Türbana Çubukçu noktayı koydu

Üniversitelere girilsin mi? girilmesin mi, diye tartışılırken ilköğretim okullarına sıçrayan başörtüsü konusuna Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu son noktayı koydu. Çubukçu, “İlköğretime ilişkin düzenleme ve yasalar açık, gereği neyse o yapılıyor” dedi.Mi

Türbana Çubukçu noktayı koydu

Üniversitelere girilsin mi? girilmesin mi, diye tartışılırken ilköğretim okullarına sıçrayan başörtüsü konusuna Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu son noktayı koydu. Çubukçu, “İlköğretime ilişkin düzenleme ve yasalar açık, gereği neyse o yapılıyor” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun ilköğretimde başörtüsü ile ilgili söylediklerini Radikal gazetesinden Akif Beki şöyle kaleme aldı:

Biz üniversiteleri tartışırken ilköğretimde başörtüsü sorunu patlak verdi. Reşit olmayan kız çocuklarının okula başörtüsüyle geldiklerine dair haberlerden söz ediyorum. Özellikle son bir-iki gündür artış görüyoruz vakalarda. Eskiden yoktu, nereden çıktı şimdi bu? Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’yla konuştum.

ADANA VE MERSİN

Üniversitelerde yasağın gevşemesiyle başlamış ama kamuoyuna yansıtmamışlar. YÖK’ün başörtüsünü kampüslerde serbest bıraktığı günlerde, yani haftalar önce yapılmış ilk denemeler. Doğu ve Güneydoğu’da ortaya çıkan örnekler, Adana ve Mersin’e sirayet etmiş. Yayılmaya da devam ediyor.

PROVOKASYON

Bakan’a, bu işten çok fena provokasyon kokusu aldığımı söyledim. Yükseköğretimdeki rahatlama havasını bozmaya matuf planlı bir kışkırtma girişimi gibi görünüyor. “Birileri kaşıyor mu gene?” dedim. Nimet Çubukçu beni teyit etmedi, daha dikkatli bir dil kullanmayı seçti. “Zamanlamayı manidar buluyorum” sözünü sarf etti fakat.

"CHP ÜNİVERSİTEDE DE İSTEMİYOR"

Haliyle “Yükseköğretimde çözüme yaklaşılırken sosyal-siyasal iklim yumuşarken neden şimdi” diye soruyor o da. Üniversitelerdeki yasak gündeme geldiğinde, CHP’nin daha baştan konuyu ilköğretim boyutuna çekmesi de ilginç. Amaçlanmamış olsa da bu söylem tahrik edici, kışkırtıcı bir etki uyandırmış mıdır mutaassıp aileler üzerinde? AKP kıskaca mı alınıyor? AK Parti, iki taraftan kıskaca alınıyor sanki. Bakan Çubukçu’ya, kendisini baskı altında hissedip hissetmediğini sordum. “CHP, üniversitelerde başörtüsü sorununu çözdürmek istemiyor; bu gelişmeleri kamuoyumuzun takdirine bırakıyorum” dedi. Öğrencilerin başörtüsüyle okul kapısından içeri alınmaması için bütün illere yazı gönderdiklerini hatırlattım. Yürürlükteki mevzuatın uygulandığını, yeni bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

AİLELERİN YARDIMI GEREKLİ

“İlköğretime ilişkin düzenleme ve yasalar açık, gereği neyse o yapılıyor” diyerek de altını çizdi. Ama asıl üzerinde durduğu şey, başkaydı. Hiçbir gerekçeyle öğrenciyi kapıdan kovma hak ve yetkisine sahip değil, MEB. Temel eğitim zorunlu olduğu için uzaklaştırma ve benzeri yaptırımlar da uygulanamıyor. Çubukçu, “Meseleye, her hal ve şartta çocuklarımızın temel eğitim hakkını korumak açısından bakmaya mecburum” dedi. Hassasiyetle gerilime fırsat vermeden sorunun halli için yoğun bir çaba içindeydi, Bakan. Ancak ailelerin yardımı olmadan başarması zor bir görev.

"ÇOCUKLARIMIZ TEMEL EĞİTİMDEN MAHRUM KALMASIN"

Şahsen, ben hâlâ provokasyona gelme ihtimalinden endişe ediyorum. Karşılık bulur mu, bilmiyorum; Nimet Hanım’ın ailelere yaptığı çağrıyla bitiriyorum yine de: “Çocuklarımız temel eğitimden mahrum kalmasın, hakları engellenmesin. Biz bunun için çaba gösteriyoruz. Sizden de duyarlılık ve anlayış bekliyorum.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler