Türkiye sınırına çelik duvar

 Bulgar Dışişleri, duvarın 3 metre yüksekliğinde, 30 km uzunluğunda olacağını açıkladı. Sofya, duvarın maliyeti için AB’den 6 milyon avroluk ek destek talep edecek.AB’nin en yoksul üyesi olan Bulgaristan, son dönemde özellikle Suriyeli göçmen akınına uğra

Türkiye sınırına çelik duvar

 Bulgar Dışişleri, duvarın 3 metre yüksekliğinde, 30 km uzunluğunda olacağını açıkladı. Sofya, duvarın maliyeti için AB’den 6 milyon avroluk ek destek talep edecek.

AB’nin en yoksul üyesi olan Bulgaristan, son dönemde özellikle Suriyeli göçmen akınına uğradı. Olağanüstü toplanan hükümet, Türkiye sınırında duvar inşaatına hemen başlanmasının yanı sıra sınırdaki güvenlik önlemlerinin artırılmasına karar verdi. Sofya, Suriyelilerin bu 30 kilometrelik bölgeden yasadışı girmeleri yerine, resmi sınır kapılarından yasal yollarla ülkeye ya da AB topraklarına giriş yapmalarını amaçladığını açıkladı. Göçmenlerin Türkiye sınırından geldiğini belirten İçişleri Bakanı Tzvetlin Yovçev, “Bu akını yönetemezsek, insani kriz yaşanabilir” dedi. Yovçev, suç şebekeleri ve silahlı örgütler tehdidinin de artabileceğini ileri sürdü.

İNSAN KAÇAKÇILIĞI RİSKİ

Taraf gazetesinin haberine göre; BM mülteci ajansının sözcülerinden Boris Cheshirkov da, hükümetin, göçmenlerin kampların bulunduğu sınır kapılarından giriş yapmasını istediğini aktardı. Hükümete göre, göçmenler bu kamplarda, sığınma, mültecilik, uluslararası koruma başvurusu yapma imkanı bulacak. Ancak bu girişimin sakıncalarına da dikkat çeken Cheshirkov, duvarın mültecilerin başka ülkelere yönelmesinin yanısıra, insan kaçakçılığı gibi daha tehlikeli yöntemlere başvurmalarına neden olabileceğini belirtti. Cheshirkov, Lübnan, Ürdün, Türkiye, Irak ve Mısır’da 2.2 milyon Suriyeli göçmen olduğuna dikkat çekerek, bu sorunun ortak çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

8 BİN GÖÇMEN GELDİ

Bulgaristan’a, yılın başından beri, yarısından fazlası Suriyeli olmak üzere Arap ülkelerinden 8 bin göçmen ulaştı. Ülkede göçmen kampları kapasitesini doldurdu ve yenilerini yapmak zor görünüyor.

BATI BASKI YAPIYOR

İnsan hakları örgütleri, AB’ye, göçlerin fiziksel önlemler yerine, bu duruma yol açan nedenlerin çözümüyle engellenebileceği uyarısı yapıyor. Uzmanlar, AB’nin Almanya, Fransa gibi ‘büyük’ üyelerinin göçle ilgili güvenlik önlemleri almaları için Balkan devletlerine baskı uyguladığını, duvarın da bu baskının ve bölgede yükselen milliyetçiliğin bir sonucu olduğunu belirtiyor. Son olarak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriyeli göçmenlerin, Türkiye’de tutulmaları başarılamazsa, kendilerine geleceklerini söylemişti

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem