Trabzon'da keşfedilmeyi bekleyen hazine

Trabzon'da Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri ile kurulan Özel İpek Yolu Müzesinde, 16. ve 18. yüzyıldan kalan yaklaşık 250 parça eser sergileniyor.   Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait eserlerin sergilendiği müzede, 16. ve 18. yüzyıldan kalan, büyük ço

Trabzon'da keşfedilmeyi bekleyen hazine
Trabzon'da Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri ile kurulan Özel İpek Yolu Müzesinde, 16. ve 18. yüzyıldan kalan yaklaşık 250 parça eser sergileniyor.
 
Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait eserlerin sergilendiği müzede, 16. ve 18. yüzyıldan kalan, büyük çoğunluğu Kur'an-ı Kerim, fıkıh, icazetname, risaleler gibi çeşitli kitaplardan oluşan el yazmaları, hat levhalarının yanında madeni eserler, gümüş ve işlemeli hokka ve divitlerden oluşan, Trabzon ve çevresindeki tarihi eski eserler koleksiyonu koruma altına alındı.
 
Yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılan müzede, eserlerin çoğunluğunu klasik Osmanlı dönemi kitap sanatları kapsıyor.
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, modern müzecilik anlayışında müzelerin toplum için önem taşıdığını söyledi.
 
Her ulusun, geride bıraktığı yaşantısını yetişen yeni kuşaklara tanıtmak için atalarının oluşturduğu uygarlıkları tanımak ve tanıtmak arzusunda olduğunu dile getiren Hacısalihoğlu, şunları belirtti:
 
"Bu açıdan modern müzecilikte müzeler, milli kültür açısından toplum için büyük önem taşımaktadır. Kültürümüzün sahiplenilmesi ve gelecek nesillere aktarılması gibi önemli bir misyonu vardır. Ülkeler, sahip olduğu değerleri koruyup bu değerleri dünya insanlığına sunabildiği ölçüde çekim merkezi haline gelir. Kültürlerin beklediği büyük buluşmaya ev sahipliği yapan ve geçmiş ile gelecek arasında köprü vazifesi gören müzeler, kentlerin tarihi kültürel mirasını barındıran hazineleridir."
 
"Müzelerle, ilimizin ayrı bir cazibe merkezi olmasını istiyoruz"
 
Hacısalihoğlu, kentin 4 bin yıllık geçmişi olduğunu belirterek, "Müzeler de bu geçmişin hafızasıdır. Bu kapsamda da TTSO olarak böyle bir merkez oluşturmak istedik. Geçmiş kültürümüzü ve tarihimizi yaşatma düşüncesiyle Trabzon'da müze açmaya karar verdik. Bunun sonucunda da Özel İpek Yolu Müzesini kurduk" dedi.
 
Müzenin yeni olmasına rağmen ilgi gördüğüne dikkati çeken Hacısalihoğlu, "Kente gelen turistler, müze ile tarihe bir yolculuk yapma fırsatı buluyor. Bölge için çok önemli ve kültürel değerlere sahip müzemizde 16. ve 18. yüzyıldan kalan, büyük çoğunluğu Kur'an-ı Kerim, fıkıh kitapları, icazetname, risaleler gibi çeşitli kitaplardan oluşan el yazmaları, hat levhaları ve madeni eserler yer alıyor. Kentin eski tarihine ait yaklaşık 250 parça eser, yerli ve yabancı turistlerimizin ziyaretine açtık" diye konuştu.
 
Hacısalihoğlu, müze için destek beklediklerini ifade ederek, vatandaşlardan ellerindeki eserleri müzeye bağışlamalarını istedi. Hacısalihoğlu, "Bu kapsamda yaptığımız araştırmalara göre, bölgemizden çok daha fazla eser geleceğini düşünüyoruz. Bu müzelerin diğer müzelere de örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Bundan sonra şehrimizde bir müze hareketi olacağına inanıyorum. Bu noktada kendi müzemizi geliştirmek ve başka müzelere de destek olmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz" sözlerine yer verdi. 
 
Trabzon'da edebiyat, sanat, resim ve heykel alanında müzeler açılabileceğine işaret eden Hacısalihoğlu, "Hedefimiz Trabzon'un müzeler şehri haline gelmesidir. Bu yönde de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda da Trabzon'da müze kültürü önemli gelişme kaydetti. Edebiyat müzesi ve diğer müzelerin de tamamlanmasıyla ilimizde turizm daha da gelişecektir" dedi.
 
Hacısalihoğlu, müzelerin bulunduğu şehirlere sosyal, kültürel katkıların yanı sıra ekonomik kazanç da sağladığını belirterek, müzelerle bölgeye daha fazla turist çekmeyi hedeflediklediklerini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler