Terör mağduruna ne ödeniyor

Terörle mücadele kapsamında zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanması için şimdiye kadar 1 milyar 964 milyon 218 bin 707 TL ödendiği bildirildi. 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun çerçevesinde,

Terör mağduruna ne ödeniyor

Terörle mücadele kapsamında zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanması için şimdiye kadar 1 milyar 964 milyon 218 bin 707 TL ödendiği bildirildi.

5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun çerçevesinde, terör ve terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle zarar gören vatandaşların bu zararları devlet tarafından karşılanıyor. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre kanunun yürürlüğe girdiği tarihten Eylül 2010 sonuna kadar valilikler bünyesinde kurulan Zarar Tespit Komisyonlarına toplam 359 bin 28 başvuru yapıldı. Komisyonlarca 251 bin 149 adedi sonuçlandırıldı. Bugüne kadar zarar gören vatandaşlara 1 milyar 964 milyon 218 bin 707 TL ödendi.

2010 yılı bütçesinden tahsis edilen 700 milyon TL ödeneğin tamamı ise kullanıldı. 300 milyon TL'lik ilave ödenek sağlanmasıyla birlikte terör zararlarıyla ilgili karar verilen bütün dosyaların ödemesi tamamlamış ve ödemeler aylık olarak düzenli hale getirilmiş olacak.

Terörle mücadele kapsamında zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanması için 2011 yılı için ise İçişleri Bakanlığı tarafından 400 milyon TL ödenek öngörüldü.

KÖYE DÖNÜŞLER İÇİN 65 PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ

İçişleri Bakanlığı, başta güvenlik olmak üzere çeşitli nedenlerle köylerinden ayrılan ailelerden geri dönmek isteyenlere yönelik olarak; köylerde yaşamın yeniden başlatılması ve kalıcı hale getirilmesi için tarım, hayvancılık ve el sanatları gibi faaliyetlere de destek veriyor.

Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP), terör dolayısıyla göçün en yoğun yaşandığı 14 ilde uygulanıyor. Projenin bundan sonraki uygulanmasında ise şehir merkezlerinde yaşamaya devam etmek isteyen vatandaşların ekonomik ve sosyal durumlarının iyileştirilmesine, şehir hayatına uyumlarının geliştirilmesine ve istihdamlarının artırılmasına yönelik rehabilitasyon çalışmalarına ağırlık veriliyor. Bu doğrultuda 2009 yılında proje için tahsis edilen 16 milyon 578 bin TL'lik ödeneğin kullanımında "Proje Esaslı Ödenek Tahsisi" usulü uygulandı.

Bakanlık tarafından valilik ve kaymakamlıklarca hazırlanan proje teklifleri değerlendirilerek kız öğrenci yurtları, toplum merkezleri, kadın-çocuk eğitim merkezleri ve spor tesisleri gibi rehabilitasyon ağırlıklı 34 proje desteklendi. Projenin 2010 yılı ödeneği olan 16 milyon 159 bin TL'lik tutar da illerden gelen proje teklifleri doğrultusunda 31 proje için tahsis edildi. Böylece 2009-2010 yıllarında sosyal içerikli, istihdam artırıcı ve altyapı projelerinden oluşan toplam 65 proje hayata geçirildi. İçişleri Bakanlığı, 2011 Yılı Bütçesinde KDRP için 16 milyon 500 bin TL ödenek ayırdı.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı hizmet içi eğitim semineri düzenleyecek. Seminerle şunlar hedefleniyor: KDRP bürolarının eşgüdüm içersinde, etkin ve verimli bir şekilde çalışmalarını sağlamak. Uygulamaya ilişkin verilerin derlenmesi, değerlendirilmesi, proje hazırlama kapasitesinin geliştirilmesi. Hazırlanan KDRP proje tekliflerinin program üzerinden yapılmasının sağlanması. Yazılım programının verimli kullanılmasının geliştirilmesi ve uygulamada ortaya çıkan sorun ve tereddütlerin tartışılması ve çözüme kavuşturulması. "Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi Hizmet İçi Eğitim Semineri" 1 –3 Aralık tarihlerinde Antalya'da yapılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler