Türkiye 34 ülkeden bunu istedi!

Türkiye 34 ülkeden FETÖ hesaplarını dondurmasını istedi...

Türkiye 34 ülkeden bunu istedi!
Türkiye, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin finansal akışına küresel düzeyde de operasyon için harekete geçti. İlk etapta OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kapsamındaki 34 ülkeye FETÖ'nün nasıl bir yapı olduğu anlatılarak, örgüt üyelerinin mal varlıkları ve para akışının dondurulması talep edildi. ABD, Almanya, Çin'in yanı sıra Avrupa Komisyonu ve Körfez İşbirliği Örgütü'nün de üye olduğu FATF'a yapılan resmi talep "Kara para aklama ve terörün finansmanına yönelik" gerekçeye dayandırıldı. Türkiye, FATF üyesi ülkelerin mali istihbarat birimleri ile birlikte hareket ederek yaklaşık 150 milyar dolar mali büyüklüğü olduğu tahmin edilen FETÖ'nün finans ayağını tamamen çökertmeyi hedefliyor. Üye ülkelerden terör örgütü üyelerinin mal varlıklarının dondurulması konusunda da mütekabiliyet esasının işletilmesi istendi.

GİZLİ HESAPLARIN İZİ SÜRÜLÜYOR

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; Kara para akladıkları tespit edilen şirketlere ilişkin olarak ilgili bankalara da yazı gönderildi. Bu kişilere ait tüm banka hesaplarının dondurulması isteniyor. Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nda kurulan komisyon FETÖ'ye destek veren şirketlerin mal varlıkları, banka hesaplarının envanteriyle beraber global bağlantıları da ortaya çıkarıyor. MASAK tarafından yapılan incelemeler örgüte destek veren şirketlerin yabancılarla işbirliği yaparak ortaklık yapısında değişikliğe gittiğini de ortaya koydu. Şaibeli ortaklık yapıları, mali haritaları, yurtdışı vakıf, dernek, örgüt birimlerine para aktarmada rol oynayan işadamlarına ilişkin bilgiler de ilgili ülkelerin mali istihbarat birimleri ile paylaşılıyor.

400 ŞİRKET HESABINA BLOKE

Denetimlerin ardından örgütle bağlantılı olan şirket ve kişilerin hesapları bloke ediliyor. Şirketlerin kasasındaki döviz, çek nakde dönüştürülerek banka hesabına yatırılıyor. Sadece darbe girişimi sonrası değil 17-25 Aralık operasyonlarının ardından başka isimlere devredilen konut, arsa gibi varlıklar da devlete devrediliyor. Terör örgütü üyelerinin yakın akraba ve komşuları üzerine hesap açtıkları da belirlendi. MASAK, para kaçırmaya yönelik teşebbüsten işlem başlattı. Edinilen bilgiye göre 15 Temmuz sonrası yaklaşık 400 şirkete ilişkin banka hesaplarına tedbir konuldu. Olağanüstü Hal kapsamında kapatılan kurum, kuruluşların bankalar ve diğer finans kuruluşlarındaki tüm hesapları da bloke edildi.

HESAPLAR BLOKE EDİLİYOR

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminden sonra bankalar da dikkat çeken şüpheli işlemleri durdurma yetkisini kullanıyor. Böyle bir durumla karşılaştıklarında bankalar konuyu anında MASAK'a bildiriyor. Şirket ve gayrimenkullerini satıp yurtdışına kaçırmaya çalışan, muvazaalı şekilde devir ve satış yapan örgüt üyelerinin banka hesapları bloke ediliyor.

GSM OPERATÖRLERİ DE VAR

Gerçek ve tüzel kişiler bankalara doğrudan bağış yapabilecekleri gibi Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'da da 1507 kısa SMS numarasına "15 Temmuz" yazarak 5 TL bağışta bulunabiliyor.

BAĞIŞLAR VERGİDEN MUAF

KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Timur Çakmak, bağış yapan ve kurumlar vergisi ile gelir vergisi mükellefi olup beyanname vermek zorunluluğu bulunanların matrahlarından indirim yapılabileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler