Türkiye Bayırbucak Türkmenleri için tetikte

Suriye'de Bayırbucak Türkmenleri'ne yönelik saldırılar nedeniyle Türkiye'ye yönelebilecek nüfus hareketlerine karşı sınırın sıfır noktasında tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşları hazır hale getirildi. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nden yetkililer ise, 4

Türkiye Bayırbucak Türkmenleri için tetikte

Suriye'de Bayırbucak Türkmenleri'ne yönelik saldırılar nedeniyle Türkiye'ye yönelebilecek nüfus hareketlerine karşı sınırın sıfır noktasında tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşları hazır hale getirildi. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nden yetkililer ise, 40 bin kişinin Türkiye'ye doğru yürüdüğü iddiasının doğru olmadığını belirtti.

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Suriye rejiminin ve Rus güçlerinin Bayırbucak Türkmenleri'ne yönelik havadan gerçekleştirdiği saldırılar sonrası 40 bin kişinin Bayırbucak bölgesinden veya Türkmen Dağı'ndan Türkiye'ye doğru yürüdüğü iddiasının doğru olmadığı öğrenildi. Rus bombardımanı ve çetelerin ilerlemesi sonrasında Türkiye sınırının sıfır noktasında Hatay-Yayladağ tarafından Yamadı kampına 5 bin 500 civarı kişinin geldiği, daha önceki dönemlerde bu bölgeye gelenlerle birlikte toplamda 14 bin civarı kişinin Yamadı kampında bulunduğu kaydedildi.

ERKEKLER ÇOCUKLARINI VE EŞLERİNİ BIRAKIP SAVAŞMAK İÇİN GERİ DÖNDÜ

Yetkililer, sıfır noktasına gelen Türkmenler'in sayısının 507 aile, toplamda ise 2 bin kişi olduğunu belirterek, erkeklerin çocuklarını ve eşlerini bırakıp savaşmak için geri döndüklerini ifade etti. İnsani yardım çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer, Başbakanlık AFAD ve Hatay Valiliği koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda acil ihtiyaçların tamamının karşılandığını, çalışmalarda STK'lar ile Türk Kızılayı'nın da yer aldığını ve UNICEF'in de destek verdiğini kaydetti.

KAMU KURUM VE KURULUŞLARI HAZIR HALE GETİRİLDİ

Bölgedeki gelişmelere bağlı olarak Türkiye'ye yönelebilecek nüfus hareketlerine karşı sınırın sıfır noktasında kayıt kabul, sağlık, iaşe, güvenlik hizmetleri için tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının hazır hale getirildiği öğrenildi. İlk etapta 510 çadır dağıtıldığı, 2 bin adet aileye hijyen kitinin de dağıtılmaya başlandığı kaydedildi.

Stratejik değeri bulunan iki tepe olan Kızıldağ ve Zahiye Dağı'nın Esed rejimi güçlerince ele geçirilmesi ve bombalamaların bir kriz durumu oluşturduğunu ifade eden yetkililer, Türkmen Dağı'nın düştüğü iddiasını ise yalanladı. Zahiye Dağı'nın Türkmen güçlerince geri alındığı ve bombardımanlardan dolayı sıkıntılı durumun devam ettiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler