Trabzon tereyağına uçuş yasağı'

  Hava yolu ile seyahat eden yolcuların el bagajlarında taşıyabilecekleri sıvılara getirilen kısıtlamadan, Kahramanmaraş dondurması ile Trabzon tereyağı da nasibini aldı. Kahramanmaraş veya Trabzon'dan dönüşte hava yolunu kullanan ve yakınlarına buralara

Trabzon tereyağına uçuş yasağı'

  Hava yolu ile seyahat eden yolcuların el bagajlarında taşıyabilecekleri sıvılara getirilen kısıtlamadan, Kahramanmaraş dondurması ile Trabzon tereyağı da nasibini aldı. Kahramanmaraş veya Trabzon'dan dönüşte hava yolunu kullanan ve yakınlarına buralara özgü ürünleri tattırmak istedikleri için el bagajlarında bu ürünleri götürmek isteyen yolcular, güvenlik aramasında hüsrana uğruyor.

 

Hava yoluyla seyahat eden yolcuların dış hat uçuşlarında uygulanan el ve kabin bagajlarında sıvı kısıtlaması, 1 Mart 2012 tarihinden itibaren İstanbul Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'ndan yapılan uçuşlarda, 1 Nisan 2012 tarihi itibariyle de tüm iç hat uçuşlarında uygulanmaya başladı.

 

Kabin bagajlarında taşınmasında sınırlama getirilen sıvılar, uçak altı bagajlarda hava yolu işletmesinin kuralları içinde taşınabiliyor.

 

Söz konusu uygulama ile yolcuların seyahatleri esnasında yanlarında sıvı ürünler bulundurmaları yasaklanmamakla beraber, miktarı kısıtlanıyor. Her yolcu yaklaşık 20x20 santimetre boyutlarında 1 litrelik ağzı kilitli şeffaf plastik poşet içerisinde her birinin hacmi 100 mililitreyi geçmemek üzere sıvı, jel ve sprey ürünlerini bulundurabiliyor.

 

Yolcuların söz konusu ürünlerin belirtilen miktardan fazlasını uçağın kabinine sokmak istemeleri halinde son arama noktasında bu ürünlere el konuluyor.

 

"BİRİKEN SIVILAR BÜYÜK SORUN OLUYOR"

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal,  yaptığı açıklamada, sıvı kısıtlamasının, Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulunun getirdiği bir uygulama olduğunu söyledi. Sıvı kısıtlamasının dünya genelinde yaşanan ve uçakların güvenliğini tehdit eden birçok olumsuz örneğin ardından güvenlik amacıyla başlatılan bir uygulama olduğunu anlatan Birdal, uygulamanın 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'de tüm iç hat uçuşlarında uygulandığını hatırlattı.

 

DHMİ olarak, havaalanlarındaki giriş noktalarında, özellikle yolcular uçağa binmeden önceki arama noktalarında güvenlik görevlilerince, yolcuların el çantalarında belirtilen miktardan fazla uçağa sıvı sokmalarına mani olduklarını ifade eden Birdal, belirtilen miktarlarda olan sıvı ürünlerin ise şeffaf bir poşet içerisinde yolcunun el bagajında uçağa alınmasına izin verildiğini kaydetti.

 

Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulunca sıvı kısıtlamasına tabi tutulan ürünler arasında yağların da yer aldığını belirten Birdal, bu nedenle tereyağının da bu kategoride sayıldığını, o nedenle uçağa alınmadığını bildirdi.

 

 

KURU BUZLA PAKETLENİYOR

Öte yandan, yetkililer, Kahramanmaraş dondurmasının uzun mesafeli yolculuklarda erimesini engellemek için kuru buzla birlikte paketlendiğini, kuru buzun da saf karbondioksit gazının basınç altında sıkıştırılması ile üretildiğini belirtti. Tek başına yanıcı ya da patlayıcı özelliği bulunmayan karbondioksit gazının farklı maddelerle karıştırılarak patlayıcı yapılabildiğine dikkati çeken yetkililer, dünyada bunun çeşitli örneklerinin yaşandığını kaydetti. Yetkililer, bu nedenle kuru buzla paketlenen dondurmaların el bagajında uçağa alınmadığını bildirdi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem