Trafikte son 30-40 kilometreye dikkat

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Memiş, tatil ve bayram yolculuklarında trafik kazalarının çoğunlukla varış noktalarına 30-40 kilometre kala yaşandığını açıkladı... Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan M

Trafikte son 30-40 kilometreye dikkat
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Memiş, tatil ve bayram yolculuklarında trafik kazalarının çoğunlukla varış noktalarına 30-40 kilometre kala yaşandığını açıkladı...
 
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş yaptığı açıklamada, Türkiye'de ramazan ve kurban bayramı tatillerinde 20 milyona yakın kişinin, özel otomobilleri ve toplu ulaşım araçlarıyla yolculuk ettiğini söyledi.
 
Bayram öncesi ve sonrasında birçok kişinin trafik kazaları yüzünden hayatını kaybettiğini veya yaralandığını dile getiren Memiş, bazı sürücülerin trafik kurallarına uymaması veya önem vermemesi yüzünden yolların kan gölüne döndüğünü, çok sayıda ailenin, bayramları büyük üzüntüyle geçirdiğini anlattı.
 
Uzun yola çıkacak sürücülere önerilerde bulunan Memiş, "Uykularını alsınlar, kahvaltılarını yapsınlar. Özel araçlarıyla gidenler özellikle yaz mevsimlerinde mutlaka her 300 kilometrede bir 25-30 dakika mola versinler. Bu molayı verirken araç içinde oturmasınlar. Gezinsinler, hareket etsinler. Mola vermek sürücüyü tekrar hayata kavuşturuyor. Refleksleri daha çok hareket edebiliyor" ifadesini kullandı.
 
Tatil yolculuklarında eşlerin tartışmaları ile alacak-borç meselelerinin konuşulmasının, sürücünün dikkatini dağıttığına işaret eden Memiş, bunun da trafik kazalarında önemli bir etken olduğunu bildirdi.
 
Bazı ailelerin ulaşım ücretlerini azaltmak ve beraber gitmek için 4 kişilik araca 6 kişi bindiğini kaydeden Memiş, "Otomobillerin en yüksek yolcu haddi 5 kişidir. 5 kişilik araçlara da 7-8 kişi biniyorlar. Tıka basa insan yığını halinde seyahat ediyorlar. Bunu kesinlikle yapmasınlar. Çünkü bir kaza anında bu 7-8 kişi birden heba oluyor" diye konuştu.
 
"Mıcırlı yola girip önünüzdeki aracın sağından geçmeyin"
 
Memiş, varış noktasına yaklaştıkça sürücüler ve yolcuları kavuşma heyecanı sardığını dile getirdi.
 
Özellikle son kilometrelerde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Memiş, şunları kaydetti:
 
"Varış noktalarına az bir süre kala bakıyorsunuz, araç sürücüsü trafik kurallarına uymaz hale geliyor. 'Artık vardık' diyor, hız yapıyor ve dikkati dağılıyor. Dikkati dağıldığı zaman varış noktasına 30-40 kilometre kala bakıyorsunuz trafik kazası meydana geliyor. Bir sürücü, 500-700 kilometre yol gidiyor bir şey olmuyor, gittiği yere 30-40 kilometre kala dikkat dağılmasından, hız yapmasından ya da trafik kurallarını hiçe saymasından kaynaklanan bir trafik kazası yapıyor. Araçtaki kişiler, evlerine ya da yakınlarına ulaşmalarına çok az bir zaman kala ölüyor ya da yaralanıyor."
 
Trafik kurallarına, özellikle de takip mesafesine uyulması gerektiğine dikkati çeken Memiş, bazı durumlarda sürücülerin, mıcırlı yola girerek önündeki aracın sağından geçmeye çalışmasıyla kazalar yaşandığını ve bunun tam anlamıyla felakete davetiye çıkarmak olduğunu sözlerine ekledi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem