Toplum gerginliklik istemiyor

CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, "Türkiye'de toplum huzur, güven istiyor, öfke, gerginlik istemiyor. Bu, milli mutabakatla büyük bir taleple büyük Türkiye'nin yeniden inşa edilmesiyle toplumun içindeki dayanışmayı daha yü

Toplum gerginliklik istemiyor

CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, "Türkiye'de toplum huzur, güven istiyor, öfke, gerginlik istemiyor. Bu, milli mutabakatla büyük bir taleple büyük Türkiye'nin yeniden inşa edilmesiyle toplumun içindeki dayanışmayı daha yüksek seviyelere çıkarmakla olur" dedi

İhsanoğlu, OSİAD, Anadolu OSB, İÇASİFED ve OSİAD Güçbirliği AŞ'nin geleneksel iftar yemeğinde, OSTİM'in Türkiye'de dinamik bir kesimin temsilcisi olduğunu ifade etti.

İftar yemeğinde toplumun değişik kesimlerindeki mutabakatı, milli birlik ve beraberliği gördüğünü belirten İhsanoğlu, "Başı rahmet, sonu mağfiret olan bu ayda biz huzuru arıyoruz. Sırf içerideki değil, komşularımızdaki huzuru da arıyoruz. Türkiye'de her şeyden önce toplumsal huzuru, birliği ve dirliği kurmamız lazım. Birbirlerinden farklı sayılan, ayrıştırılan, cepheleştirilen, zıtlaştırılan, kutuplaştırılan toplumun parçaları halinden, tekrar bir ve beraber olmamız lazım gelir" diye konuştu.

İhsanoğlu, Irak ve Suriye'deki sıkıntıların, din ve mezhep temelinden ayrışmaların başlamasından sonra meydana geldiğini dile getirdi.

Tarihten gelen birliği ve anayasada vasıfları belli olan cumhuriyetin değerli ölçüsünde de beraberliği muhafaza etmek gerektiğinin altını çizen İhsanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de toplum huzur, güven istiyor, öfke, gerginlik istemiyor. Bu, milli mutabakatla büyük bir taleple büyük Türkiye'nin yeniden inşa edilmesiyle toplumun içindeki dayanışmayı daha yüksek seviyelere çıkarmakla olur. Şu anda ürettiğimiz malları satacak pazar bulamıyoruz, çünkü etrafımız ateş çemberi aldı. Peki bu ateş ve parçalanma hali nereden geldi? Maalesef, iki komşumuzda parçalanma hali başlamıştır. 100 senelik harita, 100 sene sonra yeniden çizilmeye başlamıştır. Irak, 3 parçaya ayrılıyor, bu ayrılma artık çok hızlandı. 2003'te tohumları ekildi, 10 sene sonra bu noktaya geldi. Kuzeyde, güneyde ve ortada ayrı bir devlet.

Bunun bir benzeri de Suriye'de görülüyor. Bu durum bir yerde başlarsa öbür yere de geçer, sari hastalık gibidir. Bu ateşlerin söndürülmesi hususunda daha dikkatli davranmazsak bu ateş bize de sıçrar. Bunun sıçramaması için Türkiye'nin birliğini, beraberliğini ve dirliğini sağlaması, bu konuda parti farkı gözetmeksizin bu çareleri bulacak Cumhurbaşkanını seçmesi lazım. Ateşe körükle değil, suyla gidecek olan birine ihtiyaç var."

- "OSTİM örnek alınmalı"

İhsanoğlu, OSTİM'in hizmetlerinin Türkiye içinde olduğu gibi, dışında özellikle de İslam dünyasında örnek alınması gerektiğini söyledi. KOBİ'lerin gelişmekte olan ülkelerin en önemli dinamikleri olduğuna değinen İhsanoğlu, bu işletmelerin toplumun ve ekonominin de dinamosu konumunda bulunduğunu dile getirdi.

İhsanoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatında görev yaptığı süre içinde OSTİM ve TOBB gibi kuruluşları üye ülkelere örnek gösterdiğini vurgulayarak, "Türkiye modern ve demokrasiye sahip bir toplum olarak, başkalarına ancak bu şekilde örnek olabilir. Bizim demokratik anayasamız, birlik ve beraberliğimiz herkese örnek olmalı. Ama ben korkuyorum ki bizdeki cepheleşme ve zıtlaşma devam ederse, maalesef bu hastalıklara biz de düçar olacağız" ifadesini kullandı.

İş dünyasının sorunlarını bildiğini de belirten İhsanoğlu, bu sorunların hükümetle birlikte çözüleceğini ancak yeni sistemde halkın gücüyle gelen Cumhurbaşkanının, halktan ve anayasadan aldığı güçle bu konuda hükümetlere yön gösterebileceğini vurguladı.

- "Komşulara ihracat yapmakta zorlanıyoruz"

OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Adnan Keskin de ramazan ayının insanların birbirine yaklaştırdığını dile getirdi.

Türkiye'nin içeride ve dışarıda tarihinin en büyük sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu aktaran Keskin, etnik çatışmaların, Ortadoğu sınırlarını değişikliğe zorladığını belirtti.

Keskin, komşu ülkelere ihracat yapmakta zorlandıklarının altını çizerek, yaşanan siyasi krizin bir ekonomik krize dönüşmemesi temennisinde bulundu.

Türkiye'nin hızla etnik ve mezhepsel ayrışmalara doğru gittiğini savunan Keskin, "İslam dünyası Türkiye'leşemedi, Türkiye Ortadoğu'laştı" dedi. Keskin, hızla bu noktadan uzaklaşmak gerektiğine değinerek, aksi takdirde geleceğin çok parlak olmadığını kaydetti.

Keskin ayrıca Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu ortak mutabakatın adayı olarak gördüklerini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem