Trabzon çağ atlayacak

Trabzon İli Ortahisar İlçesi Atıksu Ana İsale, Terfi, Şebeke Hatları ve Terfi Merkezleri İnşaatı Uygulama Projesi, yüklenici firma tarafından tamamlanarak TİSKİ’ye teslim edildi.

Trabzon çağ atlayacak
Trabzon İli Ortahisar İlçesi Atıksu Ana İsale, Terfi, Şebeke Hatları ve Terfi Merkezleri İnşaatı Uygulama Projesi, yüklenici firma tarafından tamamlanarak TİSKİ’ye teslim edildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Yüz milyonlarca liraya mal olacak olan bu dev proje tamamlandığında Trabzon’a çağ atlatacaktır” dedi.

Trabzon İli Ortahisar İlçesi Atıksu Ana İsale, Terfi, Şebeke Hatları ve Terfi Merkezleri İnşaatı Uygulama Projesi’nin tanıtım ve istişare toplantısı, Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kul, Ortahisar Belediyesi Başkan Yardımcısı Kemal Çoban, mühendislik mimarlık odaları birliğinin yetkililer, İLBANK, Karayolları, DSİ, KTÜ ve diğer kamu kurumlarının yöneticileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda müellif firma tarafından hazırlanarak TİSKİ’ye teslim edilen proje, ihale süreci öncesinde masaya yatırıldı. 

İstişare toplantısı öncesinde katılımcılara seslenen TİSKİ Genel Müdürü Köksal, söz konusu proje ile Ortahisar ilçesinin tümünde, tüm şebeke ve kanalizasyon hatlarının yenilerek şehirler için büyük önem arz eden ileri biyolojik arıtma tesislerinin kurulmasının planlandığını ifade etti.

76 KURUMUN GÖREVLERİNİ DEVRALAN İDARENİN İŞİ ELBETTE KOLAY DEĞİLDİR

Konuşmasında TİSKİ’nin yapısı ve çalışmaları hakkında da katılımcıları bilgilendiren Köksal, “TİSKİ bir kamu idaresidir, Trabzon sınırları içerisinde 76 kurumun içme suyu ve kanalizasyonla ilgili alan ve görevlerini devralmış bir idaredir. İl Özel idaresi ve 75 belediyenin görevlerini TİSKİ devralmıştır. 76 kurumun alan ve görevlerini devralan bir idarenin işi elbette o kadar kolay değildir. Hizmet alanının hiçbirinde, özellikle atık su alanında tam anlamıyla hizmet verilen bir ünite, teslim alındığı gün itibariyle mevcut değildir. Sahil kesiminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kabul ettiği deniz derin deşarjları ile atık suların berterafı söz konusu iken güney ilçelerimizde maalesef berteraf konusu söz konusu değildir. Bizim işimiz ağır ama siz paydaşlarımızla bu işin üstesinden geleceğiz” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK BELDE BELEDİYESİNİN DERİN DENİZ DEŞARJINI, 2015’TE İHALE ETTİK 

Genel Müdür Köksal sözlerine şu şekilde devam etti: “Biz Trabzon’da hala içme suyu projesi, atık su projesi alanında uzman mühendislik bürosu arıyoruz. Var mı? Yok. Bu zamanında teşvik edilmemiş. Bununla ilgili çalışmalar yapılmamış… Büyükşehir yasasıyla kapatılan belde belediyelerinin proje yapma, finansman bulma kapasiteleri çok kısıtlıydı. 57 belde belediyesinin en büyükleri Çukurçayır, Kaşüstü, Pelitli ve Söğütlü idi. Biz Söğütlü’nün derin deniz deşarjı inşaatını 2015 yılında ihale ettik, halen inşaata devam ediyoruz. Söğütlü’nün içme suyu halledilmiş mi? Halledilmemiş. Şu anda Atasu Barajı’ndan verilen sudan Söğütlü’ye de içme suyu sağlıyoruz. Zamanınızı almak istemiyorum ancak bunları sizlerle paylaşmak istedim.” 

TRABZON’UN SORUNLARINI ÇÖZMEMİZ İÇİN SİZLERE ÇOK İHTİYACIMIZ VAR 

Konuşmasında Trabzon’un içme suyu ve kanalizasyon alanındaki sorunlarını ortadan kaldırmak için tüm kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç duyduklarını ifade eden Köksal, “Bizim mimarlık mühendislik odalarına da ihtiyacımız var, üniversiteye de, alanında uzman serbest çalışan mühendislik bürolarına da ihtiyacımız var. Trabzon’da mevcut olan neredeyse tüm kamu kuruluşlarıyla paydaş durumdayız. Tamamına ihtiyacımız var. Başta Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar’da Ortahisar Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin tamamıyla çözüm ortaklığımız olmalı. Paydaşız ama yetmez, sorunları beraber çözmemiz gerekir. İşte şimdi Ortahisar ilçemizin sorunlarını birlikte çözmek için buradayız” diyerek sözlerini tamamladı. 

TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal’ın konuşmasının ardından müellif firma tarafından hazırlanan Trabzon İli Ortahisar İlçesi Atıksu Ana İsale, Terfi, Şebeke Hatları, ve Terfi Merkezleri İnşaatı Uygulama Projesi’nin tanıtımı gerçekleştirildi. Ortahisar ilçesi ile ilgili 85 mahalleyi kapsayan proje, tüm katılımcılarla istişare edildi.

TRABZON ÇAĞ ATLAYACAK 

Öte yandan konuyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, uzun zamandır üzerinde çalıştıkları projenin tamamlandığını kaydederken, proje ile Ortahisar ilçesinin tüm kanalizasyon ve şebeke hatlarının yenilenerek son derece modern bir hale getirileceğini ifade etti.

Ayrıca ileri biyolojik arıtma tesislerinin de kurulacağını dile getiren Başkan Gümrükçüoğlu, “Trabzon’umuzu dünyanın en yaşanılabilir kentlerinden biri haline getirmek için çalışmalarımıza aralıksız olarak devam ediyoruz. Yüz milyonlarca liraya mal olacak olan bu dev proje tamamlandığında Trabzon’a çağ atlatacaktır. İnşallah kısa süre içerisinde ihalesini gerçekleştirip inşa çalışmalarına başlayacağız. Bu dev proje için İller Bankası’ndan uzun vadeli kredi kullanacağız” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem