Trabzon'da Cumhuriyet bayramı!

Cumhuriyet'in kuruluşunun 91. yıldönümü Trabzon'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. 28 Ekim Pazartesi günü Trabzon Valiliği önündeki alanda gerçekleştirilen çelenk sunma töreninin ardından kutlamalara bugün de devam edildi.FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYINVa

Trabzon'da Cumhuriyet bayramı!

Cumhuriyet'in kuruluşunun 91. yıldönümü Trabzon'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. 28 Ekim Pazartesi günü Trabzon Valiliği önündeki alanda gerçekleştirilen çelenk sunma töreninin ardından kutlamalara bugün de devam edildi.

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Valilik makamında tebrigat töreni ile başlayan kutlama töreninde Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Valilik önünde devam eden kutlamalara Vali Öz ve eşi Rukiye Öz, Garnizon Komutan Tuğgeneral Kocaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Milletvekili Canalioğlu, resmi ve sivil kuruluş temsilcileri, öğrenciler ile siyasi parti teşkilatları ve vatandaşlar katıldı.

İstiklal Marşı eşliğinde bayrağımızın göndere çekilmesinin ardından Vali Öz’ün halkı selamlaması ile devam eden kutlamalara vatandaşlar da ellerinde bayraklarla yoğun ilgi gösterdi. Törende bir konuşma yapan Vali Öz, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91.Yılında Cumhuriyet Bayramını büyük bir onur ve gururla ancak  yine buruk kutluyoruz.

 Bayramınız kutlu olsun diyor. Yaşanan  maden faciası dolayısıyla geçmiş olsun dileklerimi ifade ediyorum. Cumhuriyet Bayramı Fatihin Fethettiği Yavuz’un Yönettiği, Kanuninin doğup yetiştiği ve milli mücadeledeki kahramanlıkları ile Mustafa Kemal Atatürk’ün övgüsünü kazanmış Trabzon’da, Trabzonlularla kutlamanın ayrı bir gururu var.

Gücünü ortak tarih, kader birliği ve bağımsızlığa olan inancından alan milletimiz yokluklar ve imkânsızlıklar içerisinde milli mücadeleyi kazanma ve ardından, Türkiye Cumhuriyetini kurmayı başarmıştır. Milletimiz Cumhuriyet ile birlikte bağımsız bir devletin şerefli ve hür düşünebilen, eşit haklara sahip vatandaşları haline gelmiş ve devletin gerçek sahibi olmuştur.

Bir yönetim şekli olmanın ötesinde, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği açılımlarla Türk insanının önünü açmış ve ufkunu genişletmiştir. Cumhuriyet, kurumları, kudreti ve önderliği ile bilimde, eğitimde-kültürde, sağlıkta, ekonomide, sosyal yaşamda, askeri alanda var olan tüm kazanımlarımızın ve değerlerimizin, çağdaş uygarlık düzeyine erişmek adına attığımız her adımın, şaşmaz güvencesi olmuştur.

Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa ve kanunlar ile çerçevesini belirlediği temel hak ve özgürlüklerin, özgürce kullanılmasını güvence altına almıştır. Bu çerçevede, bu ülkede yaşayan herkes hür ve birinci sınıf vatandaştır. Herkes, aynı geçmişi ve ortak bir geleceği paylaşmaktadır. Bunun için de herkes, tasada, kederde ve sevinçte bu ortaklığın paydaşıdır. Zira, “Egemenlik, Kayıtsız, Şartsız Milletindir” ilkesi doğrultusunda, üstün irade ve her türlü yönetim yetkisinin kaynağı millet iradesidir ve Devlet bu milletin devletidir, Cumhuriyet bu milletin Cumhuriyetidir.

Cumhuriyeti yaşatmak ve çağdaş uygarlık yolunda ilerlemek için, ortak geleceğimiz için gelişen olaylara, oynanan oyunlara karşı hoşgörümüzü kaybetmeden, birlik ve beraberlik içinde, tek yürek olarak kalmak durumunda olduğumuzu unutmamalıyız.

Şüphesiz ki, insan onuruna, yaradılışına en yakışır rejimin adıdır Cumhuriyet. Cumhuriyeti ideal rejim yapan milleti ve iradesini ön plana çıkarması ve bunun üzerinde herhangi bir güç tanımamasıdır. Cumhuriyet bir değerler manzumesidir.

Cumhuriyet keza, tek bir fikre yönelik peşin kabuller rejiminden çok, bölücü ve yıkıcı unsurlar taşımadığı sürece, farklı fikirlerin ifade edilmesinin teminat altına alındığı, hoşgörü temelli bir rejimin adıdır. Cumhuriyet, ortak bir varoluşun, ortak yaşama kararlılığıdır.

Cumhuriyetin ne olduğu iyi kavranmalı ve birleştiriciliği asla göz ardı edilmemelidir. Dolayısıyla; kimseyi ötekileştirmeden, bu topraklar üzerinde yaşayan herkesi birinci sınıf vatandaş olarak görmemiz gerekmektedir.

Farklılıklarımızı ayrışmanın değil, ortak bir tarih ve kültürle yarının güçlü Türkiye’sinin inşasının zenginlikleri olarak görmeliyiz.

Sevgili Gençler,

Anadolu coğrafyasında devlet olmanın tarihin her döneminde ağır bedeli olmuştur. Milletçe bugün yaşadığımız sıkıntılar da bu coğrafyanın bedelidir. Bu bedelin gereği her yönüyle güçlü olmaktır. Bunun için de yaşadığımız bilgi çağında, ülkemiz kalkınmasının, modern çağın gerektirdiği şekilde eğitilmiş insan gücüyle mümkün olacağının hepimiz bilincindeyiz. Ancak şunu unutmamalıyız ki, milli-manevi değerlerinin farkında olmayan, değerlerine yabancılaşmış, milli kimliğinin ne ifade ettiğini bilmeyenlerin dünya milletleri içerisindeki varlıklarını anlamlandırmaları mümkün  ve uzun ömürlü olamaz.

Kalkınmış, huzurlu bir ülke olmak; bizden sonraki nesillerin gurur ve onur duyacakları bir Cumhuriyet bırakmak temel hedefimizdir. Bunun için 100. Yıl hedeflerine zorlu bir mücadelenin ve gayretin ürünü olan Cumhuriyetimizden, demokrasimizden hiç bir taviz vermeden daha kalkınıp gelişerek ulaşacağız.

Cumhuriyeti yaşatmak ve çağdaş uygarlık yolunda ilerlemek için, ortak geleceğimiz için gelişen olaylara, oynanan oyunlara, karşı birlik ve beraberlik içinde, tek yürek olarak kalacağız.

İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile taçlanmış, farklılıklarımızı zenginlik olarak gören, aidiyet duygusunun perçinleştiği, insan odaklı, devlet millet kaynaşmasını sağlamış Cumhuriyeti ileriye taşımak şaşmaz hedefimiz olmalı,  günlük hadiselerin bu büyük hedefi gölgelemesine asla izin vermemeliyiz..

Bu coğrafyayı kanları ve canları ile  vatan yapan ve cumhuriyeti kuran başta Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları olmak üzere şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor , Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Törende Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün düzenlediği şiir, resim, kompozisyon ve Cumhuriyet koşusunda dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışmalarda birinci olan öğrencilere Vali Öz, ikincilere Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kocaoğlu, üçüncü olan öğrencilere de ödüllerini Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu takdim ederken, kutlama programı resmi geçit töreninin ardından sona erdi.

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler