THY uçağını kaçırma girişimi davası

Türk Hava Yolları'nın (THY) Ankara-İstanbul seferini yapan yolcu uçağını bomba yerleştirdiğini söyleyerek kaçırmaya çalışan yazar Zafer Alcan'ın yargılanmasına başlandı. Bakırköy 55. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Alcan ile avukatı k

THY uçağını kaçırma girişimi davası

Türk Hava Yolları'nın (THY) Ankara-İstanbul seferini yapan yolcu uçağını bomba yerleştirdiğini söyleyerek kaçırmaya çalışan yazar Zafer Alcan'ın yargılanmasına başlandı. 

Bakırköy 55. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Alcan ile avukatı katıldı. 

Duruşmada savunma yapan Alcan, TRT'den emekli muhabir olduğunu anlatarak, terör konularında çeşitli kitaplar yazdığını belirtti.

Kitaplarının tanıtımı için yeterli desteği göremediğini söyleyen Alcan, uçakta yolculuk esnasında bomba ihbarı yaparak kitaplarının reklamını yapabileceği fikrinin bir anda aklına geldiğini aktardı. 

Alcan, bindiği THY uçağı İstanbul'a inişe geçtiği sırada kendisinin uçağın tuvaletinden çıktığını ifade ederek, ''Birkaç metre ötedeki hostes bana inişe geçtiğimizi ve oturmam gerektiğini söyledi. Ben o anda anlık bir karar ile hostese, 'uçağın çeşitli noktalarında bomba var, yolculara zarar vermek istemiyorum. Kaptan pilotla iletişime geç, Romanya'nın Bükreş Havaalanı'nda bir bildiri açıkladıktan sonra olayı sonlandıracağım' dedim. Aslında bomba olayı olmadığı gibi herhangi bir bildiri de hazırlamamıştım. Yaklaşık 20 dakika kadar sonra güvenlik güçleri uçağa girdiler. Ben herhangi bir şekilde direnme göstermedim. Zaten öyle bir amacım da yoktu'' diye konuştu. 

Güvenlik güçleriyle görüştüğünde olayın herhangi bir siyasi yönü olmadığını söylediğini dile getiren Alcan, yazdığı kitapların terörizme karşı olduğunu ve kasıtlı olarak eylem yapmadığını savundu. 

Duruşmada tanık olarak dinlenen hostes Esra Engin de olayın gerçekleştiği uçakta kabin memuru olarak görev yaptığını, uçağın İstanbul'a inişe geçtiği sırada sanığın tuvaletten çıktığını ve sanığı yerine oturması için uyardığını belirtti.

Engin, sanığın bağırarak "Uçak benim kontrolüm altındadır, uçağın çeşitli yerlerine patlayıcı maddeler yerleştirdim. Burada tek başıma değilim, kimseye zarar vermek niyetinde değilim" dediğini kaydederek, "Durumu kabin amirine bildirdim, kabin amiri de pilotla iletişime geçti. Sanık benimle ilk konuştuğunda elinde iki adet poşet vardı ancak içinde ne olduğunu bilmiyordum. Sonradan bu poşetlerde kitap çıktığı söylendi. Uçak inişe geçti, TİM içeri girdiğinde sanık herhangi bir direniş göstermedi'' ifadelerini kullandı. 

Hakim Ayhan Güldalı, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, THY'nin 7 Haziran'da Ankara-İstanbul seferini yapan yolcu uçağının pilotu Özcan Sucu'nun, 35. dakikada inişe geçmeye başladığı anlatıldı.

Kabin memurlarından Esra Engin'in, bu sırada ayağa kalkan sanık Alcan'ı oturması için uyardığı belirtilen iddianamede, sanığın yolculara dönerek yüksek sesle "kontrolü altında bulunan uçağın çeşitli yerlerine patlayıcı maddeler yerleştirdiğini, tek başına olmadığını, kimseye zarar vermek niyetinin bulunmadığını" söylediği kaydedildi. 

Kabin memuru Engin'e de durumu kaptana haber vermesini söyleyen sanık Alcan'ın "Uçak Bükreş'e gidecek, orada gerekli açıklamaları yapacağım, kimseye zarar vermeyeceğim" şeklinde bağırdığı ifade edilen iddianamede, bu durum üzerine uçağın havalananına indiği, 40 dakika sonra da sanığın polis tarafından yakalandığı aktarıldı. 

İddianamede, tutuklu sanık Zafer Alcan hakkında "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması" suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem