TTSO'dan önemli açıklama: "Güvenli ticaret için..."

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Fatma Gülen Yamak, koruyucu özelliklerinden dolayı karekodlu çeklerin sağladığı birçok avantaj bulunduğunu, kullanımının artırılması ve tercih edilmesi gerektiğini söyledi.    Karekodlu çek konusunda oda meclis

TTSO'dan önemli açıklama: "Güvenli ticaret için..."
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Fatma Gülen Yamak, koruyucu özelliklerinden dolayı karekodlu çeklerin sağladığı birçok avantaj bulunduğunu, kullanımının artırılması ve tercih edilmesi gerektiğini söyledi. 
 
Karekodlu çek konusunda oda meclisine yaptığı sunumda Yamak, karekodlu çek kullanılması avantajlarını anlattı sistemin nasıl çalıştığı hakkında bilgi verdi. Yamak, Karekodlu Çek Sistemi’nin çeki elinde bulunduran kişinin çek yaprakları üzerinde yer alan kare kodu akıllı cihazlarda bulunan Findeks aplikasyonu ile okutarak keşidecinin özet çek raporunu alabildiği bir sorgulama altyapısı olduğunu söyledi.
 
KAREKODLU ÇEK NEDİR?
 
Yamak ”Karekodlu Çek, çek yapraklarının üzerine 2 boyutlu kare kod basımıdır. Karekodlu Çek Sistemi; KKB’nin sunduğu sorgulama altyapısı ile çalışmaktadır. KKB’nin Findeks platformu üzerinden sunulmaktadır. Türkiye’nin önde gelen dokuz bankasının ortaklığı ile kurulan KKB (Kredi Kayıt Bürosu A.Ş.) tarafından hayata geçirilen Findeks, bireylere ve reel sektöre yönelik olarak tasarlanmış yeni finansal hizmet platformudur” dedi.
 
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
 
Yamak, Karekodlu Çek Raporları’nın karşılıksız çeklerde 2009 sonrası ve ödenmiş çeklerde 2007 sonrasındaki verilerden oluştuğunu, verilerin günlük olarak güncellendiğini bu önemli bilgilere Findeks Sistemi’ne ücretsiz üyelik yapılmasının ardandın, karekodlu çek kullanarak çek sorgulamaları ücretsiz olduğunu kaydetti.
 
Yamak, “Sistem üzerinden çek hamili keşidecinin çek geçmiş dönem çek performansını öğrenmek için kare kodu findeks aplikasyonu üzerinden okutur. Karekodlu çekin daha önceki uygulamalardan farkı; keşidecinin onayının ilk başta alınması. Bu şekilde, çekin birçok kez ciranta olması durumunda bile keşidecinin ikinci bir onayı olmaksızın çekin nihai alacaklısı keşidecinin özet çek raporuna ulaşabilecektir” dedi.
 
Karekodlu çek okutulduktan sonra çekin dolaşımda olup olmadığı bilgisine arkasından da keşidecinin çek raporuna ulaşıldığını aktaran Yamak, böylece üzerinde karekod bulunan çeklerin geçerliliğini ve çek keşidecisinin çek ödeme geçmişine ilişkin özet bilgileri içeren raporun görüldüğünü dile getirdi.
 
ÇEK RAPORLARINI GÖRÜN
 
Karekodlu Çek Raporu bilgilerinin çok önemli olduğunu kaydeden TTSO Meclis Üyesi Fatma Gülen Yamak bu raporda yer alan bilgiler ibraz edilen çek tarihi, ibraz edilen son çek tarihi, hem genel hem de 1, 3 ve 12 aylık sürelere ait detay olmak üzere; ibrazında ödenen çeklerin adet ve tutar olarak yüzdesi, arkası yazılan ve halen ödenmemiş çeklerin adet ve tutar olarak yüzdesi ve arkası yazılan ve sonradan ödenen çeklerin adet ve tutar olarak yüzdesinin görülebileceğini hatırlattı.
 
AVANTAJLARI ÇOK
 
Karekodlu çek kullanılmasının altı önemli avantajı bulunduğunu kaydeden Yamak, öncelikle çekin hamil tarafından sorgulanabilmesi sayesinde, çekin alınıp alınmamasına karar verilebilmesine karar verilebileceğini ifade etti. Yamak, keşidecinin onayının ilk başta alınması ile, hamil ve keşideci birbirini tanımadığı için onay alınamaması gibi bir durumun ortadan kalktığını aktardı. Yamak karekodlu çeklerin diğer avantajlarını ise şöyle sıraladı:,
 
“Keşidecinin Borç ödeme performansı hakkında fikir sahibi olunması, Keşideci Çek Raporu’na hızlı ve pratik bir şekilde ulaşılabilmesi, Sahtecilik ve tahrifat riskinin önlenmesine imkan sağlaması, kayıp ve çalıntı durumlarında uyarı mekanizması olabilmesi."
 
Yamak Karekodlu Çeklerin Çek Seri Numarası, Çek Sıra Numarası, Banka Kodu, Şube Kodu, Hesap-IBAN Numarası, TCKN/VKN ve Keşide tarihi ve Yeri bilgilerinin bulunduğunu da söyledi.
 
NASIL BAŞVURULUYOR
 
Karekodlu Çek Başvurusu için; Findeks üzerinden; Gerçek kişi ve şahıs firmaları adına üyelik başvuruları TCKN üzerinden ‘Bireysel Üyelik’ adımından; Tüzel firma adına yapılacak başvurular ise VKN üzerinden ‘Kurumsal Üyelik’ adımından yapıldığını sözlerine ekledi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem