Trabzon için çok uğraştı ama...

Haber61/Haber ServisiTrabzon’da yapılamayan Off Road yarışması Berlin’de yapıldı. Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Perihan Muş’un, organizasyonun memleketi Trabzon’da yapılması için gösterdiği ciddi çaba sonuç vermedi ve yarışın gelen tek

Trabzon için çok uğraştı ama...

Haber61/Haber Servisi

Trabzon’da yapılamayan Off Road yarışması Berlin’de yapıldı. Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Perihan Muş’un, organizasyonun memleketi Trabzon’da yapılması için gösterdiği ciddi çaba sonuç vermedi ve yarışın gelen teklif üzerine Berlin’de düzenlenmesi kararlaştırıldı. Geride bıraktığımız hafta sonu da organizasyon başarıyla gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Perihan Muş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi. 

“Marmara Üniversitesi'ne bağlı Off-road kulübü ilk Off-road yarışını 2015' te Barışa Yarış adı altında Trabzon'da düzenlemek adına karar aldı. Proje ile hedeflenen toplumsal barışa dikkat çekerek birden fazla üniversiteyi Barışa Yarış sloganıyla yakılacak olan kamp ateşinin etrafında toplamaktı. Devamında üniversitemize resmi bir kulüp kazandırmak ve ekip ruhuyla gençlerimizin neler yapabileceğini görmesini sağlamak, doğal değerlerin korunması ve Trabzon'un tanıtımını amaçlamak üzere yola çıkılmış bir projedir.

Bir Trabzonlu olarak ve Trabzon’un coğrafi zorluklarının bu spora uygunluğundan dolayı memleketimde yapılması için ben ve ekibim çok ciddi çaba sarf ettik. Bu yolda maalesef Trabzon’daki proje ortaklarımız bu projenin Trabzon için önemini idrak edememiş, bizleri yarı yolda bırakmışlardır. Tabu Kadastro Müdürlüğünden alınabilecek basit çaplı 2 tane harita için kendi rantlarını sağlamak adına 4 ay süreyle bekletildik. Bizim iyi niyetimiz suistimal edildiği halde, defalarca aradığımız halde yetkililere ulaşamadık.

Bütün bu olumsuzluklar neticesinde bizler bu sporun Trabzon’da çok disiplinli ve profesyonel şartlarda yapılmadığını gördüğümüz için Berlin’den gelen teklifi zaman kaybetmemek adına kabul ettik. Berlin’e alınmasında bizlerin sorumlu tutulmaması gerektiğini düşünüyorum.

qw-010.jpg

Berlin’e gelemeyen arkadaşlarımız ise bağlantılı şekilde Bolu’da aynı formatta başka bir yarışa davet edilecektir. Bolu’da 8-9 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek yarışa İstanbul Trabzon Federasyonu’nun desteğiyle katılacağız. Projemiz Trabzon’da yapılamasa da Trabzon adına yeni projelerimiz daha profesyonel proje ortaklarımız ve ekibimizle mevcut olup devam edecektir.”

Projede Doç. Dr. Alper Gül, İstanbul Trabzon Federasyonu adına başkan Dursun Çağlayan ve Trabzon’daki çözüm ortaklarıyla yola çıktıklarını ifade eden Perihan Muş, “Bu süreçte ben ve ekibim en büyük desteği Karadeniz Teknik Üniversitesi ve İstanbul Trabzon Federasyonundan görmüştür. Bu bağlamda KTÜ ile iletişim, teknik desteği sağlamış olan rektör yardımcımız Prof. Dr. Hikmet Öksüz ile İstanbul Trabzon Federasyonu başkanı Dursun Çağlayan’a şahsım, görev yaptığım kurum ve öğrencilerim adına sizin aracılığınızla bir kez daha teşekkürlerimi iletmek isterim” diyerek sözlerini noktaladı.

KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yrd. Doç. Dr. Coşkun Eruz da eşsiz doğal kaynakları ve güzellikleriyle doğa turizmi ve doğa sporları açısından büyük bir potansiyele sahip olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nin, başta Trabzon olmak üzere bölge orman ve yayla alanları, plansız ve yanlış yol vb altyapı, kaçak orman kesimleri ve plansız kaçak yapılaşma nedeni ile doğallığını ve doğal güzelliğini kaybetme riski taşıdığını söyledi. Eruz, son dönemlerde Off-Road araçlarıyla bilinçsiz şekilde yapılan spor amaçlı aktivitelerin doğa tahribatına yol açtığını ifade etti. Coşkun Eruz sözlerini daha sonra şöyle sürdürdü. 

Off-Road sporunun ana amacı, doğal alanlarda yapılan tüm spor dalları gibi doğal yapıya zarar vermeden spor yapmaktır. Ancak Trabzon ve bölgede yapılan uygulamalar, tamamen doğal alanların özelikle yaylaların yamaç ve çimenlerini geri dönülemez şekilde tahribata neden olmaktadır. Maalesef kamu kurumlarının bilgisi ve planlaması dışında, araç sahiplerinin gelişigüzel, keyfi olarak istedikleri her ortamda, yaylada yaptıkları ve adına spor dedikleri yayla tahribatı ve erozyona neden olma faaliyeti şeklinde gerçekleşmektedir Off-Road aktiviteleri. Bölge yaylalarının tamamına yakını hatalı ve plansız, bilinçsiz sürücülerin tahribatın izlerini taşımaktadır. Araçların yamaç ve yumuşak toprak-çimen üzerinde yarattığı oyuntu ve aşındırma nedeni ile oluşan kanallar, bölgenin yıl boyu etkin yağış alan yaylalarında yağmurlarla sürekli oyularak, geri dönülemez yayla tahribatı ve toprak erozyonuna neden olmaktadır. Başta Spor İl Müdürlüğü, Valiliğe bağlı birimler, Yayla ve Ormanları kontrol altında tutmak ve yönetmekle yetkili ve sorumlu kuruluşlar, Belediyeler ve Jandarma, Off-Road yapan kulüplerle planlama ve kontrol sitemi oluşturmalı ve yayla ve orman, dere vb doğal alanlarda bilinçsiz Off-Road, ralli vb araç sporu yapılmamasını sağlamalı. Doğal alanlara zarar verenlere Kamu malına zarar vermenin cezai müeyyideleri uygulanmalıdır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem