Türkiye 28 yıllık zehirden kurtuluyor!

Tarımda kullanımı 1985'te yasaklanarak Kocaeli'deki bir depoda bekletilen BHC isimli tehlikeli kimyasal atığın imhası için kapsamlı çalışma başlatıldı.Marmara Bölgesi'ni tehdit eden, 2 bin tonu aşkın zehirli kimyasal madde 28 yıl sonra nihayet depolandığı

Türkiye 28 yıllık zehirden kurtuluyor!

Tarımda kullanımı 1985'te yasaklanarak Kocaeli'deki bir depoda bekletilen BHC isimli tehlikeli kimyasal atığın imhası için kapsamlı çalışma başlatıldı.

Marmara Bölgesi'ni tehdit eden, 2 bin tonu aşkın zehirli kimyasal madde 28 yıl sonra nihayet depolandığı yerden alınarak imha edilecek. Tarım Bakanlığı, 1985'te ‘Hhexachlorbenzene, Lindan ve DDT atıkları' olarak bilinen BHC BHC maddesinin kullanımını sağlığa zararlı olduğu tespitiyle yasakladı. Yasağın ardından aynı yıl 2 bin 500 ton BHC toplanıp Kocaeli'nin Derince ilçesinde Marmara Denizi'ne yakın bir bölgede güvenli olmayan depolara kaldırıldı.

BİLİM ADAMLARI UYARDI

Depolardaki zehirli atıklar bekletilirken bilim adamlarından ciddi tehlike uyarıları geldi. Bunun üzerine Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ile dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı bertaraf için harekete geçti. Zehirli atıkların Türkiye'de imhası için yeterli teknoloji olmadığı anlaşılınca uluslararası ihaleye çıkıldı. Alman AVG firması ile Nisan 2007'de sözleşme imzalandı.

2017'DE TAMAMLANACAK

Sözleşme uyarınca her ay 30-40 ton zehirli atık paketlenip özel varillerin içinde Almanya'ya gönderilmeye başlandı. BHC'nin sadece 313 tonu Almanya'da imha edilebildi. En son sevkiyat Ağustos 2009'da yapıldı. Ekonomik gerekçelerle sevkiyat durunca AVG firması ile sözleşme feshedildi. Çevre ve Şehircilik bakanlığı, zehirli atıkların imhası için kapsamlı proje başlattı. Atıkların imha işlemi 2017'de tamamlanacak.

10 MİLYON DOLARLIK FON DESTEĞİ

Kanser, üreme bozukluğu, zihinsel gelişimde yavaşlamaya sebep olan 2 bin tonu aşkın zehirli atık, Küresel Çevre Fonu'nun (GEF) desteğiyle yürütülen ‘KOK Stoklarının Ortadan Kaldırılması ve KOK Salınımlarının Azaltılması Projesi' kapsamında imha edilecek. Projeye, GEF tarafından 10,7 milyon dolar destek sağlandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler