Trabzon Belediyesinde işçi krizini gerçek yüzü

Trabzon gündeminde yer alan belediye işçilerinin kıdem tazminatları krizini haber muhabirimiz Şükrü Üçüncü yerinde inceledi. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisini 1. oturumunda yer alan konuda TRABEL'de çalışan işçilerin ORBEL'e geçtiği taktirde kıdem taz

Trabzon Belediyesinde işçi krizini gerçek yüzü

Trabzon gündeminde yer alan belediye işçilerinin kıdem tazminatları krizini haber muhabirimiz Şükrü Üçüncü yerinde inceledi. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisini 1. oturumunda yer alan konuda TRABEL'de çalışan işçilerin ORBEL'e geçtiği taktirde kıdem tazminatları "Ortahisar Mı" yoksa "Büyükşehir Mi" öder konusu tartışma yarattı.

Büyükşehir Belediyesi Avukat Mustafa Kurtuluş;

"11 Eylül 2014 sayılı resmi gazetede 6552 sayılı bir yasa yürürlüğe girdi.  Yürürlüğe giren bu yasa 4857 sayılı kanunun 112 maddesinde taşeron işçilerin bilinen işçilerin haklarını. ödeyecek şirket yada kurul ve kuruluşlarının ödenmesi yönünde bir yasa. TRABELE bağlı olarak çalışan arkadaşların asıl çalıştıkları yer olan Büyükşehir Belediyesinden Ortahisar Belediyesinde devamı söz konusu. TRABEL olarak çalıştıkları yerden aynı iş kolunda aynı sözleşmeye bağlı olarak ORBEL diye isimlendirdiğim Ortahisar Belediyesine ait şirketine sözleşmeleri devam etmesi durumunun değerlendirdiğimiz de 112 madde kamu kuruluşlarının sorumlu olduğunu. Son kamu kuruluşu bundan sorumlu olduğu olmuştur. Kıdem tazminatlarının ödenmesi konusunda en son çalışmış olduğu kamu kurum ve kuruluşlarından ödeneceği. Daha önceki çalıştığı kurumdakiler hesaplandıktan sonra ödemenin yapılacağı sonrası ise ilk kurumdan ödenen para isteneceği ifade edilmektedir. Örnekleme olursa; son çalıştıkları yer Ortahisar ise ödedikten sonra Büyükşehir'e yazı yazması sonrası bizden kendilerine para ödenecek." ifadelerine yer verildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu;

Son günlerde basında Büyükşehir Belediyesi’nin sahibi olduğu TRABEL A.Ş.’den ayrılıp Ortahisar Belediyesi bünyesinde çalışmaya başlayan 247 personelin mağdur edildiği şeklinde iddialar yer almaktadır.

Ortahisar Belediyesi’nin kurulmasıyla TRABEL bünyesinde çalışan personelin bir kısmı hizmet alanlarına göre Ortahisar Belediyesi’nde çalışmaya devam etmiştir.  Ortahisar Belediyesi’nin ORBEL şirketinin kurulmasından sonra bu işçiler 31 Aralık tarihi itibariyle TRABEL’den ayrılarak 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren ORBEL şirketi bünyesinde aynı görevlerinde çalışmayı sürdürmektedir.

Bu geçişle beraber işçilerin hiçbir hak mağduriyeti yaşamaması için gerekli tedbirler alınmıştır. İşçilerin mağdur olacağı ile ilgili ortada dolaşan söylentiler kesinlikle doğru değildir. İşçilerin temel haklarının korunması için Büyükşehir Belediyesi ile Ortahisar Belediyesi arasında bir uyuşmazlık söz konusu değildir. Bu konuda tam bir mutabakat vardır. İşçilerimizin içi rahat olsun. Hak ve hukuklarında en ufak bir kayıp söz konusu değildir.”

Ortahisar Belediye Başkanı  Ahmet Metin Genç;

"Ortahisar Belediyesi 04.04.2014tarihinde TRABEL AŞ’den 162 işçiyi Ortahisar Belediyesinde çalıştırılması için geçici olarak görevlendirildi. 31.12.2014 tarihinde ise bu görevlendirme son bulmuştur. Kanun ve yasa bir işçinin daha önce hangi kurum’da görev yapmış ise kıdem ve tazminatını en son bağlı bulunduğu kurum öder. Dolayısıyla TRABEL’den ORBEL uhdesine gelen işçilerin04.04.2014 tarihinden önceki alacakları ihbarları, kıdemleri TRABEL AŞ’de dir. Ortahisar Belediye Başkanı olarak bu güne kadar hiçbir işçimin mağdur olmaması için ne yapılması gerekiyorsa yapmışımdır. Yeni bir belediye olmamız nedeniyle ORBEL’deki işçilerimiz 70 ila 80 Lira arasında daha az maaş alacaklar. Bu işçilerimize ben yaptığım 3 toplantıda da mağdur etmeyeceğimi yanlarında olacağımı ifade ettim. Kaldı ki 2004 yılında  İl Başkanlığı yaptığım dönemde TRABEL’den o dönem belli gerekçelerle işten çıkartılan işçilerin yanında olup haklarını savunan Ahmet Metin Genç’dir. Hatta sayın o dönem başbakanımız ve şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Trabzon ziyaretinde bizzat kendisine ilettim. TTSO’da yapılan toplantıda bu durumun düzeltilmesini istemiştir. Ahmet Metin Genç olarak bu güne kadar işçilerin hakkını savunan birisi olarak bugün farklı davranmam mümkün değildir. Büyükşehir belediye başkanımızda görev yaptığı zaman zarfında hiçbir işçiyi mağdur etmemiştir. Kaldı ki bu işçilerimizi de mağdur etmeyeceği yönünde açıklamaları ve beyanları olmuştur. Yazılan ve çizilenlerin doğru olmadığı gibi hem Büyükşehir Belediye Başkanımız hem de biz işçilerimizin yanındayız” dedi.

4857 sayılı iş kanunu 112 maddesi ne söylüyor, işte bütünüyle o madde

 

Madde 112 - Kanuna veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurum ve kuruluşların haklarında bu Kanun ve 854, 5953, 5434 sayılı kanunların hükümleri uygulanmayan personeli ile kamu kuruluşlarında sözleşmeli olarak istihdam  edilenlere mevzuat veya sözleşmelerine göre kıdem tazminatı niteliğinde yapılan ödemeler kıdem tazminatı sayılır.

(Ek fıkra: 10/9/2014-6552/8 md.) 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatları;

a) Alt işverenlerinin değişip değişmediğine bakılmaksızın aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde çalışmış olanların bu şekilde çalışmış oldukları sürelere ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit olunur. Bunlardan son alt işverenleri ile yapılmış olan iş sözleşmeleri 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermiş olanların kıdem tazminatları ilgili kamu kurum veya kuruluşları tarafından,

b) Aynı alt işveren tarafından ve aynı iş sözleşmesi çerçevesinde farklı kamu kurum veya kuruluşlarında çalıştırılmış olan işçilerden iş sözleşmeleri 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermiş olanlara, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında farklı kamu kurum ve kuruluşuna ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı esas alınarak çalıştırıldığı son kamu kurum veya kuruluşu tarafından, işçinin banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenir.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem