Türkiye son 9 yılda tarımda Avrupa birincisi

Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Cumhuriyet döneminde tarımdan uzaklaştık. Son 9 yılda ise tarımsal üretim değeri ve hasıla açısından Avrupa'nın bir numarasıyız" dedi.Ziraat Mühendisi Hasan Soydan tarafından 1831 yılından 1928 yılına ka

Türkiye son 9 yılda tarımda Avrupa birincisi

Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Cumhuriyet döneminde tarımdan uzaklaştık. Son 9 yılda ise tarımsal üretim değeri ve hasıla açısından Avrupa'nın bir numarasıyız" dedi.

Ziraat Mühendisi Hasan Soydan tarafından 1831 yılından 1928 yılına kadar eski Türkçe harflerle yazılmış tüm kaynakların bir araya getirilerek derlendiği 60 bin sayfalık "Zira-i Matbuat" kitabının tanıtımı bugün İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Halkalı Kampüsü'nde gerçekleşti. Törende konuşan eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 1928 yılına kadarki geriye doğru yaklaşık 100 yıllık dönemin ziraat ile ilgili yayımlanmış dergilerini ve mecmualarını derleyerek eseri hazırlayanlara teşekkür ederek, "Cumhuriyet döneminde biz tarımdan giderek uzaklaştık. Bu gerçek. Bunun birçok psiko-sosyal sebebi var. Oraya girmeyeceğim. Fakat bu bize aslında önemli şeyler kaybettirdi. Çünkü tarım milletlerin kalıcı servet alanıdır. Modası da geçmez. İnsanlık tarihinin her aşamasında ihtiyaç hissettiği temel servet sektörüdür. Bu çalışma tarım tarihi için son derece önemli. Bu kitap özellikle Osmanlıcadan alındı. Eski harfler tanımına karşıyım. Niye eski olsun, tedavülde. Sadece biz ondan ayrıyız ve çok şey kaybettik" şeklinde konuştu

Tarımla ilgili algı ile olgunun farklı olduğuna dikkat çeken AK Partili Mehdi Eker, "Maalesef modern dünyada hakikatin onda dokuzunu algılar oluşturuyor. Bu çok acı bir gerçek. Biz son 12 yılda tarımsal üretim değerini 23 milyar dolardan 61 milyar dolara çıkardık. 23 milyar dolar hasıladayken, Türkiye Avrupa'da dördüncü sıradaydı. Biz son dokuz yıl içerisinde Avrupa'nın bir numarasıyız. Tarımsal üretim değeri ve hasıla açısından Avrupa'daki ülkeleri geçtik. Dünyada da üst sıralara çıktık" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gıda,Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Mehdi Eker, kitabı hazırlayan Hasan Soydan'a plaket verirken, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Mehmet Bulut da Mehdi Eker'e bir hediye takdim etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler