THY alarmda! Milyonluk uçağa buldozer müdahalesi

Katmandu’ya yoğun sis sonucu ikinci denemesinde inebilen ancak pistten çıkarak toprağa saplanan THY uçağı vinç bulunmadığı için pistte kaldı. Nepalliler uçağı buldozerle kaldırmak isteyince, THY ‘Asla olmaz’ diyerek karşı çıktı.Vatan'dan Uğur Koçbaş'ın ha

THY alarmda! Milyonluk uçağa buldozer müdahalesi

Katmandu’ya yoğun sis sonucu ikinci denemesinde inebilen ancak pistten çıkarak toprağa saplanan THY uçağı vinç bulunmadığı için pistte kaldı. Nepalliler uçağı buldozerle kaldırmak isteyince, THY ‘Asla olmaz’ diyerek karşı çıktı.

Vatan'dan Uğur Koçbaş'ın haberine göre THY filosuna yeni katılan Göbeklitepe adlı Airbus A330 tipi yolcu uçağı önceki akşam saat 20.25’de Nepal’in başkenti Katmandu’nun Tribhuvan Uluslararası Havalimanı’na iniş esnasında yoğun sis nedeniyle büyük zorluk yaşamış, pisti pas geçen uçak şehrin üzerinde tur attıktan sonra 224 yolcusuyla sert bir iniş yapmıştı. Lastiği patlayan uçak, pistten savrularak yan taraftaki toprak alana saplanmıştı.

Katmandu Havalimanı olayın ardından iniş-kalkış güvenliği sağlanana kadar tüm uçuşlara kapatıldı. Amaç, pistin çok yakınında gömülü olan THY uçağını bir an önce güvenli bir bölgeye taşıyıp ardından havalimanını tekrar faaliyete açmaktı. Ancak yokluk içinde yüzen Nepal’de böylesine devasa bir uçağı yerinden kaldırabilecek bir vinç ya da ağır ekipman bulunmuyordu. Nepalli yetkililer kara kara düşünmeye başladı.
 
Uçak çok pahalı, dozerle olmaz
 
Yol İşleri Bakanlığı ile temasa geçildi ve iki büyük buldozerin bu işi yapabileceğine karar verildi. Buldozerler havalimanına getirildi ancak kargo kapısından içeri alınamadı. Kapı buldozerler için çok dardı. Buldozerler önce havalimanı güvenlik duvarını yıktı, ardından içeri girerek THY uçağının yanına getirildi. Ancak o noktada Türk yetkililer daha geçen yılın 7 Mayıs’ında teslim aldıkları uçağın bir daha kullanılmaz hale geleceğini fark ederek, ‘Hiç kimse milyonlarca dolarlık uçağımıza buldozerlerle dokunamaz’ diye bu operasyona da karşı çıktı. Nepalliler de bu itiraza boyun eğmek zorunda kaldı. Şimdi B planı uçağı onaracak tamir ekipmanlarını Nepal’e ulaştırarak THY uçağını yerinden hareket ettirmeye çalışmak.
 
Yardım komşudan geldi
 
Bu amaçla yardım Nepal’in komşusu Hindistan’dan geldi. THY uçağını pistten çekmek için gerekli ekipmanları taşıyan Hint Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir C-130J kargo uçağı, dün Katmandu’ya normalde sadece küçük uçakların iniş kalkışına izin verilen kısa pisti kullanarak indi. 

katmandu_thy_ucak_napal.jpg

 
Tüm seferler iptal oldu
 
Dün Katmandu’ya tüm seferler akşam saatlerinde kadar bu sorun halledilemediği için iptal edildi. Aynı şekilde Katmandu’dan da hiçbir uçak havalanamadı. Yaşananları ABD’nin NPR radyosuna anlatan Donatella Lorch, ‘Oğlumla birlikte Katmandu’da mahsur kaldık’ dedi. Tribhuvan Havalimanı Nepal’in uluslararası açık tek havaalanı. Günde 10 uluslararası sefer yapılıyordu. Dünyadaki tüm uçuşların anlık izlenebildiği FlightRadar24 internet sitesi dün Katmandu’ya tüm iniş kalkışların iptal olduğuna ilişkin uyarı yayınladı. THY uçağının bu gece saat 24:00 sıralarında tamamlanması ve havalimanının yeniden ulaşıma açılması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler