"Türkiye AB'ye 2020'de girer!"

Avrupa Parlamentosu’nun Hıristiyan Demokratlar (CDU) grubu üyesi, Alman siyasetçi Brok, Türkiye’nin en erken 2020 yılında AB’ye girebileceğini söyledi. CDU Federal Yürütme Komitesi üyesi ve Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi eski başkanı da olan B

"Türkiye AB'ye 2020'de girer!"

Avrupa Parlamentosu’nun Hıristiyan Demokratlar (CDU) grubu üyesi, Alman siyasetçi Brok, Türkiye’nin en erken 2020 yılında AB’ye girebileceğini söyledi.

CDU Federal Yürütme Komitesi üyesi ve Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi eski başkanı da olan Brok Alman Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıl içinde AB’ye girebileceğini düşünmek gerçeklerden tamamen uzaktır. Ne Ankara o zamana kadar üyelik kriterlerini sağlayabilir, ne de AB önümüzdeki 10 yılda böyle büyük bir ülkenin üyeliğini kaldırabilecek duruma gelebilir” dedi.

Brok Türkiye’nin müzakerelerin başlangıcından bu yana beş yıl geçmesine rağmen, “hala ifade ve din özgürlüğünü ve azınlık haklarını ihlal ettiğini” söyleyerek Ankara’yı eleştirdi. Gazetede, beş yıldan sonra üyelik sürecinin bir çıkmaza girdiği belirtildi.

Türkiye’nin önümüzdeki dönemde Norveç gibi bir süreçten geçerek Avrupa Ekonomik Alanı’na girmesini öneren Brok, “Böylece Avrupa yasalarının yüzde 70’i Türkiye için uygulanacak ve Türkiye üyelerin piyasalarına tam erişim hakkı elde edecek” dedi.

Avrupa Ekonomik Alanı’na üyelik durumunda Türkiye üye olmadan AB’nin getirdiklerinden faydalanabileceğini ifade eden Brok, “Daha sonra 10-15 yıl içinde iki taraf da üyeliği ciddi ciddi ele alırsa, o zaman olabilir” dedi.

Bu arada gazete haberin içinde okurlarına bir de anket sundu. Okurlara “Türkiye’nin AB üyesi olma fikrini destekliyor musunuz?” sorusu yöneltildi. 298 katılımcının yüzde 8’i “Evet, kesinlikle”, yüzde 87’si ise “Hayır, hiçbir şekilde olmaz” cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 5’i ise “Birkaç yıl içinde belki” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem