Trabzonlu pazarcının isyanı

Pazaryerinde çatının çökmesi sonucu eşini kaybeden kendiside yaralanan Hasan Durmuş, "Eşimi orada kaybettim. ZKÜ Hastanesi'ne götürüldüm iki aya yakın süredir tedavim sürüyor. Kimse geçmiş olsuna gelmedi" dedi.Zonguldak'ta, 18 Ocak 2012 günü halk pazarını

Trabzonlu pazarcının isyanı

Pazaryerinde çatının çökmesi sonucu eşini kaybeden kendiside yaralanan Hasan Durmuş, "Eşimi orada kaybettim. ZKÜ Hastanesi'ne götürüldüm iki aya yakın süredir tedavim sürüyor. Kimse geçmiş olsuna gelmedi" dedi.

Zonguldak'ta, 18 Ocak 2012 günü halk pazarının çatısının çökmesi ile iki pazarcı kadın hayatını kaybetmişti.

Olayın üzerinden geçen altmış yedinci günde eşini kaybeden 53 yaşındaki Hasan Durmuş da, hastane odasında yaşam mücadelesi veriyor.

18 Ocak 2012 günü Zonguldak halk pazarının çatısı biriken kar yüzünden çökerken, esnaf 52 yaşındaki Güngör Durmuş ve 48 yaşındaki Fatma Sarıoğlu hayatlarını kaybetmişti.

Eşi ile çatının altında kalan Hasan Durmuş da yaralanarak hastanede tedavi altına alındı. 15 yıldan bu yana esnaflık yaptıklarını ifade eden Hasan Durmuş, eşinin cenazesini memleketleri Trabzon'da defnetti.

Durmuş ailesinin iki kızı belediye yetkililerinin ilgisizliğine yakındı.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Durmuş’a, kızları Ayşegül ve Hülya bakıyor.

OLAY AFET SAYILMADI

Yaşanan facianın ardından Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri, esnafın maddi hasarını tespit etmek için kolları sıvadı. Ancak biriken kar nedeniyle çöken çatı faciasında olay afet sayılmadı. Başbakanlık tarafından Zonguldak Valiliği'ne 100 bin TL ödenek gönderildi. Zonguldak Valiliği ise ödeneği, esnafa eşit şekilde dağıtarak terazi ve tezgahların onarımını yaptı.

KAPIMIZI DAHİ AÇMADILAR

Olay anında ayağı demir direk altında kalan Hasan Durmuş'a, ameliyatla platin takıldı. Yürüyebilmesi için üç aylık sürenin geçmesini bekleyen Durmuş, Zonguldak Belediyesi'nin ilgisizliğine yakındı. Yaşadığı o anları anlatan Durmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Zonguldak pazaryerinde tuhafiye sergisi açıyorduk. 18 Ocak akşamı çatı başımıza çöktü. Kendimi yerde bulduğumda bacağımın kırık olduğunu hissettim. Tezgahta eşimle beraber çalışıyordum. Çatı başımıza çöktüğünde eşimi göremedim. Atatürk Devlet Hastanesi'ne götürüldüm. Eºimi orada kaybettim. ZKÜ Hastanesi'ne götürüldüm iki aya yakın süredir iki üç defa ameliyat oldum. Bu olayda belediye başkanımız ne bir geçmiş olsuna ne de bir başsağlığına gelmedi. Üyesi olduğum Tuhafiyeciler Derneği Başkanı, ben yıllardır üyemin yanındayım diye söyleniyordu, bir sefer yanımıza gelip halimizi hatırımızı sordu. Uzay çatının çöken kısmını bir an önce kaldırmak için orada kalan mallarımızı da enkazla birlikte atmışlar."

Maddi ve manevi olarak sıkıntıya düştüklerini anlatan Durmuş, şöyle konuştu: "Komşularımız bize sahip çıktı. Yoksa yetkililerin bizi sorup soruşturduğu yok. Bize, evde ölen insan gibi davranmamalarını istiyoruz. Bu olay belediyenin çatısı altında yaşandı. Burada bir kaza ve ihmallik varsa yetkililerimizin gelip de en azından maddi ve manevi durumumuz meydandayken buna bir el atmalarıydı."

Hastane odasında babasına refakatçılık eden 25 yaşındaki Ayşegül Durmuş ise yaşadıklarını şöyle dile getirdi: "Pazaryerinin çatısının çöktüğü haberini aldık. O arada dört günden bu yana belediye hiç çalışmamıştı. Kar seviyesi bizim mahallede yüksekti. Araba bile mahallemize çıkmıyordu, yürüyerek pazar yerine koştuk. İçeriye girmeye çalıştık engel olmaya çalıştılar. Babamı gördüm ama annem hâla oradaydı. Sanırım büyük direklerden bir tanesi üzerine düşmüş. Annemi en son hastanede ameliyata girerken gördüm ama annem orada öldü. Bu durumu babama söyleyemiyorduk, babamın ayağının kesilme durumu vardı. O günden bu yana yetkililerden hiç kimse uğramadı. İl Afet Müdürlüğü'nden zararımızı sorguladılar, kayıt yaptırdık. Ondan da bir şey çıkmadı. Bu gün 67. gün. Bu sürede hiçbir şey yapılmadı. Biz kendi imkanımızla o tezgahı yeniden açtık."

DİLENCİ MUAMELESİ GÖRDÜM

Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'in makamına gittiğinde olumsuz bir tepki ile karşılaştığını öne süren Ayşegül Durmuş, şunları söyledi: "Belediye başkanının yanına gittim, mağduriyetimizi zaten biliyorlardı. Bana toplantıyı yeni yaptıklarını söyledi. Bu kadar süre içerisinde o toplantıyı daha yeni yaptıklarını söyledi. Açıkçası, 'Mağduriyetinizi şu şekilde gidereceğiz. Manevi olarak bir şey yapamaz ama maddi olarak şu şekilde gidereceğiz' ºeklinde en azından bir açıklama bekliyordum. Onun yerine 'Benden ne istiyorsun' diye cevap verdi. Ben oraya iş istemeye gelen bir insan değilim. Senin mağdurunum. Çalışma yapmadığın için biz bu durumdayız. O karın altında kaldığımız için biz bu durumdayız. Benim oraya gittiğimde bir açıklama yapılsaydı, mağduriyetimizi giderecekleri yönünde bir şey deselerdi. O zaman hak verirdim. Bize orada dilenci muamelesi yaptılar. Oraya keyiften gitmedim. Olay?n üzerinden altmış yedi gün geçti bu süre içerisinde bir şey yapılmadığından oraya gittim. Fakat böyle bir durumla karşılaştım"

Sağlığına kavuşmak için gün sayan Hasan Durmuş, ZKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi yönetimine ve doktorlarına teşekkür etti.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise "Bize Başbakanlık'tan çok az bir para geldi. İl Afet kapsamına alınmadığı için, o parayı valimiz uygun bir şekilde dağıtıyor. Hatta terazileri falan alındı. Gerekli çalışmalar kendi içerisinde mağduriyetleri olan arkadaşlarımıza dağıtılıyor" dedi.

"Sizin mağdur olan vatandaşlar ile birebir iletişiminiz oldu mu. Eşini kaybeden Hasan Durmuş vardı, bir kişi daha hayatını kaybetmişti?" sorusuna ise Başkan Akdemir, şöyle karşılık verdi: "Tabi kendileri ile iletişim kurduk. Kurmaya çalıştık. Zaten bir tanesi bizim personelimizdi, pek sıkıntımız yok. Onların da giderilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz"

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem