"Türkiye anahtar ülke"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Avrupa Birliği üyeliği ülkemizin en önemli stratejik hedeflerinden biridir, müzakere sürecine sağduyu hakim oldukça tüm sorunlar zamanla aşılacaktır. En son Ukrayna’daki gelişmelerde, Türkiye’nin A

"Türkiye anahtar ülke"
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Avrupa Birliği üyeliği ülkemizin en önemli stratejik hedeflerinden biridir, müzakere sürecine sağduyu hakim oldukça tüm sorunlar zamanla aşılacaktır. En son Ukrayna’daki gelişmelerde, Türkiye’nin Avrupa Birliği için anahtar bir ülke olduğunu ortaya koymuştur” dedi.
 
AB Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanlığı’nda düzenlenen İç Koordinasyon ve Uyum komitesi Toplantısı’na katıldı. Bakan Çavuşoğlu, günün 27 Mayıs olduğunu hatırlatarak, dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatih Rüştü Zorlu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve demokrasi mücadelesinde ölen şehitleri rahmet ve saygıyla andığını söyledi. Türkiye’nin AB sürecindeki mevcut durumu değerlendireceklerini kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine öncülük ettiğini söyledi. Çavuşoğlu, hükümetin 12 yıllık döneminde demokratikleşme paketi, 5. yargı reformu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ihlallerinin engellenmesine karşı eylem planını hayata geçirildiğini kaydederek, “Demokratikleşme paketi her kesimden insanımızın hak ve özgürlüklerden en geniş şekilde yararlanma açısından Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı reform paketidir. 5. Yargı Reformu çerçevesinde ise Ceza Mevzuatında Temel Hak ve Özgürlükleri genişletici şekilde önemli değişiklikler yapılmıştır. Hükümetimiz Avrupa Birliği sürecine reform perspektifinden bakmaktadır ve bu süreci karşımıza çıkarılan siyasi engeller üzerinden değerlendirmemektedir. AB sürecinin gerçek gündemi demokrasidir, adalettir, kalkınmadır. Avrupa Birliği üyeliği ülkemizin en önemli stratejik hedeflerinden biridir, müzakere sürecine sağduyu hakim oldukça tüm sorunlar zamanla aşılacaktır. Türkiye’nin AB üyeliği tarihi ve bölgenin gereğidir. En son Ukrayna’daki gelişmelerde, Türkiye’nin Avrupa Birliği için anahtar bir ülke olduğunu ortaya koymuştur” dedi.
 
Türkiye’de birçok alanda reformların yapıldığına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
 
“Sadece AB’ye uyum için son bir yolda 16 birincil, 195 ikincil düzenleme yayınlandı ve toplumsal hayatın farklı alanlarında farkında bile olmadığımız birçok değişim yaşandı. Yeni yasaların çıkması yeterli değildir. Yasalar etkin uygulanması için zihinsel dönüşümünde hem kamu hem de özel sektörde gerçekleşmesi gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde reform çalışmalarının yeni düzenlemelerin yanı sıra, uygulama kapasitesinin geliştirilmesine de yoğunlaşılacaktır.”
 
Başbakan Erdoğan’ın ‘2014 yılını Avrupa Birliği yılı’ ilan etmesinin reformların devam edeceğine ilişkin hükümet iradesine işaret etiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Avrupa Birliği sürecine yeni bir ivme kazandırmak için, her alanda reformları hızlandırmak için 2014-2017 yılları arasında Avrupa Birliği katılım için Ulusal Eylem Planı’nı ilgili kamu kuruluşları ile hazırlayarak, hayata geçireceğiz. Bu eylem planını katılım odaklı bir yaklaşımla, fasıllardaki açılış ve kapanış kriterleri de dahil olmak üzere halkımızın yaşam standartlarını daha da yükseltecek öncelikli konulara odaklanacaktır” ifadesini kullandı.
 
Avrupa Birliği ile oluşturulan 8 komitenin çalışma yöntemini farklı emle alacaklarını belirten Çavuşoğlu, 8 alt komitenin fasıl bazlı çalışmalarını sağlayarak, komitelerin katılım odaklı çalışmalarını sağlayacaklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem