Türk halkının çilesi bitmez

Türk vatandaşlarının yaşadığı vize çilesi bitmek bilmezken, bazı yabancı ülke temsilciliklerinin, Türk vatandaşları için “Bu kadar da olmaz” dedirten ‘döndün mü dönmedin mi?’ uygulaması yaptığı belirlendi. Türkiye’deki temsilciliklerin vize verdiği kişiyi

Türk halkının çilesi  bitmez

Türk vatandaşlarının yaşadığı vize çilesi bitmek bilmezken, bazı yabancı ülke temsilciliklerinin, Türk vatandaşları için “Bu kadar da olmaz” dedirten ‘döndün mü dönmedin mi?’ uygulaması yaptığı belirlendi. Türkiye’deki temsilciliklerin vize verdiği kişiyi ülkelerinden çıktığını ispatlaması için seyahat sonrası temsilciliğe çağırdığı ortaya çıktı. Skandal uygulama, Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı duyuru ile ortaya çıktı. Türkiye’deki bazı yabancı ülke temsilciliklerinin, ülkelerine seyahat eden Türk vatandaşlarıyla yurda dönüşlerinde irtibata geçerek, vatandaşları pasaportlarıyla birlikte temsilciliğe çağırıp ülkelerinden çıktıklarını ispatlamalarını talep ettikleri belirlendi.

DIŞİŞLERİ’NDEN UYARI

Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili vatandaşları uyararak, bu tür taleplerin vize kurallarına uygun düşmediği gibi, Türk vatandaşlarının seyahat özgürlüklerine ve özel hayatın gizliliğine saygı duyulmasını isteme haklarına da aykırı olduğunu bildirdi. Bakanlık, hangi ülkemakamlarından gelirse gelsin, bu gibi davetlere icabet edilmemesi ve durumdan bakanlığa bilgi verilmesini istedi. Yazıda, Başbakanlık İletişim Merkezi’nde yer alan başvuru formu aracılığıyla veya Dışişleri Bakanlığı’nın adresine dilekçe gönderilmesi gerektiği bildirildi. Yazıda, hangi ülkelerin bu uygulamayı yaptığı ise belirtilmedi.

VİZE İÇİN BİRÇOK BELGE İSTENİYOR

Türk vatandaşlarından vize isteyen ülkelerin temsilcilikleri vize için çok sayıda belge talep ediyor. Belgeler ticari, turistik, evlilik, çalışma, aile birleşimi amacıyla vize şekline göre değişiklik gösteriyor. ABD ve İngiltere gibi bazı ülkelerin temsilcilikleri vize başvurusunda bulunan kişinin parmak izini dahi alırken, vize başvurusu sırasında ise 50’ye yakın belge isteniyor. Vize başvurusu sırasında Türk vatandaşlarından gayrimenkul tapularından araç ruhsatlarına, kredi kartı fotokopilerinden banka hesap dökümlerine, işe giriş bildirgelerinden son 4 aya ilişkin SSK dökümlerine kadar birçok belge talep ediliyor. Evlilik cüzdanı, vukuatlı nüfus kayıt örneği, maaş bordroları da isteniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem