Trabzon'a da BAKA modeli!

Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile başlatılan yatırım ve işbirliği görüşmeleri toplantısına katılan Daleel Turkiya şirketi temsilcisi Dr. Muhammed Yahya El-Mufarreh, Arap ülkelerinin petrol, Türkiye'nin ise su zen

Trabzon'a da BAKA modeli!

Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile başlatılan yatırım ve işbirliği görüşmeleri toplantısına katılan Daleel Turkiya şirketi temsilcisi Dr. Muhammed Yahya El-Mufarreh, Arap ülkelerinin petrol, Türkiye'nin ise su zengini olduğunu, bu ihtiyaçların karşılıklı giderilebileceğini söyledi.

Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan BAKA öncülüğünde başlatılan Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki yatırım ve işbirliği görüşmeleri kapsamında Arap ve Türk işadamları, Antalya'da biraraya geldi. Körfez ülkeleri ile Türkiye arasında ticari işbirliğini sağlamak için kurulan yatırım danışmanlık şirketi Daleel Turkiya temsilcisi Dr. Muhammed Yahya El-Mufarreh ile Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Kuveyt, Ürdün, Mısır ve Irak'tan 67 işadamı ile Türkiye'den 112 işadamı, Belek Maritim Pine Beach Hotel'de ikili görüşmelere başladı. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Cemil Antalyalı, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de katıldı.

'HİCAZ DEMİRYOLU PROJESİ GERÇEKLEŞİRSE'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Arap zirvesinde 'Bir Arap Türk olmadan yaşamaz' sözlerini hatırlatan Dr. Muhammed Yahya El-Mufarreh, Türklerin de bir Arap kardeşi olmadan yaşama imkanının kısıtlı olduğunu kaydetti. Türkiye ve Arap ülkelerinin karşılıklı birbirine ihtiyacı olduğunu belirten El-Mufarreh, şöyle dedi:

"Arap ülkelerine petrolü nedeniyle Türkiye'nin ihtiyacı var. Türkiye'ye ise su nedeniyle Arap ülkelerinin ihtiyacı var. Türkiye'den petrol karşılığında su satın alınabilir. Ayrıca 2'nci Abdülhamit'in Hicaz demiryolu projesi gerçekleşirse tüm Arap ülkeleri için iletişim, ulaşım daha da kolaylaşacak. Türkiye'de Arap yatırımcılar için her türlü olanak mevcut. Çünkü Türkiye her türlü alanda, turizm, sağlık turizmi alanlarında tüm Arap ve Avrupa ülkelerinden daha iyi ivme kazanmıştır. Türkiye ve Arap ülkeleri arasında dış ticarete yönelik büyük bir boşluk var. Bu boşluğun kısa zamanda doldurulması lazım."

'KÖRFEZ ÜLKELERİ YATIRIMDA YÜKSELİŞTE'

Arap Birliği Büyükelçisi Muhammed Al Fatah Al Naciri de, Türkiye'de yapılan doğrudan yatırımlarda Avrupa Birliği'nin yüzde 78 ile ilk sırada, Körfez ülkelerinin yüzde 13 ile ikinci sırada olduğunu belirtti. Körfez ülkelerinin yükselişte olduğunu anlatan Naciri, Körfez ülkelerinden Türkiye'ye yapılan yatırımlarda bankacılık, çimento, tekstil, sağlık, emlak, lojistik, otomotiv ve elektrik- elektronik sektörlerinin başı çektiğini söyledi.

Antalya Valisi Altıparmak ise, Türkler ve Arapların tarihinin çok ortak yönleri olduğunu kaydederek, "Geçmişte beraber yaşadık, geleceği de her durumda birlikte yaşayacağız. Körfez ülkeleri Türk milletinin gönlünde her zaman özel bir yere sahip olmuştur. İşbirliğiyle de taçlandırabilirsek ne mutlu bize" dedi.

BAKA MODEL OLACAK

Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Cemil Antalyalı, Körfez ülkeleri ile işbirliği görüşmelerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Isparta ve Burdur ziyaretleri sırasındaki tavsiyesi ile başlatıldığını belirterek şöyle dedi:

"Sayın cumhurbaşkanımızın verdiği direktif doğrultusunda Haziran 2010'da 6 büyük Körfez ülkesi temsilcilerini BAKA bölgesine getirmiştik. 1 yıllık çalışma sonucunda bugüne gelindi. BAKA model oldu ve aynı görüşme ve işbirlikleri Trabzon, Bursa, Erzurum gibi diğer bölge ajanslarında da aşama aşama devam edecek."

İş bağlantıları kurulmasının da amaçlandığı görüşmeler sonrasında Antalya, Isparta ve Burdur'da başta turizm olmak üzere, birçok sektörde yeni yatırımlar hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem