TBMM'den Leyla Zana açıklaması

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’nın yemin ederken "Türk milleti yerine Türkiye milleti" dediği iddia edildi. Zana "Önceden planladığım birşey değildi. Demek ki bilinçaltı" dedi. Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Zana, 1991 yılındaki yemin tören

TBMM'den Leyla Zana açıklaması

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’nın yemin ederken "Türk milleti yerine Türkiye milleti" dediği iddia edildi. Zana "Önceden planladığım birşey değildi. Demek ki bilinçaltı" dedi.


 Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Zana, 1991 yılındaki yemin töreninde yemin bittikten sonra Kürtçe, "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği için yapıyorum" demiş hakkında açılan dava üzerine 1994 yılında Meclis’ten gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Cezaevinde 10 yıl yattıktan sonra yeniden Meclis’e Diyarbakır milletvekili olarak dönen Zana’nın yemin etmesi ilgiyle izlendi. Kısık bir sesle yemini eden Zana yemin bittikten sonra kürsüden ayrıldı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek de bir düzeltme yapmasına gerek görmeden teşekkür etti.

Ancak daha sonra Zana’nın yemin ederken "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" dediği iddia edildi. Zana basın mensuplarının bu sorusu üzerine, "Önceden planladığım bir şey değildi. Demek ki bilinçaltı" dedi.

TBMM Başkanlığı'ndan açıklama

Bu arada TBMM Başkanlığı, Zana'nın Anayasa'ya uygun şekilde yemin ettiğinin tespit edildiğini bildirdi.

TBMM Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, medyada yer alan haberlerde Zana'nın yemin ederken "Türkiye Milleti" ifadesini kullandığı iddiasının yer almasına üzerine kayıtların tekrar incelendiği kaydedildi.

Açıklamada, "Ses kayıtları ve görüntülerin incelenmesi sonucu Zana'nın yemin ederken 'Türkiye' değil 'Türk Milleti' ifadesini kullandığı tespit edilmiştir. Anayasa'daki yemin metni, hem Meclis Başkanı hem de kürsüde görevli yasama bürokratları tarafından takip edilmekte, herhangi bir eksiklik olması durumunda hatip, Meclis Başkanı tarafından uyarılmaktadır. Kaldı ki Genel Kurulda Zana'nın yeminiyle ilgili herhangi bir itiraz dile getirilmemiştir. Dolayısıyla Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana Anayasa'ya uygun şekilde yemin etmiştir" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler