TBMM'de Başkanlık seçiminde sonuç çıkmadı

7 Haziran'da yapılan seçimler sonrasında henüz hükümet kurulamazken TBMM'de bugün başkanlık seçimi heyecanı vardı. Yapılan seçimlerde ilk iki turda başkan belirlenemezken seçim yarın yapılacak 3. tur oylama ile devam edecek. İLK TUR OYLAMA İlk turda Mecli

TBMM'de Başkanlık seçiminde sonuç çıkmadı

7 Haziran'da yapılan seçimler sonrasında henüz hükümet kurulamazken TBMM'de bugün başkanlık seçimi heyecanı vardı. Yapılan seçimlerde ilk iki turda başkan belirlenemezken seçim yarın yapılacak 3. tur oylama ile devam edecek.

 
İLK TUR OYLAMA
 
İlk turda Meclis Başkanı'nın seçilmesi için gerekli olan 367 oya ulaşılamadı. CHP 5 fire verdi. MHP ve HDP'li adaylar diğer partilerden birer oy aldı.
 
MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE İLK TUR SONUÇLARI
 
İsmet Yılmaz: 256 oy
Deniz Baykal: 125 oy
Ekmeleddin İhsanoğlu: 81 oy
Dengir Mir Mehmet Fırat: 81 oy
 
İKİNCİ TUR OYLAMA 
 
İlk tur sonuçlarının açıklanmasının ardından ikinci tur oylamaya geçildi. Saat 17:10 sularında oylama işlemi sona erdi. İkinci tur oylamada da adaylardan hiçbiri seçilmek için gerekli olan nitelikli çoğunluğa ulaşamadı.
 
TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, Meclis Başkanlığı üçüncü ve dördüncü tur oylamaları için yarın saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı. 
 
İKİNCİ TUR SONUÇLARI DA BELLİ OLDU
 
İsmet Yılmaz: 256
Deniz Baykal: 128
Ekmeleddin İhsanoğlu: 80
Dengir Mir Mehmet Fırat: 80
Bir oy geçersiz 
 
OYLAMA GİZLİ YAPILDI
 
TBMM Genel Kurulu'nda saat 15:20 itibariyle başlayan ilk tur oy kullanma işlemi saat 15:50 sularında tamamlandı. Oylama, gizli yapıldı.
 
367 OY GEREKİYOR
 
Seçimin bugün gerçekleşen ilk iki turunda partilerin kendi adaylarına oy vermeleri bekleniyor. 1. ve 2. turlarda bir adayın seçilebilmesi için 367 vekilin oyu gerekiyor. İlk iki turda 367 oy bulunamazsa yarın 3. tura geçilecek.
 
DENİZ BAYKAL KENDİNE OY VEREMEYECEK
 
Başkanlık seçimi ilginç bir tesadüfe sahne olacak. Baykal, en yaşlı üye sıfatıyla Meclis Genel Kurulu’nu yöneteceği için kendisine oy veremeyecek.
 
KOLTUK PAYLAŞIMI
 
Divan üyeliklerinin partilere dağılımı, önemli kararlar almak için partilerin birbirini ikna etmesinin gerekeceği bir döneme işaret ediyor. Divanda AK Parti’ye 8 üyelik düşerken, CHP 4, MHP ve HDP 3’er koltuğun sahibi olacak. Başkanlık Divanı’nda muhalefetin koltuk sayısı, iktidarı geçecek. Bu durumda önemli kararlar alınırken, ‘ikna ve uzlaşma’ gerekli olacak.
 
TBMM BAŞKANI NASIL SEÇİLECEK?
 
1. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk)
2. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk)
3. TUR: 276 oy (Salt çoğunluk)
4. TUR: 3. turda en çok oyu alan 2 aday yarışacak. 
 
En çok oyu alan seçilecek.
 
4 ADAY YARIŞIYOR
 
AK Parti’den İsmet Yılmaz, CHP’den Deniz Baykal, MHP’den Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP’den Dengir Mir Mehmet Fırat bugün ilk iki turda, yarın da 3. ve gerekirse 4. turlarda yarışacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem