Turbojet tamam sıra uçak gövdesinde

Türkiye'nin tek parti iktidarıyla 4 yıl seçimsiz geçecek dönemi, yatırımcıları cesaretlendirdi. Sağlanan güven ortamı şirketlerin ertelediği milyon dolarlık yatırımları yeniden gündeme getirdi. Bu şirketlerden biri de Kale Teknik Grubu oldu. Türkiye'nin i

Turbojet tamam sıra uçak gövdesinde

Türkiye'nin tek parti iktidarıyla 4 yıl seçimsiz geçecek dönemi, yatırımcıları cesaretlendirdi. Sağlanan güven ortamı şirketlerin ertelediği milyon dolarlık yatırımları yeniden gündeme getirdi. Bu şirketlerden biri de Kale Teknik Grubu oldu. Türkiye'nin ithal ettiği SOM füzelerinin motorlarını üretmeyi başaran şirket, şimdi de yerli uçağın motor ve gövde gibi önemli kısımlarını üretmek için çalışmalara başladı.

DENEYİMLİ VE İSTEKLİYİZ 

Kale Teknik Grubu Başkanı ve DEİK Türk-Kanada İş Konseyi Başkanı Osman Okyay, "Son olarak TRJet uçaklarında kullanılacak olan PW306B motorlarının tedariki için Pratt&Whitney Canada ile mutabakat zaptı imzalandı. Hükümetimiz, 328 ve 628 serisi olarak tasarlanan uçakların maksimum oranda yerliliğe sahip olması için gayret gösteriyor" dedi. Okyay, 30 yıla yakın bir süredir savunma ve havacılık sektörünün içinde bulunan ve geçen yıl Pratt&Whitney ile İzmir'de kritik motor parçaları üretmek için ortak fabrika kuran Kale Grubu olarak, yerli uçak projesinde en üst düzeyde rol alma konusunda deneyimli ve istekli olduklarını vurguladı.

hv7uq_1448212378_3003.jpg

STINGER FÜZELERİYLE BAŞLADI 

Okyay, şirketin savunma sanayine girişinin 1980'li yıllarda, dönemin meşhur Stinger füzelerinin 22 değişik parçasını üretmekle başladığını anlattı. Okyay, "Ben gruba bu projenin ilk yıllarında katıldım. Sonrasında faaliyetlerimizi iki koldan sürdürdük. Bir tanesi, yurtdışındaki büyük orijinal ekipman üreticisi (OEM) şirketlerine parça, montaj grupları üretmek, diğeri ise milli özgün ürünler geliştirmek ve üretmek" dedi. Birinci alanda, Stinger, Rapier, ATACMS, GMLRS füze projeleri ile, F35, Boeing, Airbus uçakları için yapmış oldukları üretimler olduğunu belirten Okyay, "Ayrıca çok namlulu roketatar sistemleri, otomatik bombaatarlar, MKE ile birlikte geliştirdiğimiz Milli Piyade Tüfeğimiz ve Turbojet motoru var" diye konuştu.

ÜRETİM VE TASARIM KABİLİYETİMİZ VAR

Okyay, TRJet projesinde gerek üretim gerekse de bir sonraki uçağın tasarımı konusunda görev almak istediklerini söyledi. Kale Havacılık'ın gövde ve kanat olmak üzere her türlü yapısal parça ve montaj gruplarını üretebilecek kabiliyette olduğunu belirten Okyay, "Motor tarafında ise Pratt&Whitney'in seçilmiş olması dolayısıyla orada da birçok parça ve modül üretimini üstlenebiliriz" dedi.

hl1s0_1448212408_419.jpg

İNSANSIZ HAVA ARACI PROJESİ

Osman Okyay, Kale Baykar ortaklığı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine giren ilk insansız hava araçları projesini de gerçekleştirdiklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler