Türk doktor için kırmızı bülten

Avrupa Birliği'nin Kosova Polis ve Adalet Misyonunda (EULEX) görevli uluslararası savcı Jonathan Ratel, aralarında Türk doktor Yusuf Erçin Sönmez'in de bulunduğu yedi kişi hakkında, yasa dışı organ nakli yaptıkları gerekçesiyle iddianame hazırladı.Kosova

Türk doktor için kırmızı bülten

Avrupa Birliği'nin Kosova Polis ve Adalet Misyonunda (EULEX) görevli uluslararası savcı Jonathan Ratel, aralarında Türk doktor Yusuf Erçin Sönmez'in de bulunduğu yedi kişi hakkında, yasa dışı organ nakli yaptıkları gerekçesiyle iddianame hazırladı.

Kosova medyasına sızan iddianameye göre, organize suç şebekesi 2008'de, böbreğine karşılık 20 bin dolar vereceği vaadiyle uçakla Kosova'ya getirdiği kurbanlarının organlarına karşılık müşterilerinden 80 ila 100 bin dolar para istedi.

Kurbanların Türkiye, Moldova, Kazakistan ve Rusya'dan çok düşük gelirli kişiler olduğu belirtildi.

Erçin Sönmez, İsrailli Moşe Harel, Kosova Sağlık Bakanlığının eski Genel Sekreteri İlir Recay, Kosovalı doktor Lütfü Derviş, oğlu Arban Derviş ve Kosova uyruklu Sokol Haydini ile Driton Jılta insan ticareti, yasa dışı tıbbi çalışma ve görevi kötüye kullanmakla suçlandı.

Bu arada basın, Lütfü Derviş ile Harel ve Sönmez'in organ mafyasının yöneticileri olduklarını, Harel ve Sönmez'in İnterpol tarafından da arandığını öne sürdü.

Öte yandan Sönmez'in avukatı Bayram Tmava, iddianamenin henüz mahkeme tarafından kabul edilmediği görüşünü dile getirdi.

Kasım 2008'de Kosova polisi organ ticareti yapıldığı ihbarı üzerine başkent Priştine'deki özel Medicus kliniğine baskın düzenlemiş, iki Kosovalı doktor gözaltına alınmıştı. Olayla ilgili soruşturma başlatılmış, ancak Sönmez Kosova'da bulunamamıştı.

Yusuf Erçin Sönmez Türkiye'de de yasa dışı organ nakli ile ilgili suçlanmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler