Türkiye ile Singapur arasında kritik anlaşma

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Başbakan Lee Hsien Long tarafından resmi törenle karşılandı. Daha sonra saraya giren Erdoğan, Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam tarafından kabul edildi. Erdoğan, mevkidaşı Long ile iki ülke heyetleriyle birlikte

Türkiye ile Singapur arasında kritik anlaşma

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Başbakan Lee Hsien Long tarafından resmi törenle karşılandı. Daha sonra saraya giren Erdoğan, Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam tarafından kabul edildi. Erdoğan, mevkidaşı Long ile iki ülke heyetleriyle birlikte bir görüşme gerçekleştirdi.

Heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen iki başbakan, ülkeler arasındaki işbirliğinin gelişmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Singapur Başbakanı Long, Türk ekonomisindeki gelişmeye dikkat çekerken, şöyle dedi:

"İki ülkenin refah seviyesi arttıkça karşılıklı ilişkilerimiz de gelişmiştir. Türkiye Uzakdoğu'ya ilgi duyuyor, biz de Avrupa'ya. Türkiye ve Singapur, birbirleri için birer kapı olma özelliği taşıyabilir."

Bu nedenle önümüzdeki yıllarda işbirliğini daha da geliştirme kararı aldıklarını belirten Erdoğan, ekonomi, finans ve terörle mücadele olmak üzere 3 alanda işbirliği kararı aldıklarını söyledi. Serbest ticaret anlaşması için iki ülke ekonomi bakanlarına talimat verildiğini, finansal işbirliği için de maliye bakanlarının düzenli temaslar kurması kararı aldıklarını bildirdi. Terörle mücadelede ortaklık için "İmzaladığımız bu mutabakat zabtı sayesinde iki ülke, halklarını gerçek bir tehdit olan uluslar arası terörden daha da korumuş olacaktır" dedi.

Başbakan Erdoğan'da 18 yıl aradan Singapur'u ziyaret eden Türk başbakanı olmaktan memnun olduğunu söyledi. İki ülke arasında terörle mücadele anlaşmasının çok büyük önem taşıdığını belirten Erdoğan, "Çünkü dünya barışının en önemli tehdidi ne yazık ki terördür. Buna karşı tüm ulusların ortak mücadele kararlılığını ortaya koymaları lazım" diye konuştu.

Türkiye ve Singapur'un stratejik konumları nedeniyle birbirleri için fırsat kapısı niteliğinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Türkiye ve Singapur esasen birbirlerini tamamlayan iki ülke konumundadır. Onun için Türk ve Singapurlu iş adamları üçüncü ülkelerde işbirliği yapma iradesini göstermelidir" çağrısı yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Singapur'un Türkiye için Asya Pasifik'e açılma noktasında önemli bir partner olduğunu kaydederek iki ülke ticaret hacminin de artırılması gerektiğini ekledi. Başbakan Erdoğan daha sonra Singapur Parlamento Başkanı Halimah Yacob'u ziyaret etti.

Başbakan Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte Botanik Parkı Orkide Bahçesi'ni ziyaret edecek. Burada Emine Erdoğan'a botanik bahçesindeki bir orkidenin adı verilecek. Singapur'da daha önce de başka devlet adamlarına Margaret Thatcher ve Nelson Mandela'nın ülkeye ziyaretleri sırasında adlarının verildiği kaydedildi.

Erdoğan daha sonra Singapur Limanı ve 1903 yılında vefat eden Osmanlı'nın bölgedeki sefiri Ahmet Ataullah Efendi ve Jahor Sultanı Abu Bekr'in eşi Hatice Sultan'ın kabirlerinin bulunduğu Telok Bilayoh Mezarlığı'nı ziyaret edecek. Erdoğan daha sonra Uzakdoğu gezisinin son durağı olan Malezya'ya hareket edecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler