TBMM'nin 26. başkanı belli oldu

Üçüncü tur oylamada 322 oy alan AK Partili Cemil Çiçek TBMM'nin 26. Başkanı oldu.

TBMM'nin 26. başkanı belli oldu

Meclis Başkanlığı seçimi TBMM Genel Kurulu'nda yapıldı. Üçüncü tur oylamaya 375 milletvekili katıldı. Oylamada 322 oy alan AK Partili Cemil Çiçek TBMM'nin 25. Başkanı oldu.

Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesini protesto eden BDP oylamaya katılmazken, CHP tam kadro katılmasına rağmen oy kullanmadı. Geçici Başkan Oktay Ekşi yemin etmeyen vekillerin ismini oylama sırasında okumadığı için CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç bu duruma itiraz etti. Genç'in Başkan Oktay Ekşi'ye 'Neden benim adımı okumadınız' yönündeki çıkışı Genel Kurul'da tansiyonu yükseltti. Meclis Başkanlığı için yapılan oylamada ise birinci ve ikinci tur oylamada 367 oya ulaşılamadı.

TBMM Başkanlığı seçiminde, Ak Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay ile Ak Parti Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal yarışıyor.

İLK TURDA ADAYLAR 367 OYA ULAŞAMADI

Meclis'te ilk tur oylama bitti, oy sayımı tamamlandı. Cemil Çiçek 302, Tunca Toskay 50, Zelkif Kazdal 23 oy aldı, 1 oy da geçersiz sayıldı. İlk tur oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından Kazdal adaylıktan çekildi.

Geçici Başkan Oktay Ekşi, yemin etmeyen vekillerin isimlerini oy kullanmak için okumadı. Buna muhalefet sıralarından itiraz eden çıkmadı.

İKİNCİ TUR OYLAMA DA BİTTİ

Verilen kısa bir aranın ardından ikinci tur oylamaya geçildi. Oylama sonucunda AK Partili Cemil Çiçek 322, MHP'li Tunca Toskay 52 oy alırken, 367 oya ulaşılamadı.

CEMİL ÇİÇEK MECLİS BAŞKANI SEÇİLDİ

Meclis Başkanlığı seçimi TBMM Genel Kurulu'nda yapıldı. Üçüncü tur oylamaya 375 milletvekili katıldı. Oylamada 322 oy alan AK Partili Cemil Çiçek TBMM'nin 26. Başkanı oldu.

ÇİÇEK'TEN İLK AÇIKLAMA

TBMM Başkanlığı'na seçilen Cemil Çiçek, yemin etmeyen CHP'ye ve Meclis'i boykot eden BDP'ye çağrıda bulunarak, "Soğuk savaş dönemlerinden kalan bir alışkanlıkla yumruk sıkarak değil, birbirimizin elini sıkarak sorunları çözebiliriz ve böyle bir siyaset dönemini başlatabiliriz" dedi.

TBMM Başkanlığı'na seçilen Çiçek, Genel Kurul'a hitap etti. Çiçek konuşmasına, "Yeni yasama döneminin ülkemiz için, milletiz için ve hepimizi için hayırlı uğurlu olmasını, başarılar dolu olmasını temenni ediyorum. Bir siyaset adamı, bir fani için son derece şerefli bir görev olan Yüce Meclis'in başkanlığına beni seçmiş olmanızdan dolayı sizlere şükranlarımı sunuyorum" diyerek başladı. Meclis'in Gazi Meclis olduğunu ve bu sıfatı hak eden tek Meclis olduğunu belirten Çiçek, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ilk Meclis'te görev yapanların hem İstiklal Harbi'ni yürüttüğünü hem de çalışmalarına devam ettiğini ifade etti.
Meclis'in en zor günlerde Türk milletinin güç kaynağı olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirten Çiçek, Meclis'in devletin teminatı, demokrasinin kalbi olduğuna vurgu yaptı.

Konuşmasında CHP ve BDP'ye çağrıda bulunan Çiçek, "Şimdi bize düşen görev bu Meclis'in itibarını en yukarıda tutmaktır. Bu kutsal mekanı çatışmanı merkezi değil, çalışmanın ve çözümlerin merkezi yapmaktır. Vuruşmanın merkezi değil, uygarca konuşmanın ve tartışmanın merkezi yapmaktır. Çünkü yapacak çok işimiz var, çözüme kavuşturmamız gereken çok sorunumuz var. Faydasız ve sonuçsuz tartışmalarla tükettiğimiz zaman en değerli kayıplarımız olduğunu hiçbirimizin unutmaması gerekir" dedi.

Türkiye'nin çok sayıda sorunu olduğunu belirten Çiçek, bunların en başında yeni anayasa geldiğine işaret etti. Yaşanan sorunların temelinde mevcut anayasa olduğunu belirten Çiçek, "O nedenle 24. dönem milletvekilleri olarak, insan hakları ve özgürlükler açısından çağdaş değerleri içeren yepyeni bir anayasayı milletimize armağan etmek hem hepimizin taahhüdüdür hem bu dönem milletvekilleri olarak milletimize borcudur. En başta bu sorunu çözmek üzere teker teker seçilmiş milletvekillerimizin bizlere yüklediği yükümlülüklerini yerine getirmek anayasanın amir hükümlerini kısa sürede yerine getirmek suretiyle bu Meclis'i tam anlamıyla çalışabilir noktaya getirmektir" dedi.

Konuşmasında Kürt sorununa ve terör sorununu da değinen Çiçek, "Siyasetin bu konuda yeniden tanzimi Meclis'in öncelikli görevleri arasındadır" dedi.

Çiçek, Avrupa Birliği, Kıbrıs sorunu ve Ortadoğu'da yaşananlar nedeniyle iktidar ve muhalefetin hep birlikte çalışması gerektiğini belirterek, "Bunları birlikte çözeceğiz, çözmek zorundayız. Aynen uygar toplumlarda olduğu gibi parlamentoyu sorunun parçası hatta sorunun parçası yapmadan çözümün en meşru adresi haline getireceğiz. Bu elimizdedir ve mümkündür. Soğuk savaş dönemlerinden kalan bir alışkanlıkla yumruk sıkarak değil, birbirimizin elini sıkarak çözebiliriz ve böyle bir siyaset dönemini başlatabiliriz. Milletimizin beklentisi budur, adresi de burasıdır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem