Trabzon'da 54 kadın emniyetten yardım istedi

TRABZON – Mersin'de vahşice öldürülen Özgecan Aslan olayından sonra gözler kadına yönelik şiddet olaylarına yeniden çevrildi. Trabzon’da hafta sonu meydana gelen olaylarda 54 kadın Emniyet güçlerinden yardım istedi. Cuma gecesi, Cumartesi ve Pazar günü me

Trabzon'da 54 kadın emniyetten yardım istedi

TRABZON – Mersin'de vahşice öldürülen Özgecan Aslan olayından sonra gözler kadına yönelik şiddet olaylarına yeniden çevrildi. Trabzon’da hafta sonu meydana gelen olaylarda 54 kadın Emniyet güçlerinden yardım istedi. Cuma gecesi, Cumartesi ve Pazar günü meydana gelen çeşitli olaylarda yaralanan, tehdit edilen, intihara teşebbüs eden kadınlara Trabzon Emniyet Müdürlüğü ekipleri yardım etti.

Şiddet gören kadınlar ise polisin yönlendirmesi ile birlikte Trabzon Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından koruma kararı çıkarılarak mor çatı evlerine teslim edildi.

Öte yandan Trabzon’da ilginç bir olay daha yaşandı. Ortahisar İlçesinde boşanmak üzere olan bir çiftin yakını olan 7 kadın birbirleri ile “saç saça baş başa” girerek kavga etti. Olaya Taksim Polis Merkezi ekipleri müdahale etti.

Haber Muhabirimiz Şükrü Üçüncü; kadın psikologların konu ile ilgili görüşlerini aldı.

Kadına şiddet neden uygulanır? Sorusuna psikolog Elif Ay şu cevapları verdi;

-Bireysel belirleyici etkenler vardır.

-Nöroanatomik anormallikler/beyin kimyasında sıkıntı, şiddet ve agresifliği belirleyen hormonal seviyelerde fazlalık ve yatkınlık.

- Madde kullanımı sebebiyle (uyuşturucu/alkol vs.)

- psikiyatrik ve psikolojik bozukluklar; misal borderline kişilik bozukluğu yada travma sonrası stres bozukluğuna sahip kişiliklere sahip erkekler özellikle şiddete daha meyillidir.

- Toplumun, ailenin, eğitim sisteminin kadına yönelik tutumları ve Toplumsal Cinsiyet şemaları sebebiyle kadına toplumun biçtiği değer adeta bir erkeğin kadına yönelik şiddetini belirleyici etkenleri var. Kadınların üzerinde hakimiyet kurma eğilimi, üstünlük kurma cabası ve erkeğin kadını domine etme cabası, kadın üzerinden egosunu tatmin etme cabası. Kendi basarisizliğini toplumda ki zayıf savunmasızlardan çıkarmak ve tatmin etmeye çalışmak. Gücünü zayıf ve savunmasız birleye yönlendirip kendi psikolojik ihtiyaçlarını doyurma cabası. Sex=güç olarak görmesi.

- Sosyal öğrenme kuramı: Davranışçı hem de bilişsel öğrenme; yani şiddeti bir ifade iletişim şekli olarak çevresinden öğrenmiştir veya aile ya da toplumdan. 

- Diyadik kaynak: Kadın erkek arasında duygusal bağ oluştuğunda, bir birliktelik oluştuğunda, erkeğin bir takım şeylere hakkı olduğunu düşünmesi; özellikle cinsellik konusunda, ve bu gerçekleşmediğinde gücünü kullanarak zorla cinsellik isteyişi ve örneğin tecavüz etmesi yada kadına şiddet uygulaması (misal: karim olduğu için dövme yada cinsel ilişkinin hakkı olduğunu düşünmesi).

Sonuç olarak multifaktoral bir oluşum; yani tek bir neden değil bir çok nedenin birleşmesinden kaynaklı olabilir.

Kadınların Bu durumlara nasıl cevap vermeli sorusuna Ay’ın cevabı şöyle oldu.

-Asla sessiz kalmamak her daim birini haberdar etmek ve geciktirmeden bunu bir uzman ile öncelikli olarak paylaşmak.

Türkiye’nin Gündeminde deprem etkisi yaratan Özgecan  Aslan ile alakalı konuşan Ay, “ Özgecan’ın durumunda, zaten şiddete meyilli bir alt yapısı var olan bir adam bulunmakta, psikiyatrik bir vaka, özellikle maddi iflastan kaynaklı (kuyumcu dükkanı varken iflas etmesi) var olan psikolojik bozukluğunun iyice bahanesi oldu, birden varlıklı bir konumdan dolmuş şoförlüğüne terfi etmesi, toplumdaki rolünün değişmesi, elindeki gücün alındığını düşünmesi ve bahanesi olarak da bunu yaptığını düşünüyorum. Öncesinde de sağlam bir kişilik değildi özetle. Sağlıklı bir aileye ve cevre yede sahip değildi. Sahip olsaydı ne arkadaşı ne babası ona yardim ederdi. Bunun öncesinde de böyle şeyler mutlaka yapmıştır. Küçük capta da olsa ama bu sefer kurtulamadı ve jandarmada kendini ele verdi. Zaten jandarma karsısında bu kadar gazel yalan söyleyebilmesi, tecavüzden sonra hemen delilleri ortadan kaldırmak için seri bir şekilde hareket etmesi, daha önceden de böyle birşeyi düşündüğünü, kurguladığının göstergesidir.”dedi.

Öte yanda Ay, “ Bu tur cinayetler ve kadına uygulanan şiddet sadece Türkiye ye has bir durum değil uluslararası var olan bir durum sadece ceza kanunları daha katı ve kesin olduğu için insanlar yurtdışında bu kadar cesaret edemiyor, artı kadının toplumdaki yeri daha farklı gelişmiş ülkelerde onun için miktar olarak daha az yurtdışında ama yinede var.”ifadelerine yer verdi.

ERKEKLER SERT YETİŞİYOR

Konu ile alakalı açıklama yapan Psikiyatri Uzmanı Seden Celep Ekici; “ Kadınların erkekler tarafından şiddete maruz kalmasının sebebi aslında ailesel olarak gözüküyor. Erkek yetişirken Erkektir yapar söyleyerek yetiştiriliyor. Erkeğin Toplumda güç olarak bilinmesi de buna nende oluyor. Bir kadın eşini öldürme oranına bakın pek rast gelmesiniz. Yok denecek kadar azdır. Ama erkek eşini öldürme durumuna baktığınız zaman ise durumun fazlalığı ürperticidir.  Aslında Kadın psikolojisi erkeğe göre daha güçlüdür. Erkek biraz daha dayanıklılık durumu düşüktür. Buda şiddete neden olur.”ifadelerine yer verdi.

OTORİTE KURMAK AMACIYLA GÜÇ SALGILAMASI

Haber Merkezimiz konu ile alakalı olarak Mehmet İrfan Coşkun’a da aynı soruyu yöneltti. İşte Coşkun’un cevabı, Coşkun, “ Şiddet, otorite kurmak amacıyla güç ve baskı uygulayarak insanların ruhsal ve bedensel olarak zarar görmesine neden olan bir davranış türüdür. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2002 yılı raporlarına göre tüm dünyada her üç kadından biri yaşamlarının bir döneminde dövülmekte, cinsel ilişkiye zorlanılmakta veya diğer yollarla taciz edilmektedir. Yaygın toplumsal kültürün, erkeğe "kadına hükmetme" ve "onu kontrolü altında tutma" görevi yüklemesi nedeni ile erkek kadınına "benim malım" gözüyle bakıyor. Bu alışkanlığı sürdüren erkekler bu tür olayların yaşanmasına sebep oluyor. Erkekler ne yazık ki kadınlarla ilişkilerinde anneleriyle ilişkilerinden gelen bir problem yaşıyorlar. Yani problemin kökü birazda annelere dayanıyor. Erkekler herşeye sahip olmak istiyor ama olanıyorlar. Sürekli kadınlar üzerine ağırlığını koymak, dominant olmak istiyorlar. Kadına şiddet bu karmaşanın yansıması olarak  ortaya çıkıyor.”ifadelerine yer verdi.

Haber : Şükrü Üçüncü  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler