Türk cinayetlerinde şok gelişme

 Stuttgarter Nachrichten gazetesinin haberi ile ortaya çıkan olayı, NSU’nun işlediği cinayetlerin aydınlatılması amacıyla oluşturulan Federal Meclis Araştırma Komisyonu üyesi Eva Högl doğruladı. Högl, Almanya’nın iç istihabrat teşkilatı olan Anayasayı Kor

Türk cinayetlerinde şok gelişme

 

Stuttgarter Nachrichten gazetesinin haberi ile ortaya çıkan olayı, NSU’nun işlediği cinayetlerin aydınlatılması amacıyla oluşturulan Federal Meclis Araştırma Komisyonu üyesi Eva Högl doğruladı. Högl, Almanya’nın iç istihabrat teşkilatı olan Anayasayı Koruma Dairesi muhbirlerine ait 6 dinleme protokolünün imha edilmesi yönünde talimat verildiğini söyledi.

 

‘Bilinçli yapıldı’

 

İçişleri Bakanlığı ise Federal Meclis Araştırma Komisyonu’na yaptığı açıklamada 14 Kasım 2011’de gerçekleşen imha çalışmasının, dosyaların korunma süresi dolduğu için yapıldığını ve bunun NSU’nun ortaya çıkartılmasıyla bir ilgisi olmadığını belirtti.

 

 

Ancak Federal Meclis Araştırma Komisyonu’nun Başkanı Sebastian Edathy, Anayasayı Koruma Dairesi’nin aşırı sağcılarla ilgili bazı belgeleri bilinçli olarak imha ettiğini söyledi. Araştırma komisyonunun dün basına kapalı olarak yaptığı toplantıdan sonra konuşan Edathy, komisyonun dosyaların bilinçli olarak imha edildiğine inandığını belirterek, “Bugün açıklıkla ortaya çıktı; bilinçli gizleme eylemi gerçekleştirilmiş” dedi.

 

Högl dosya imha olayının bir skandal olduğunu ifade ederken, diğer bir komisyon üyesi olan Hartfrid Wolff da “Güvenlik makamlarının bu dosyalarla neler yaptığının karşısında dilim tutuldu” diye konuştu.

 

İçişleri Bakanlığı tepkilerin üzerine aşırı Anayasayı Koruma Dairesi’ne aşırı sağcılarla ilgili hiçbir dosyanın imha edilmemesi talimatı verdi. Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Heinz Fromm, geçen ay belgelerin imha edildiği ortaya çıkınca istifa etmişti. 2000-2007 yılları arasında gerçekleşen cinayetleri neo-Nazilerin işlediği geçen yıl ortaya çıkmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler