Tatbikatlarda 'teknolojik' devrim

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) patentli Türkiye'nin ilk milli "Elektronik Tatbikat Eğitim Sistemi"nin (TAKSİS) geliştirildiğini bildirdi. Işık, projenin, eğitim elbiseleri, lazerli s

Tatbikatlarda 'teknolojik' devrim

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) patentli Türkiye'nin ilk milli "Elektronik Tatbikat Eğitim Sistemi"nin (TAKSİS) geliştirildiğini bildirdi. Işık, projenin, eğitim elbiseleri, lazerli silahlar ve yüksek hassasiyetli konumlandırma yapabilme özellikleriyle dünyada tek olduğuna dikkati çekti. 

Bakan Işık, yaptığı açıklamada, TAKSİS hakkında bilgi verdi.

TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BTE), Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) ve Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanlığı ile ortaklaşa yürütülen projenin birçok farklı özelliğiyle öne çıktığını anlatan Işık, "8 bin metrekare alanda kurulu bulunan operasyon eğitim köyünde özel elbiseler ve lazerli silahlar sayesinde gerçeğini aratmayacak bir tatbikat ortamı sunuluyor" diye konuştu.

Sistem sayesinde eğitimlerin kamera görüntülerinin alınacağını, nabız atışı başta olmak üzere personele ait pek çok verinin elektronik ortamda toplanabileceğini belirten Işık, "Proje ile gerçeğini aratmayan ortamlarda eğitimler gerçekleştirilecek. Teknoloji kullanılarak tatbikata katılan personele ilişkin detaylı analizler yapılabilecek" dedi. 

"Proje dünyada tek"

Projenin birçok özelliği ile dünyada tek olduğuna işaret eden Bakan Işık, şunları kaydetti:

"Operasyonlarda kullanılan ve orijinaliyle birebir özelliklerde olan lazerli eğitim silahları, geri tepme özelliklerine kadar en ince ayrıntılar düşünülerek tasarlandı. Komuta kontrol merkezinden, eğitimler anlık olarak kameralarla izlenebiliyor. Tüm alandaki olayları kontrol edebilen eğitmenler, tatbikat esnasında personelin taşıdığı silahlara bile uzaktan komut verebiliyor. Tatbikatın ardından canlandırılan senaryo esnasında atış başarıları, kendini koruma gibi operasyonun tüm detayları sistemde otomatik olarak raporlanıyor. Proje, TÜBİTAK patentli. Çok noktadan vurulmayı algılayabilen eğitim elbiseleri, lazerli eğitim silahları ve yüksek hassasiyetli konumlandırma gibi birçok özelliği ile dünyada tek olma özelliği taşıyor."

Işık, eğitim mermilerinin yerine düşük güçlü lazer silahlarının kullanıldığı Elektronik Tatbikat Eğitim Sistemi sayesinde tatbikatlarda harcanan mühimmatlardan da büyük ölçüde tasarruf sağlanacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem