"Türkiye ile operasyona başlıyoruz"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Suriye'nin kuzey sınırının yüzde 75'i kapanmış durumda. Türklerle geri kalan 98 kilometreyi kapatmak için operasyona giriyoruz..." ifadesi gündeme oturdu. Peki bu açıklama ne anlama geliyor? Türkiye ile ABD'nin terör

"Türkiye ile operasyona başlıyoruz"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Suriye'nin kuzey sınırının yüzde 75'i kapanmış durumda. Türklerle geri kalan 98 kilometreyi kapatmak için operasyona giriyoruz..." ifadesi gündeme oturdu. Peki bu açıklama ne anlama geliyor?

Türkiye ile ABD'nin terör örgütü IŞİD'i Suriye ve Irak'tan temizlemek için ortak hava harekatı düzenleme hazırlıklarında son aşamaya gelindi. Türkiye, Irak'ta IŞİD'e karşı savaşan peşmerge güçlerine lojistik ve eğitim desteği veriyor. Suriye'deki Rakka ve Cerablus bölgelerindeki IŞİD hedeflerine ise Türk ve ABD jetleri ortak hava harekatında bulunacak. Bu harekatlara paralel olarak Özgür Suriye Ordusu'nun da IŞİD'e karşı karadan saldırılara geçmesi planlanıyor.

Türk ve Amerikan özel birliklerinin de ihtiyaç halinde ve nokta operasyonlarda yer alabileceği iddiası var. Ancak bu konuda henüz kesin bir bilgi yok.

Hava harekatları İncirlik ve Diyarbakır'daki askeri üslerden düzenlenirken, ABD ile Türk savaş gemileri de Doğu Akdeniz'de görev yapacak.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bugün Paris'te yaptığı "Önümüzdeki günlerde birlikte bazı adımlar atılacak" yaklaşık bir aydır hazırlıkları sürdürülen harekatın başlayacağının sinyalini verdi. Son bir ay içinde 12 dolayında F-15 uçağı İncirlik hava üssünde konuşlandırıldı. NATO görevi çerçevesinde balistik füze savunma yeteneğine haiz AEGIS destroyeri 30 Ekim'de Aksaz'daki deniz üssüne geldi. Bunun yanısıra USS Donald Cook dahil 4 savaş gemisi de Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin savunmasına takviye görevi için bulunuyor.
 
İncirlik'te tank katili olarak bilinen A-10 Thunderbolt II tipi uçaklar da, IŞİD ile mücadelede görev yapıyor.
 
Peşmerge güçleri geçen hafta Kuzey Irak'ın Sincar bölgesinde IŞİD'e karşı önemli bir başarı elde etti. Türkiye'nin lojistik desteğinin yanı sıra bu zaferin kazanılmasında Türk subaylarının eğittiği 2 bin 500 dolayında peşmerge gücü önemli bir başarı gösterdi. Suriye'de ise Rakka ve Cerablus bölgeleri önem taşıyor. Rakka, petrol gelirleri nedeniyle terör örgütü için önemli. Hava operasyonları ile IŞİD'in finansal can damarlarına darbe indirilmesi planlanıyor. 
 
ÖZEL BİRLİKLER NOKTA OPERASYON YAPACAK MI?
 
Ortak hava harekatlarına ABD ile Türkiye hava güçleri ile katılacak. Ankara'da; Türk ve Amerikan özel birliklerinin de nokta operasyonlarında yer alabileceği de konuşuluyor. Yani Türk ve Amerikan komandoları sınırlı kara harekatı içinde yer alabilir. Ancak bu aşamada bununla ilgili kesin bir bilgi yok.
 
ÖZGÜR SURİYE ORDUSU...
 
Özgür Suriye Ordusu'nun, harekatın kara ayağında yer alması planlanıyor. Ancak IŞİD'e karşı olsalar da Radikal gruplara destek verilmeyecek. Türkiye'nin bu harekat çerçevesindeki hassas olduğu önemli nokta, IŞİD'ten temizlenecek Cerablus bölgesine PYD güçlerinin yerleşmemesi. Bunun için de önlemler alınmış durumda. Türkiye, böyle bir girişimde bulunmaları halinde PYD unsurlarını da vuracak.
 
Türkiye'nin amacı bu hatta fiilen bir güvenli bölge oluşumunun sağlanması.
 
Rusya ve Fransa hava kuvvetleri de Suriye içinde hava harekatı başlatmış durumda. Türkiye ve ABD'nin ortak harekatı ile IŞİD Suriye'de büyük bir baskı altında kalacak. Hava harekatları sırasında çakışma sorunlarının yaşanmaması için ilgili ülkeler arasında bilgilendirme mekanizmalarının oluşturulmaya çalışıldığı da belirtildi.
 
JOHN KERRY BUGÜN NELER SÖYLEDİ?
 
John Kerry, "Suriye'nin kuzey sınırının yüzde 75'i kapanmış durumda. Türklerle geri kalan 98 kilometreyi kapatmak için operasyona giriyoruz" dedi.
 
Fransa'nın başkenti Paris'te CNN televizyonuna konuşan Kerry, Suriye'de IŞİD terör örgütüne karşı yürütülecek operasyonlar hakkında açıklamalarda bulundu.
 
Kerry, "Sincar bölgesini kurtardık. Yakınlarda bulunan topluluklara doğru hareket ediyoruz. Rakka'da Fransa ve Rusya'nın artan saldırıları söz konusu" diye konuştu. Türkiye'yle Suriye'nin kuzeyinde birlikte hareket ettiklerini belirten Kerry, "Suriye'nin kuzey sınırının yüzde 75'i kapanmış durumda. Türklerle geri kalan 98 kilometreyi kapatmak için operasyona giriyoruz. Büyük çaba sarf ediyoruz. Özel kuvvetlerimizle bölgedeyiz. IŞİD'in üzerinde daha fazla baskı oluştuğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı. 
 
Paris'te gerçekleştirilen saldırılar hakkında "Normal değil, normal olmayacak, normal hale gelmeyecek" diyen Kerry, IŞİD'le mücadelede Rusya ile işbirliğini arttıracaklarını da açıkladı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem