TSK emri verdi! 'İmha edin'

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne tahsis edilen ve standartların üzerindeki bir bantta yer alan elektronik haberleşme frekans bandına dışarıdan sızma tespit edildi. Özellikle Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri'nin kullandığı radar, haberleşme ve seyrüsefer sistemler

TSK emri verdi! 'İmha edin'
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne tahsis edilen ve standartların üzerindeki bir bantta yer alan elektronik haberleşme frekans bandına dışarıdan sızma tespit edildi. Özellikle Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri'nin kullandığı radar, haberleşme ve seyrüsefer sistemleri üzerinde engelleme, parazit ve kesintiye neden olan bu sızmanın, Türkiye'de ithalatı ve kullanımı yasak olan telsiz telefonlardan kaynaklandığı saptandı.
 
GENELKURMAY UYARDI, BTK HAREKETE GEÇTİ
 
Genelkurmay Başkanlığı konuyla ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu (BTK) uyardı. BTK da hemen bir inceleme ekibi kurdu. Ve ilginç bir gerçek ortaya çıktı. TSK'nın frekanslarına sızan telsiz telefonların Hastane, okul, üniversite ve havalimanlarında kullanıldıkları belirlendi. İzlemede Senao marka telsiz telefonlarının farklı modellerinden yapılan görüşmelerin TSK'nın frekansına girildiği belirlendi.
 
63'ÜNCÜ MADDEDEN İŞLEM
 
Bu gelişmeler üzerine BTK, tüm valiliklere bu telefonların derhal imha edilmesi için bilgi notları gönderdi. Uyarılarda telefonların bundan sonraki kullanımının tespiti halinde Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 63'üncü maddesince işlem yapılacağı kaydedildi. Maddeye göre yasak olan ve standartların üzerine çıkabilen bu telefonları kullananlara bin ile 5 bin iş günü para cezası uygulanıyor.
 
2011'DE YASAKLANDI
 
Açık alanda 12 km'ye kadar çekme kapasitesi olan telefonların ithalatı 2011 yılında yasaklandı ve BTK elektromanyetik dalga yayan cihazlara frekans standardı getirdi. Olması gereken frekans bandının dışına çıkan cihazların kullanılması nedeniyle özellikle hava ve deniz ulaşımında hayati önem taşıyan radar sistemleri bozuluyor. Bu tür cihazlar telsiz iletişiminin kesilmesine neden olabiliyor ve üst frekanslarına girerek jammer etkisi yapabiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler