kıldıklarını belirtenlerin oranı yüzde 17,6, ara sıra kıldıklarını söyleyenlerin oranı ise yüzde 12,7 olarak belirlendi. Kentte yaşayan erkeklerin yüzde 54,6'sı cuma namazını her zaman kıldıklarını bildirirken, kırsalda yaşayan erkeklerde bu oran yüzde 65 oldu. Yaş grubuna göre bakıldığında ise yaş arttıkça cuma namazını her zaman kılanların sayısında artış olduğu belirlenmiştir" diye konuştu.

Türkiye’de namaz kılanların oranı belirlendi

Türkiye’de namaz kılanların oranı belirlendi

Türkiye’de namaz kılanların oranı belirlendi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler