"Trabzon İran ile Kuzey avrupa arasında köprü olacak!"

İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Reza Baghban Kondori, bir iki ay içerisinde ülkesine uzun yıllardır konulan ambargonun son bulacağını belirterek “Trabzon’a borcumuz var. Savaş sırasında çok yardımcı oldular. Ambargodan sonra uluslararası ticar

"Trabzon İran ile Kuzey avrupa arasında köprü olacak!"
İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Reza Baghban Kondori, bir iki ay içerisinde ülkesine uzun yıllardır konulan ambargonun son bulacağını belirterek “Trabzon’a borcumuz var. Savaş sırasında çok yardımcı oldular. Ambargodan sonra uluslararası ticareti bu şehirle başlatmak istiyoruz” dedi. 
 
Başkonsolos Kondori, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu makamında ziyaret ederek görüş alış verişinde bulundu. İki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda işbirliği çalışmalarına hız verilmesini isteyen Kondori, özellikle İran’a yönelik ambargonun bir iki ay içerisinde kalkacağını beklediklerini ifade ederek ortaya çıkacak fırsatlara Türkiye ve özellikle Trabzon’un hazırlıklı olmasını dile getirdi.
 
Ambargonun kalkması doğrultusunda görüşmelerin olumlu geçtiğini dile getiren Kondari birçok ülkenin ticaret yapmak için İran’ı ziyarete ve görüşmelere başladığını belirtti. İran’ın önceliğinin komşu ülkeler olduğuna işaret eden Kondori, “Özellikle önceliğimiz Türkiye’dir. Ambargo döneminde Türkiye’nin çok katkıları oldu. Bu durumda Türk tarafı yararlanmış oldu ama İran’a da yardımcı olmuştur. Bu nedenle Türkiye ve Türk şirketleri ile çalışmaya olumlu bakıyoruz. Trabzon’a boynumuzun borcu var. Savaş sırasında çok yardımcı oldu. Ambargodan sonra bu şehir ile çalışmak istiyoruz. Trabzon Limanı üzerinden Kuzey Avrupa ile İran arasındaki ticaretin gelişmesini arzu ediyoruz” dedi.
 
20151210aw600215_01.jpg
 
İki ülke arasında kaçakçılığı önlemek doğrultusunda bazı tedbirler alındığını ifade eden Kondori her iki taraf için tanınan avantajlarda seçilen 30’a yakın ürüne vergi kolaylığı getirildiğini, bu fırsattan yararlanılmasını istedi. İran tarafından yoğunluklu tarım ürünleri ve Türkiye tarafında da sanayi ürünlerini kapsayan bu ticaretin iki tarafa da katkı sağladığını aktardı. İran’da tarafında serbest bölge kanunlarının işlediği Maku ve Aras Serbest Bölgelerindeki imkanlardan da istifade edilebileceğini vurguladı. Kondori, “İran’a teknoloji getirin, yatırım yapın ve gerek İran pazarı gerekse üçüncü pazarlara ihracat yapabilirsiniz. İran’ın Meşhet kenti özelikle Orta Asya ülkelerine yakındır ve bu bölgelere ihracat yapma kolaylıkları vardır. İran’da çok sayıda zengin iş adamı vardır. Ama Türkiye’deki iş fırsatlarını bilmiyorlar. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’ndan İran ile yapılabilecek on proje seçin ve projeleri görüşelim. Ortak yatırımların hayata geçirilmesine sağlayalım” diye konuştu.
 
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise Trabzon’un İran ile güçlü bağları bulunduğunu hatırlattı. Yakın zamanda ambargonun ticari ilişkileri etkilediğini vurgulayan Hacısalihoğlu, Tebriz, Urumiye, Zencan ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda işbirliğini geliştirmeye yönelik protokoller bulunduğunu da söyledi.
 
Hacısalihoğlu, “Özellikle İran’ın Tahran bölgesi ile Trabzon arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz. Tahran ve Trabzonlu iş adamlarının işbirliğini geliştirecek faaliyetlerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İran ve Türkiye tarafının sınır ticaretinde vergi kolaylığı sağlanan ürünlerin listesinin inceleyeceğiz. Trabzon Limanı ve iş adamlarımız İran ile ticarete her zaman hazırdır” ifadelerini kullandı.
 
Görüşmenin sonunda Başkonsolos Kondori, Hacısalihoğlu'na ziyaretin anısına plaket takdim etti. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler