Türkiye'de bir ilk Trabzon'da gerçekleşti

Türkiye'de ilk defa bir tiyatro oyunu Trabzon'da cezaevinde sahnelendi. Türkiye’de ilk defa bir tiyatro festivali kapsamında cezaevindeki hükümlülere tiyatro gösterisi düzenlendi.    17. Karadeniz Tiyatro Festivali kapsamında 'Son Kuşlar' adlı tiyatro oyu

Türkiye'de bir ilk Trabzon'da gerçekleşti

Türkiye'de ilk defa bir tiyatro oyunu Trabzon'da cezaevinde sahnelendi.

Türkiye’de ilk defa bir tiyatro festivali kapsamında cezaevindeki hükümlülere tiyatro gösterisi düzenlendi. 
 
17. Karadeniz Tiyatro Festivali kapsamında 'Son Kuşlar' adlı tiyatro oyununun gösterisini Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi'nde gerçekleştirildi. Türkiye’de ilk defa festival kapsamında gerçekleştirilen ve 4 gün boyunca sahnelendirilecek olan gösterinin galasına Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Okçin Akşit, Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Uğur Keleş ve çok sayıda mahkum katıldı. Sait Faik Abasıyanık'ın 'Son Kuşlar' adlı eserinden yola çıkarak Firdevs Aylin Tez'in oyunlaştırdığı tiyatro gösterisini yöneten ve başrolünü oynayan Devlet Tiyatrosu sanatçısı Turgay Tanülkü gösterinin başında tutuklu ve hükümlülere simit dağıttı.
 
2-425.jpg
 
KENDİNİ MAHKUMLARA ADADI
 
62 yaşındaki oyuncu Turgay Tanülkü, 18 yaşında girdiği cezaevinden çıktıktan sonra kendini mahkumlara adadı. 80 büyük cezaevine giderek 70 bine yakın mahkuma ‘Son Kuşlar’ adlı tiyatro oyunun sergileyen oyuncu Tanülkü, mahkum çocuklarının hayatlarına da umut oldu. 14’ünü cezaevinden aldığı 23 evladının olduğunu söyleyen Tanülkü, 11 çocuğunun üniversite bitirdiğini ve bir tanesinin de savcı olduğunu söyledi.
 
Oyuncu Turgay Tanülkü, projeye 1981 yılında tek başına başladığını dile getirerek “Ulucanlar Cezaevi'nde yatarken idamlardan sonra kuşlar gelmemeye başlamıştı. 18 yaşındaydım, o zaman son kuşlar gitti demiştim. Sonra çıktım Sait Faik’in 'Son Kuşlar' öyküsünü okudum. Dolayısıyla bu projeye aslında 1981 yılında tek başıma başladım. Bir yola çıktık yaklaşık bir buçuk yıldır bütün cezaevlerini dolaşmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar 80 büyük cezaevine uğradık. 70 bine yakın mahkum bu oyunu izledi. Aslında bu oyun mahkum evlatlarına uzanan bir yol. Ben onun için yola çıktım. O çocuklardan 23 tanesini yanıma aldım. Biz cezaevine düşmeden yaşadıklarımızdan dolayı 26 kişinin bu ülkede çocuğu olmadı. Yaradan bana bir tane vermedi ama 23 tane mahkum çocuğu verdi. Onlardan 11 tanesi üniversiteyi bitirdi. Bu ülkenin barışa ihtiyacı var. Ben barışı cezaevinde yakalamaya çalışıyorum. Burada bugün küçük bir çocuk var bence o dünyanın barış elçisi. Ben onu annesinden rica edip alacam ve okutmaya çalışacağım” dedi.
 
3-213.jpg
 
“TİYATRO KARANLIĞIN İÇİNDEKİ BİR IŞIK KAYNAĞIDIR”
 
Tiyatronun karanlığın içindeki bir ışık kaynağı olduğunu kaydeden Tanülkü, “Belki de tiyatroyu kullanıyorum. Sanat bütün duvarları aşar. Hiç kimse de engel olamaz. Ben Ulucanlar’da tiyatro yaparken niye tiyatro yapıyorsun dediler. Tiyatro karanlığın içindeki bir ışık kaynağıdır dedim. Sonra bu sözü Ulucanların duvarlarına yazdılar. Sizler cezaevlerinin parlak noktalarını görüyorsunuz ama burada insan ruhu var. Hem yasalar mahkum ediyor hem de vücut kalbi mahkum ediyor. Ben ona ulaşmaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.
 
4-114.jpg
 
3 yıl boyunca hücrede yaşadığını söyleyen Tanülkü, “3 yıl hücrede yaşadım. 3 ay çayı göremedim onun için her oyun oynayışımda o mahkumları gördüğümde suçu ne olursa olsun onlar benim ülkemin insanları. Beğenmediğimiz insanların vergileri bizim maaşımız. Ben helalleşme turnesi yapıyorum. Bu ülkenin buna ihtiyacı var. Bunun için mahkumlara dışarıda bir çınar ağacının altına buluşup ve birer bardak çay içeceğiz diyorum” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler