Trabzon Teknokent’ten işadamlarına çağrı

Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Ömer Kurnaz, işadamları ve sanayicilerin Trabzon Teknoknet’te Ar-Ge proje çalışması yapmasını beklediklerini vurgulayarak, “Teknoloji ve yeniliğe Karadeniz’den yelken açın” dedi.

Trabzon Teknokent’ten işadamlarına çağrı
Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Ömer Kurnaz, işadamları ve sanayicilerin Trabzon Teknoknet’te Ar-Ge proje çalışması yapmasını beklediklerini vurgulayarak, “Teknoloji ve yeniliğe Karadeniz’den yelken açın” dedi.

TTSO MECLİSİ’NE SUNUM YAPTI

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclisi’ne, Türkiye’deki teknokent çalışmaları ve Trabzon Teknokent’le ilgili bir sunum yapan Ömer Kurnaz, Türkiye’de şu anda faaliyette olan Teknokent sayısının 48 olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Bu bölgelerde 3 bin 724 adet firma yer alıyor. Bu firmaların 153’ü yabancı ortaklı. 8 bin 464 projenin halen devam ettiği Teknokent’lerde çalışan personel sayısı 38 bin kişiyi aştı. Bugüne kadar tamamlanan 18 bin 167 proje karşılığında 2.3 milyar dolarlık ihracat, 32 milyar liralık da yurtiçi satış gerçekleştirildi. Geliştirilen projeler karşılığında alınan patent sayısı da 572’ye ulaştı.”


GİRİŞİMCİLERE BÜYÜK DESTEK VERİLİYOR

Teknokentlerde çalışma yapan girişimcilere büyük destekler verildiğini de hatırlatan Ömer Kurnaz, “Gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti, yazılım projelerinde KDV muafiyeti, Ar-Ge personeline gelir vergisi muafiyeti, her bir Ar-Ge personeli için 5 yıl süreyle SGK primi işveren payından yüzde 50 muafiyet, damga vergisi muafiyeti gibi destekler sağlanmaktadır. Bu destek ve muafiyetlerin 2023 yılı sonuna kadar verileceğini de hatırlatmak istiyorum. Ayrıca makine ve teçhizat desteği, kredi faiz desteği, işletme gideri desteği de bulunuyor. Verilen desteklerin oranları ve şartları için de ayrıntılı bilgi tarafımızdan alınabilir” diye konuştu.

TRABZON TEKNOKENT’TE AKTİF 40 FİRMA BULUNUYOR

Mart 2004’te kurulan Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde 2008 yılından bu yana 87 firmanın yer aldığını belirten Ömer Kurnaz, “Teknokent’te 2016 Mart ayı itibarıyla aktif olan 40 firma bulunuyor. Yatırımcılardan ofis tahsis ve ortak gider ücreti olarak metrekare başına toplam 24.04 TL alıyoruz. Trabzon Teknokent’teki firmalar 2015 Aralık ayı itibarıyla toplam 1 milyon 282 bin 937 dolar ihracat yaptı. Ayrıca yurtiçi satışları toplamı da 64 milyon 584 bin 153 liraya ulaştı” dedi.

ÖRNEK PROJELER YÜRÜTÜLÜYOR

Trabzon Teknokent’te yürütülen projeler hakkında da bilgi veren Ömer Kurnaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kordon kanı ve kök hücre üretimi, tümör aşısı üretimi, kıkırdak dokusu, kent bilgi yönetimi sistemleri, çocuklarımız için doğal ve sağlıklı oyun hamuru üretimi, çam kese böceğine karşı biyopestisit böcek ilacı geliştirilmesi, kalp masajı ve solunum desteği sağlamak amaçlı kullanılacak otomatik bir cihazın geliştirilmesi, elektronik harita görüntüleme cihazı, butik çikolata ve spesiyal ürün üretim araştırma ve geliştirme gibi çok çeşitli dallarda projeler yürütülüyor. Bu projelerden bir çoğu ticarileşti.”


TEKNOKENT’E TTSO ÖNCÜLÜĞÜNDE YENİ MERKEZ

Ömer Kurnaz, bölgede yapılacak yeni yatırım ve projeler hakkında da bilgi verirken şu ifadeleri kullandı:

“Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi kurulacaktır. Bölge alanımızdan yer tahsisi yapılmıştır. Ayrıca Türkiye  İhracatçılar Meclisi ve Türk Ekonomi Bankası işbirliği ile Girişimevi kurulma çalışmaları tamamlanma aşamasına gelmiştir.”

SANAYİCİ VE İŞADAMLARINI BEKLİYORUZ

Kurnaz, üniversiteler, araştırma kuruluşları ve üretim sektörleri arasında işbirliğini geliştirmek için kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin üretime ve Ar-Ge çalışmalarına yaptığı katkının ortada olduğunu belirterek, “Trabzon ve Trabzon dışından sanayici ve işadamlarımızı Trabzon Teknokent’te Ar-Ge çalışması yapmalarını bekliyoruz. İş fikirlerinin geliştirilmesi, bu fikirlerin kamu kaynaklarınca desteklenebilmesi için Trabzon Teknokent’le işbirliği içinde çalışmalar yapılması da en büyük beklentilerimiz arasında. Bir diğer beklentimiz ise, Trabzon Teknokent’de Ar-Ge çalışması yapan genç girişimcilerin geliştirdiği teknolojik ürünlerin üretimine yönelik melek yatırımcı olarak destek olunması, şirketlerinin satın alınması veya ortak olunarak desteklenmesidir” dedi.

PLAKET VERİLDİ

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve Başkan M.Suat Hacısalihoğlu birlikte TEKNOKENT Genel Müdürü Ömer Kurnaz’a yaptığı sunumun ardından plaket takdim ettiler. Plaket takdiminde TEKNOKENT Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hamdullah Çuvalçı da bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler