TSK'dan ikinci Ağrı açıklaması

Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü, Ağrı'daki çatışmaya ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Özkürkçü, "Yaralı personelimizin sağlık durumu iyi. Yardım eden vatandaşlar için canlı kalkan tanımını kabul etmiyor

TSK'dan ikinci Ağrı açıklaması

Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü, Ağrı'daki çatışmaya ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Özkürkçü, "Yaralı personelimizin sağlık durumu iyi. Yardım eden vatandaşlar için canlı kalkan tanımını kabul etmiyoruz" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı, Ağrı'daki çatışma hakkında sabah saatlerinde yaptığı açıklamanın ardından biraz önce aynı konuda bir açıklama daha yaptı. Genelkurmay açıklamasında şöyle denildi; "Yukarıtütek Köyü bölgesinde Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristlerle çıkan çatışmada yaralanan dört personelimizin, havadan tahliyesi esnasında bölgeye gelen vatandaşlarımızın, yaralı personelimize yardımı takdire şayan bulunmuş, vatandaşlarımızın Türk Askerine olan bağlılığının ve sevgisinin ne denli büyük olduğunu göstermiş, milletimizin birlik ve beraberliğinin güzel bir örneğini teşkil etmiştir. Vatandaşlarımıza teşekkür eder, sağlık ve mutluluk dolu güzel ve huzurlu günler dileriz."

Saat 13:00'de ise konu hakkında üçüncü, bugünkü ikinci açıklama yapıldı. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Anayasa ve kanunlarla kendisine verilen görev ve sorumluluklarını, her türlü siyasi düşünce ve oluşumun dışında olarak, Türk milletine en üst seviyede hizmet etme arzusuyla yerine getirdiğini söyledi.  Özkürkçü, "Hizmet ettiğimiz vatandaşlarımızın hangi partiyi destekledikleri ya da hangi partiye üye oldukları TSK olarak icra ettiğimiz görevlerin mahiyetini etkilememektedir ve etkilemeyecektir" dedi. Tuğgeneral Özkürkçü, şunları kaydetti:

"Ağrı'da yaralı personelimize askerlerimizin yanında yer alarak yardım eden vatandaşlarımızın 'canlı kalkan' olarak tanımlanmasını, TSK olarak kabul etmiyoruz. Vatandaşlarımızın gösterdiği bu davranış, her türlü takdirin üzerindedir ve bölgedeki vatandaşlarımızın teröre karşı olduklarını gösteren en güzel tepkidir. Olayın birkaç gün öncesinde, gerek istihbarat birimlerimizden bize gerekse Ağrı Valiliği'ne gelen ihbarlar üzerine,  Sayın Vali'nin talimatıyla 'Bahar Şenlikleri'nde gerekli güvenlik tedbirlerini almak ve çıkabilecek olaylara karşı kamu güvenliğini sağlamak maksadıyla; Vali tarafından, asayiş ve kolluk kuvveti olan Jandarma unsurları görevlendirilmiştir. Güvenlik nedeniyle alınan bu önleyici tedbirin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgisi bulunmamaktadır. Ancak TSK olarak; yürütülen bu faaliyetin bir operasyon faaliyeti olmadığını, jandarma unsurlarının çatışma çıkan bölgeye operasyon amacıyla gitmediklerini, bu tür tedbirlerin, düzenlenen bu ve benzeri kapsamdaki etkinliklere yönelik olarak ülkemizin her köşesinde aynı titizlikle uygulandığını da ifade etmekte yarar görüyoruz."

Saldırıda yaralanan personelin sağlık durumlarının iyi olduğu ve hayati tehlikelerinin bulunmadığı bilgisini paylaşan Özkürkçü,  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in yaralı personeli GATA'da ziyaret ettiğini, aileleriyle de bizzat görüşerek geçmiş olsun dileklerini ilettiğini kaydetti.

DİYADİN BELEDİYE BAŞKANI ARAS: ÇATIŞMA SABAH OLMUŞ

Ağrı'nın Diyadin İlçesi Belediye Başkanı DBP'li Hazal Aras, Yukari Tütek Köyü'nde 1 üsteğmen, 3 uzman çavuşun yaralanması ile başlayan olayları değerlendirirken, 11 Nisan sabahı çatışma olduğunu helikopterler ve askeri sevkiyattan anladıklarını söyledi. Yaralı askerler olduğunu öğrenir öğrenmez bir heyet oluşturduklarını, yardımcıları, il, ilçe başkanları ile topluca Boyalan Köyü'ne gittiklerini anlatan Hazal Aras, yaralı askerleri kurtarabileceklerini söylediklerini dile getirdi. Buna izin verilmediğini öne süren Hazal Aras, Diyadin ve çevresinde çok gergin bir ortam bulunduğunu, halkın tedirgin olduğu için işyerlerini açmadığını belirtti. Taziye evinin yakınlarına gaz bombası atıldığını iddia eden Aras, bir savaş ortamı yaratılmak istendiğini ileri sürdü.

Diyadin Belediye Başkanı Hazal Aras, şu iddialarda bulundu:"Hatta izin vermediklerinde şüpheye düştük. Yaralı asker yok mu acaba iye düşündük? Canlı kalkan olarak gidenler, askerler izin vermedikleri için yaklaşık 4 saat yürüyerek çatışma alanına ulaştılar. Gittiklerinde askerler yaralı vaziyette yerdeymiş. Canlı kalkan olarak giden arkadaşlarımız askerlerle birlikte helikoptere taşıyorlar. Askerler teşekkür ediyor. Yaralı Cenap Elboğa ile kız kardeşi de askeri helikoptere alınıyor. Biz dün Sırrı Sakık, Mukaddes Kubilay, Milletvekilleri Nazmi Gür, Halil Aksoy'la çatışma alanına gittik. İncelemelerde bulunduk, görüş aldık. Sabah saatlerinde oluyor çatışma, akşam ancak yaralıları helikopterle sevk ettiler. Valiyle defalarca görüşmemize rağmen bir türlü izin alamadık ki gidip yaralı askerleri getirelim."

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem