Trabzon ile Dortmund arasında protokol imzalanacak

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yılın son meclis toplantısı M. Şadan Eren Başkanlığında yapıldı.  Aylık konuşmasında TTSO Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un Dortmund Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği protokolü imzalayacağını açıkladı.   Gürc

Trabzon ile Dortmund arasında protokol imzalanacak
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yılın son meclis toplantısı M. Şadan Eren Başkanlığında yapıldı.  Aylık konuşmasında TTSO Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un Dortmund Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği protokolü imzalayacağını açıkladı.
 
Gürcistan’ın Batum Şehrinde Organize Sanayi Bölgesi kuruluş çalışmalarının yasıl alt yapısının hazırlandığını aktardı.  Rusya ile ticaretin eskiye sıcak günlere dönmesini beklediklerini kaydeden Hacısalihoğlu, Almanya, Körfez Ülkeleri ve Endonezya gibi ülkelere daha ağırlık verilmesi konusunda çalışmalara ağırlık verileceğini dile getirdi. IPA 2 kapsamında birçok sektörde yeni yıl ile beraber Yatırım teşvik hibe programları açıldığını, KOSGEB’in girişimcilik desteklerini artırdığını vurguladı.
 
TTSO 2016 YENİ YIL PASTASI KESTİ
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, Meclis başkanlık Divanı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları, Yönetim Kurulu Üyeleri ve meclis üyelerinin katılımı ile 2016 yılını meclis toplantısı öncesinde kesilen pasta ile karşıladılar. “İyi Yıllar “ dilekleri ile Eren ve Hacısalihoğlu’nun kestiği yeni yıl pastası ilk olarak en yaşlı meclis üyesi Sabit Sabır’a ikram edildi. Meclisin tek kadın üyesi olan Fatma Gülen Yamak ve meclis üyeleri de bu mutlu ana eşlik ettiler.
 
17905.jpg
 
Meclis Başkanı Eren, 2015 yılının son meclis toplantısının yapıldığını belirterek inşallah 2016 yılında da, eksilmeden, inşallah Allah bize hayırlı meclis toplantıları nasip etmesi dileklerinde bulunarak meclisi açılışını yaptı.
 
BÜTÇE 7 MİLYON 220 BİN OLARAK KABUL EDİLDİ
 
Faaliyet filmi sunumunun ardından Başkan M.Suat Hacısalihoğlu aylık konuşmasında bir yılın daha sonunu geldiklerini ve zamanının ne kadar hızlı geçtiğini hiç birimizin fark edemediklerini ifade ederek “Daha dün yeni bir yılın planını yaparken zamanın nasıl geçtiğini hiç fark etmedik bile.
 
Hacısalihoğlu her yılsonu olduğu gibi bugünde bütçe görüşmesi olduğunu belirterek “Bütçemiz bu yıl 7 milyon 220 bin TL olarak bağlandı.” dedi.
 
TTRABZON, DORTMUND TİCARET VE SANAYİ ODASI İLE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALAYACAK
 
22-24 Şubat tarihinde Almanya’nın Dortmund kentinde Trabzon günleri olarak bir program gerçekleşeceğini dile getiren Hacısalihoğlu, bu program dahilinde Trabzon Ticaret Sanayi Odası ve Dortmund Ticaret Sanayi Odası ile bir işbirliği protokolü ve karşılıklı iş görüşmeleri gerçekleştirecektir. Hacısalihoğlu, “Bu iş görüşmeleri doğrultusunda meclis üyelerimizin mesleklerini bildirerek onların da uygun hazırlıkları yapmalarını istedik. Amacımız uygun karşılıklı iş görüşmelerini sağlamaktır. Bildiğiniz gibi daralan piyasada alternatif anlamda daha güvenlikli pazarlara ihtiyacımı olacaktır. Bu bakımdan özellikle Avrupa Birliğiyle yapmış olduğumuz ticaretin gelişmesi oldukça büyük bir önem arz ediyor. Geçmişten gelen bir istikrarlı bir ticaretimiz devam etmekte. Bu bakımdan üyelerimizin özellikle Avrupa ve Almanya’daki iş birlikleri odamız açısından önemli bir değer arz ediyor. Bu doğrultuda programın gerçekleşmesi açısından sizlerin kurumsal tanıtım mecralarınızla buna hazırlıklı olmasını istiyoruz. Bu doğrultuda zaman olarak en geç bir hafta içerisinde bizlere katılıp katılamama hakkında bilgi vermenizi istiyoruz.  Geziyi biz oda olarak düzenliyoruz ve masraflarını da bizler karşılayacağız. Dolayısıyla Almanya ziyaretini üyelerimizin yeni pazarlar bulması açısından önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.
 
17903.jpg
 
Meclis Başkanı M. Şadan Eren’de Almanya Dortmund’da yapılacak olan etkinlikler hakkında yaptığı açıklamada bu ülkede yaşayan Karadenizlilerin yanı sıra bütün gurbetçilerinde katılacağı bir faaliyet olduğunu aktardı. Almanya’dan da iş camiasının katılacağını, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Eren, “Trabzon için çok iyi bir fırsat ama Suat Başkanımızın da bahsettiği gibi odamızın yapacağı organizasyona 31 Aralık tarihine kadar katılabilecek meclis üyelerimiz bilgi vermesini bekliyoruz. O bölge çok gurbetçilerimizin olduğu bir yer. Bugün Almanya’da 3 bine yakın iş adamımız var. Ve bunların hepsi büyük tüccar durumuna gelmişler. 100 kişi çalıştıranlar var. Bu insanlar ile iş yapmanın yollarını aramalıyız. Bütün Karadenizliler bir defa Trabzon ve Trabzon günleri olduğu için orada olacaklar.”
 
YATIRIM TEŞVİK PROGRAMLARI HATIRLATMALARI
 
IPA2 Kırsal Kalkınma Programı Kapsamında yaklaşık 230 milyonluk bir çağrı gündemde olduğunu anımsatan Başkan Hacısalihoğlu Üretim ve işleve verilen desteklerin yanında turizm destekleri mevcut olduğunu söyledi. 2016 yılında Ocak ayından Nisan ayına kadar başvuruları devam edeceğini ve vurgulayarak “ Oldukça fazla başlık yanı sektör var. Ve alt başlıklarda turizm yine var. Bu bakımdan sizler şimdiden çevrenizdeki üyelerimize de ileterek bu önemli programa başvurabilirsiniz. Odamızdan da Proje Ofisi ve ABİGEM’den de yardım sağlayabilirsiniz. “dedi.
 
Bir başka destek de KOSGEB’te mevcut olduğunu, aktaran Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “ Yeni girişimcilere 30 bin liralık hibe desteği 50 bin liraya çıkarılıyor. 70 bin lira olan kredi desteği de 100 bin liraya çıkarılıyor. Bu da yine çevrenizde yeni iş kuracak kişiler açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde odamızda yine girişimci kursları açılacak. Bu eğitim programlarına katılıp belge aldıktan sonra KOSGEB desteklerinden faydalanabilme şansına oluyorsunuz.”
 
Geçtiğimiz ay meclis toplantısında TOBB’un hükümetten beklentilerini 11 başlıkta 100 reform beklentisini ayrıntıları ile anlattığını aktaran Hacısalihoğlu açıklanan 64. Hükümet programında bu 11 başlık 42 madde de yer alarak hükümetimizin programına alındığını bildirdi. Hacısalihoğlu, “Bu şu demektir. Önümüzdeki dönemde bizleri yakından ilgilendiren bu 42 konu gündeme gelecek. Bunlardan en önemlisi yine hep üzerinde durmuş olduğumuz asgari ücret konusu ve bunun detayları çözülmeye çalışılıyor.”
 
17902.jpg
 
YATIRIM ADASI VE ŞİNİK OSB’NİN DURUMU
 
Başkan Hacısalihoğlu, şehrimizde yaptığımız araştırmalarda bizlerden istenen ön önemli iki konunun yatırım arazisi ve nitelikli eleman olduğu öne çıktığına dikkat çekti. “Yatırım arazileri konusunda şehrimizde büyük sıkıntılar olduğunu biliyorsunuz.”  şeklinde sözlerine devam eden Hacısalihoğlu , “ Şinik Organize Sanayi Bölgesinde gördüğünüz gibi dağların tepeleri tıraşlanarak, yollar yapılarak organize sanayi bölgeleri kurulmaya çalışılıyor. Bir başka şehirde bunlara belki kimse bakmaz ama şehrimizde aşırı bir şekilde hala müracaatlar devam ediyor.  Şu sıralarda 65 civarında firma yatırım yapmak için arsa bekliyor. Bunun güzel tarafı yatırımcılarımızın hazır olması ancak kötü tarafıysa arazi şartları ve olmaması. Bu doğrultuda Şinik Organize Sanayi Bölgesi’nde mevcut arsaların tahsisleri yapıldı, genişleme alanı olarak geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Fikri Işık’a araziyi gezdirdik. Bakanımız araziyi gördükten sonra tabi o da hayretler içinde kaldığını gizleyemedi.  Bu zor şartlarda yapılan yapılan işler için tüm yatırımcıları kutlayarak yardımcı olma bakımından çalışmalar yürütüleceğini belirtti. Sadece arsa değil bunun dışında alt yapı ve çevre şartlarına yapılacak olan masraflara devlet desteği olması gerekiyor. Bu bakım Yatırım Adası’nın ne kadar önemli bir proje olduğunu bir kez daha görüyoruz. Yatırım Adası tarafında da formaliteler hızlı bir şekilde halledilmeye çalışıyor. Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız ve Sayın Bakanımız Süleyman Soylu beyler de elinden geleni yapmaya gayret ediyor. Umarım kısa zaman içerisinde formaliteler tamamlanır ve orası da yatırımlara hazır hale getirilebilir. “
 
17899.jpg
 
RUSYA TİCARETİ DURUMU
 
Gündemde halen devam eden sorunlar dolayısıyla Rusya ticaretindeki yavaşlama tüm ülkeyle birlikte şehrimizi de etkilemeye devam ettiğini dikkat çeken Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “Sadece şehrimizde ihracat yapan yaş sebze ve meyve ihracatçılarının toplam ihracat tutarı 250 milyon dolar civarında. Bunun 9 milyar lira civarında Rusya ile olabileceğini düşünüyoruz. Diğer ülkelerle yapılacak ihracat ile bunun telefi edilebileceğini düşünüyoruz. Son zamanlarda aldığımız bilgiler arasında Rusya’da inşaat alnında halen aktif olan inşaat firmalarımız var. Bunlar hakkında henüz bir durdurulma işlemi yapılmadığını bunların sevindirici haber olarak gördüklerini kaydeden Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “ Umuyoruz ki herhangi bir sorun daha yaşanmadan kısa zaman içinde eskiye yani sıcak ilişkilere dönebiliriz. Sadece Rusya ile olan ticaret değil buna bağlı olarak Rusya üzerinden ticaret yaptığımız diğer ülkelerle olan ticaret de bundan olumsuz etkileniyor. Bu bakımdan Rusya ile olan ilişkilerimiz çok çok önem arz ediyor. Bu bakımdan yeni pazarlar arama konusunda Almanya ile olan ilişkiler ve diğer taraftan körfez ülkeleriyle olan ilişkiler iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bu bölgelerde tanıtımlara ve iletişimlere devam edeceğiz. Bir diğer taraftan Endonezya ile de ilişkiler kuruyoruz. Endonezya büyük bir nüfusa sahip ve oraya da bir iş programı düzenlemeyi düşünüyoruz. Umarım hep birlikte yeni ve geniş pazarlar kurma konusunda katkılarımız olabilir."
 
ŞEHRİMİZDE İNŞAAT SEKTÖRÜ
 
Şehrimizde inşaat sektöründeki gelişmeleri hepimiz yakından takip edildiğini anımsatan Hacısalihoğlu bu konuda da şu bilgileri paylaştı: “ Geçen yıl 11 bin 700 bu yıl 12. ay hariç 11 bin 450 daire satışına ulaşmış bulunuyoruz. Yani bu gidişle geçen yılı geçmiş olacağız. Bu sevindirici bir haber. Artık yeni yıla bakmamız gerekiyor. Yeni yılda yeni tanıtımlarla ve programlarla şehrimizde mevcut olan potansiyeli harekete geçirerek şehirdeki ekonomiye katkı sağlama konusundaki çalışmaları hep birlikte gerçekleştireceğiz.”
 
ACARA ÖZERK BAŞBAKANI ZİYARET VE DIŞ İLİŞKİLER YENİ PAZARLAR
 
Ay içerisinde Gürcistan Acara Özerk Bölgesi Başbakanı Trabzon’u ziyaret etiğini anımsatan Hacısalihoğlu, “  Burada esas amacımız sektör sorunlarını kendilerine iletmekti. Yapmış olduğumuz toplantıda tüm sorunların yanında özellikle ulaştırma sorunlarını kendilerine belirttik. Çözüm konusunda destek istedik. Önemli miktarda ve sürekli olan sorunlar bunlar. Bu bakımdan ilişkilerin yakın tutulması çok çok önemli.”
 
17898.jpg
 
BATUM’A ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İÇİN YASAL ALTYAPI DÜZENLENİYOR
 
Hacısalihoğlu, Diğer taraftan özellikle yatırım konusunda Kalkınma Bakanlığı kapsamında sınır ötesi işbirliği bağlamında Batum’da bir organize sanayi bölgesi yapılması projesi hakkında da gelişmeleri paylaştı. Hacısalihoğlu, “ Gürcistan tarafındaki kanunların bu duruma uygun olmayışı dolayısıyla onlar da kendileri açısından düzenleme çalışmaları yürüttüklerini söylediler. Bu durum gerçekleştirildiği takdirde Batum ‘da bir organize sanayi bölgesi kurulması ve özellikle iş adamlarının orada yatırımlarda bulunması ve burada fazla olan kapasite artılarını orada değerlendirmelerinin bizler açısından maliyet yönünden iyi olacağını düşünüyoruz. O coğrafya sürekli bir sıkıntı içerisinde ve bu durumu aşma konusunda bazı firmalarımızla iş birliği kurmaları bizler için yeni yatırım ve kazanç alanlarının doğmasını sağlıyor. Bu bakımdan sizlerin de önerileri doğrultusunda Gürcistan ve diğer ülkelerle işbirliği açısından önerileri doğrultusunda çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz. 2016 yılını rahat atlatabilmemizin bir başka yolu Pazar olarak dışarıya açılmak olacaktır. Bunu da hep birlikte hareket ederek başarabiliriz. Şehrin ekonomisine katkı sağlama bağlamında da başarı elde edebiliriz. “
 
İHRACAT YILI İLAN EDELİM
 
Meclis Üyesi Alper Bektaş, 2016 yılını ihracat yılı olarak ilan edilmesi önerisinde bulundu. Trabzon’un bütün dinamikleri ile içerisinde olacağı, resmi kurumlarının da bu anlamda bu oluşuma destek olacağı bir yıl ilan edilebilir mi önerisini meclis üyeleri ile paylaştı. Bektaş, “ “2016 yılı Trabzon için ihracat yılı olsun. Bunun şunun için söylüyorum birkaç rakam da vereyim. Bitkisel ürünler ihracatımız bir milyon 259 milyon dolar. Bunun 245 milyon doları sebze, bir milyon 5 milyon doları da fındık. Sanayi ile ilgili ihracatımız ise yaklaşık 53 milyon dolar. Bu anlamda fındık ve gıda ürünleri dışında değerlendirdiğimizde çok yeterli olmadığını da görüyoruz. Piyasa sıkıştığında bir şekilde bu bizi olumsuz etkiliyor. Bu anlamda yurt dışı Pazar arayışına bir şekilde yön vermemiz gerekiyor. Devletin 25 şubeye kadar bu alanda bir desteği var. Bu destekler çok iyi. Trabzon’u tanıtan, ürünlerimizi sergileyen bir oluşumun sonunda bir fayda getireceğini düşünüyorum. Bu konuda başkanımızın bize öncülük yapmasını istiyoruz. Trabzon için bu çok önemli olacaktır. Bir slogan lazım. Bu da 2016 yılı Trabzon için ihracat yılı olabilir.” şeklinde konuştu.
 
Mobilyacılar günü haftası için girişimleri olduğunu aktaran Beştaş bu konunun Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’na sunulduğunu ve başkanımızdan konunun takip edilmesini istediklerini belirterek, “Mobilyacılar haftası istiyoruz.” dedi. Bunu neden istedikleri Konusunda da şu açıklamada bulundu: “Düğün sezonu olabilir. Bu tarihlerde mobilyacılardan alış veriş yapılabilir. Türkiye genelinde bir mobilya satış ortamı oluşturabiliriz. İndirim ve kampanyalar ile insanları buluşturabiliriz. Alışverişi canlandırabiliriz.”
 
17897.jpg
 
BÜTÇE 7 MİLYON 200 BİN OLDU
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Muhasip Üye Murat İskender 2016 yılı bütçeyi kürsüden meclis üyelerine sundu. İskender, odanın kamu kurumu niteliğinde tüzel bir kişiliğe sahip olduğunu vurgulayarak bütçenin hazırlanırken rasyonellik, iktisadilik ve verimlilik gibi prensiplerin göz önünde tutulduğunu gelir ve gider tahminleri yapılırken son 11 aylık fiili gelir ve giderlerinin dikkate alındığı aktardı. 2015 yılı bütçesi gerçekleşme oranının da dikkate alındığını ifade eden İskender, “ Enflasyon oranındaki artışlar ve memurlara verilecek ücretler ile ilgili devlet ücretlerinin artış oranları da dikkate alınmıştır. ”dedi. Tarifelerin buna göre hazırlandığını ve büteninde bu çalışmalar neticesinde oluştuğunu dile getirdi.
 
2016 bütçesinin 7 milyon 220 olarak öngörüldüğünü, geçen yıla göre yüzde 12 bir artış olduğunu ifade eden Muhasip Üye Murat İskender odanın 8 bin 360 üyeye sahip olduğunu ama bunların 6 bin 688’i faal olarak devam ettiğini bildirdi. Diğerlerinin ise askıda üye olduğunu hatırlattı. Bütçenin hazırlanırken asgari ücretin net bin 300 lira, bürüt 1900 lira olacağını düşünerek hazırlandığını kaydetti. Buna rağmen odamız üyelerinin yüzde 74’ünün bulunduğu kesimin üye aidatlarının etkilenmemesine özen gösterildiğini aktardı. 2016 yılının herkese hayırlı uğurlu gelmesi temennisinde bulunarak bütçe ile ilgili ayrıntıları aktardı. Meclis üyelerinin görüşlerini aktarmalarından sonra yapılan oylama ile kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler