Tahran'ın Türkiye endişesi

Tahran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mehmanperest, bugün yaptığı açıklamada NATO füze kalkanıyla ilgili olarak çekincelerini Ankara'ya ilettiklerini söyledi.Mehmanperest, "şüpheli plan"la ilgili kaygılarını Türk yetkililere ilettiklerini söyledi. Kalk

Tahran'ın Türkiye endişesi

Tahran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mehmanperest, bugün yaptığı açıklamada NATO füze kalkanıyla ilgili olarak çekincelerini Ankara'ya ilettiklerini söyledi.

Mehmanperest, "şüpheli plan"la ilgili kaygılarını Türk yetkililere ilettiklerini söyledi. Kalkanın amacıyla ilgili ciddi şüpheler taşıdıklarını da ifade eden Mehmanperest, projenin İsrail'i desteklemeyi hedeflediğine inandıklarını belirtti.

ABD, Türkiye'den radar sensörlerinin bir kısmına ev sahipliği yapmasını ve Avrupa geneli için bir savunma ağı kurulması teklifine onay vermesini istiyor.

Ancak Türk yetkililer, kalkan projesinin bir numaralı tehdit olarak İran'ı öne çıkarması ve Türkiye'yi kapsamaması gibi meselelere itiraz ediyor.

Bunun yanı sıra Türkiye teknik konularla ilgili de kaygılı

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Pazartesi günü yaptığı açıklamalar da buna işaret etti.

Erdoğan, “Bunların yerleşim noktası ve serpilme denilen konu çok önemli. Bu serpilme nerede olacak, nasıl olacak, bunlar önemli. Hangi irtifada olacak bunlar önemli. Bunların üzerinde teknik kadrolarımız çalışıyor. Silahlı kuvvetlerimiz bunun çalışmasını ayrıca yapıyor. Lizbon’da bu görüşülecek, mutabakat sağlanırsa ne ala, sağlanmazsa söylenecek bir şey yok” dedi.

Kalkanın akıbetine Cuma günü Lizbon'da başlayacak NATO zirvesinde karar verilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem