Trabzonlu öğrencilere adli bilgi!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri Ömer Köroğlu ve Resul Yıldırım, ‘Dünya Adalet Günü’ nedeniyle Trabzon Adliyesi’ni ziyaret ederek öğrencilere adli yargının işleyişi hakkında kısa bilgiler verdi.Konuşmasının başında kendisini tanıtan Köroğ

Trabzonlu öğrencilere adli bilgi!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri Ömer Köroğlu ve Resul Yıldırım, ‘Dünya Adalet Günü’ nedeniyle Trabzon Adliyesi’ni ziyaret ederek öğrencilere adli yargının işleyişi hakkında kısa bilgiler verdi.

Konuşmasının başında kendisini tanıtan Köroğlu “Daha önce Rize’de ağır ceza mahkemesi başkanıydım. 17 Ekim 2010 tarihinde anayasa değişikliğini istinaden Türkiye’de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısı değişti ve ilk derece mahkemelerinden yani bulunduğumuz mahkemeden 7 üye HSYK’ya seçimle diğer hakimlerin verdiği oylarla şeçildiler. 3 üye de İdare Mahkemesi hakimlerinden seçildi. Bir yıldır yeni HSYK perspektifinde görev yapıyoruz” dedi.

“25 Ekim ‘Avrupa Adalet Günü’ olarak kutlanıyor” diyen Köroğlu “Bildiğiniz gibi ülkemizde AB’ye aday bir ülke olarak dahil olma müzakereleri yapıyor. Bu bağlamda yargının da AB yasalarına uygun olup olmadığı konusunda devamlı yurt dışıyla temaslarımız var. Avrupa Adalet gününün bu yıldan itibaren HSYK ekseninde biz de kutlamayı ve Türkiye genelinde birçok kutlama ve etkinlikleri yapmayı düşündük. Bu etkinliklerin ilkini gösteriyoruz. Türkiye’de 10 ilde bu faaliyet yapılıyor. Hukuk fakültesi olan iller tercih edildi. Bu etkinliklerle yargıyla alakalı birçok bilgiyi öğrencilerle paylaşacağız. Bildiğiniz gibi HSYK Türkiye’de ilk derece mahkemelerinde de kurulan bölge adliye mahkemelerinde görev yapan hakim ve savcıların esas itibariyle özlük işlerini tayinlerini, yetkilerini, soruşturmalarını yürütürler. Bunun yanında HSYK yargının verimliliği, etkililiği toplum nazarında kabul görmesi bakımından da bir takım düşüncelerini tasavvurlarını, yargı paydaşlarıyla ortaklaşa paylaşarak yargının daha etkin, verimli güvenli bir şekilde yürümesine çalışır. Çünkü kendisini yargı çalışanlarına atadığı için onların veriminden de kendisini sorumlu hissetmektedir” şeklinde konuştu.

"LİSELERE HUKUK DERSİ VERİLMELİ”
Köroğlu, hukuk ve mahkeme sisteminin halk tarafından çok fazla bilinmediğini ifade ederek “Öğrenciler bunlara yabancı kalıyor. Birçok ülkede lise düzeyinde hukuk dersleri varken bizde ne yazık ki yok. Milli Eğitim Bakanlığı ile liselere hukuk dersi verilmesi için görüşmeler yapıyoruz. Mahkemelerimiz dışarıya çok açılmıyor, halk adliyeye çok dahil olmuyor. Sadece hakimler kürsülerde karar veriyor ve kararları uygulamaya çalışıyoruz. Fakat biz istiyoruz ki bundan sonra toplum adliyelere yaklaşsın ve hatta toplumdan katkı alalım. Uzlaştırma çalışmalarımızı, barıştırma eğilimlerimizi toplumla birlikte ifa edelim istiyoruz. Adliyemizin kapılarını topluma açalım ve adliyemizin imajını yükseltelim güvenirliliğini arttıralım istiyoruz. Bu kapsamda Trabzon’a geldik. Sayın üyemiz Resul Yıldırım ile aynı dairede çalışıyoruz. Kendisi idari yargı kökenlidir. Tabi öğrencilerimiz idari ve adli yargı nedir bilmeyebilir. İdari yargı devlet ile kişiler arasındaki uyuşmazlıkları çözümlüyor” diyerek sözü öğrenciler bıraktı.
 Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Köroğlu ve Yıldırım panelin sonunda öğrencilere çeşitli hediyeler verirken, etkinliğe Sosyal Bilgiler, Tevfik Serdar Anadolu ve Yunus Emre Liseleri öğrencileri katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler