TDK'nın son bombası bakın ne! Esnaf demek...

Türk Dil Kurumu'nun (TDK) sözlüğünde 'müsait' kelimesi için yapılan "kolayca flört edebilen kadın" tanımlamasına yönelik tartışmalar sürerken, sözlükte 'esnaf' kelimesinin karşılığı olarak da tuhaf bir tanımın yer aldığı ortaya çıktı. ESNAF: KÖTÜ YOLA SAP

TDK'nın son bombası bakın ne! Esnaf demek...
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) sözlüğünde 'müsait' kelimesi için yapılan "kolayca flört edebilen kadın" tanımlamasına yönelik tartışmalar sürerken, sözlükte 'esnaf' kelimesinin karşılığı olarak da tuhaf bir tanımın yer aldığı ortaya çıktı.
 
ESNAF: KÖTÜ YOLA SAPMIŞ KADIN
 
Sözlükte, esnaf sözcüğünün anlamları arasında, "Kötü yola sapmış olan kadın" ifadesi kullanılıyor. TDK, kelime anlamını örneklerken, "Esnaftan bir kadın" ifadesini kullanıyor. Esnaf kelimesi, kökü itibarıyla "sınıflar, halk sınıfları" anlamına geliyor.
 
TDK'nın, daha önce "müsait" kelimesine, "Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edilebilen (kadın)" şeklinde açıklama getirmesi büyük tepki toplamış; TDK Başkanı Mustafa Kaçalin konuyla ilgili, "Bu tanım ilk kez 1983 yılında sözlüğe girmiş. Yani 32 yıldır sözlükte. Biz, halk ne diyorsa onu tespit ediyoruz. Halk buna 'elma' diyor, biz de onu yazıyoruz. Bir şeyi söyleyip de halkı yönlendirmiyoruz" açıklamasını yapmıştı.
 
TDK'NIN MÜSAİT AÇIKLAMASI KRİZ YARATMIŞTI
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde 'Müsait' kelimesinin kadınları küplere bindiren tanımına yer vermesinin ardından kadınları yine çok kızdıracak ikinci bir kelime tanımlamasına rastlandı TDK kötü kadının kelime anlamı olarak 'orospu' kelimesine yer verdi.
 
Radikal'in haberine göre; hem internet sitesinde hem de basılı sözlüğünde müsait kelimesini 'kolayca flört edebilen (kadın)' olarak tanımlayan TDK'nın internet sitesindeki güncel sözlüğünde ‘kötü kadın’ kelimesi için ‘orospu’ ifadesi kullanıldı.
 
KÖTÜ KADIN'IN YANISIRA 'KÖTÜ ADAM'IN DA ANLAMI VAR
 
Özellikle kadınlar tarafından cinsiyetçi ifade kullanmakla suçlanan ve sosyal emdyada çok yoğun bir tepkiyle karşılanan TDK, aynı sözlükte ‘kötü adam’ kelimesi "Filmlerde izleyiciye sevimsiz gelen, filmin kahramanıyla çekişme durumunda olan ve sonunda çoğu kez yenilen kimse." olarak tanımlandı.
 
 TDK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA
 
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) internet sitesindeki sözlüğünde "müsait" kelimesinin "Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)" olarak tanımlanmasına yönelik tepkiler sürerken, TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin'den konuya ilişkin açıklama geldi.
 
Gazetecilerin "müsait" kelimesinin karşılığı hakkındaki sorularını yanıtlayan TDK Başkanı Kaçalin, söz konusu ifadenin 1983 yılında sözlüğe girdiğini söyleyerek, "Sözlükte ne yazıyorsa sitede o var. Halk ne diyorsa biz onu tespit ediyoruz. Herkesten uzak düzeltemiyorum, herkes uyarıda bulunabilir biz de düzeltiriz. Kalıcı olacak yanlış yapmayalım, doğru olsun" ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem