TBMM'den askerlik müjdesi!

10 yıllık hizmet sürelerini tamamlayan emniyet mensuplarının askerliğini yapmış sayılmasını öngören kanun tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.Meclis Genel Kurulu, Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerini

TBMM'den askerlik müjdesi!

10 yıllık hizmet sürelerini tamamlayan emniyet mensuplarının askerliğini yapmış sayılmasını öngören kanun tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.Meclis Genel Kurulu, Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerini tamamladı. Görüşmelerin sonunda polislerin askerlikten muaf tutulmasını öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı.

Tasarının görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını cevaplayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tek tip askerlik konusunun Bakanlar Kurulu tasarısı haline ulaşamadığını ifade ederek bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bedelli askerlikle bu konunun bir alakası olmadığını belirten Gönül, "Şu anda gündemimizde bedelli askerlik yoktur" dedi.İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise, kaymakamlar ve savcıların bu düzenleme içinde niye olmadığının sorulduğuna işaret ederek, "Temel gerekçemiz şu. Polis zaten uzun bir güvenlik eğitimi alıyor. Her türlü silahlı eğitimi alırlar ve ömür boyu güvenlik hizmeti yaparlar. Askerlik hizmetine benzer bir hizmeti ömür boyu icra ederler. Hiçbir Avrupa ülkesinde ve dünyanın pek çok ülkesinde polis askerlik yapmaz. Ne kaymakamlık, ne savcılık, ne de diğer meslek alanlarıyla mukayese edilemez" dedi. Bekçilerin deemniyet hizmetleri sınıfında olduğunu kaydeden Atalay, buna karşın şu anda askerliğini yapmayan bekçi bulunmadığını vurguladı. Önceden askerlik hizmeti yapanların askerlik süresinin rütbe terfiinde değerlendirileceğini kaydeden Atalay, düzenlemenin seçim rüşveti olduğu eleştirilerine ise, "Bu seçim rüşveti falan değil. Son 1 yılda çok yoğunlaştığımız bir konudur" cevabını verdi.

Kanuna göre, Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında bulunan ve Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup personel ile mezun olup göreve başlamak kaydıyla polis eğitim ve öğretim kurumlarında öğrenim görmekte olanlar ve bu kurumların giriş sınavlarını kazanmış olanlardan askerlik hizmetini yapmamış olanların askere celp ve sevk işlemleri ertelenecek. Emniyet teşkilatında 10 yıllık hizmet süresini tamamlayanlar, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Bu yükümlüler ile ilgilibilgiler, İçişleri Bakanlığı tarafından Milli Savunma Bakanlığına gönderilerek nüfus kayıtlarına işlenmesi sağlanacak. Kanuna göre, 10 yıllık süre tamamlanmadan herhangi bir nedenle Emniyet teşkilatından ayrılan veya başka kuruma nakledilen veya bu süre içinde meslekten ilişiği kesilen personel, genel hükümlere göre askerliğini yapacak. Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu kapsama giren personelden, halen askerde bulunanlar, askerlik hizmetleri durdurularak terhis edilecek.

Kanun yurt dışında görev yapan veya eğitimini yurt dışında sürdüren polisleri de kapsayacak. Kanun kapsamına giren polisler hakkındakiyoklama kaçağı ve bakaya gibi suçlardan adli takibat yapılamayacak. Başlatılan tahkikatlar da durdurulacak

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem