Suriye'nin Türkiye'den talebi şaşırtacak

Arapça yayın yapan Rus televizyonu RT’ye konuşan Cemil, “Cenevre’de tazminat konusunun müzakere edilmesi önceliklerimiz arasında. Suriye’nin yıkılmasına neden olanlar bundan sorumlu olmalı. Bunda ısrarcı olacağız. Bu bizim hakkımız” değerlendirmesinde bul

Suriye'nin Türkiye'den talebi şaşırtacak

Arapça yayın yapan Rus televizyonu RT’ye konuşan Cemil, “Cenevre’de tazminat konusunun müzakere edilmesi önceliklerimiz arasında. Suriye’nin yıkılmasına neden olanlar bundan sorumlu olmalı. Bunda ısrarcı olacağız. Bu bizim hakkımız” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’yi örnek gösteren Cemil, “Türkiye sanayi bölgesi Halep’i yağmaladı. Tüm sanayi tesisleri söküldü ve Türkiye’ye taşındı. Bu nasıl tazmin edilecek?” iddiasında bulundu. Cemil’e göre herhangi bir bağımsız uluslar arası mahkeme bölgede inceleme yapmasının ardından Suriye lehine karar vereceğini savundu.

Muhalif Değişim ve Liberalleşme için Halk Cephesi’nin liderliğini de yapan Cemil, uluslar arası forumlarda yer alan dış muhalif güçlerin de rüşvet ve yolsuzluğa bulaştığını, ülkedeki yıkımdan sorumlu olduklarını söyledi.

Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de Kasım sonunda uluslar arası bir konferans toplanması, ABD ve Rusya’nın yanı sıra Türkiye’nin de konferansa davet edilmesi planlanıyor. Suriye yönetimi konferansa katılım için olumlu cevap verirken, henüz muhalefet adına katılım netleşmiş değil.

KAYIP 100 MİLYAR DOLAR

Suriye Başbakan Yardımcısı Cemil Mart 2011’den bu yana devam eden iç savaşın ülkeye maliyetinin 100 milyar doları geçtiğini söylemişti. Rus devlet televizyonu Rossiya 24’e açıklamada bulunan Cemil, “Yaklaşık olarak 100 milyar dolar zarar hesaplıyoruz. Yüzde 10 artı eksi olabilir. 2013’de gayri safi milli hasıladaki kayıp da en az yüzde 30’u bulacak” ifadelerini kullanmıştı.

Ülkede yaşanan ekonomik felaketin üstesinden gelebilmek için iç savaşın barışçıl yollarla çözülmesinin zorunlu olduğuna değinen Cemil, “Kriz sona ererse, ülke ekonomisinin belini kıran ambargo kalkar. Güvenlik için yol ve ulaşımda alınan tedbirler de ekonomiyi olumsuz etkiliyor.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Etiketler: Suriye, Türkiye, ABD, yol, kayıp, yayın, dolar, Rusya, Halep, neden, kıran, kasım, rüşvet, Suriye, Arapça, ambargo, Cenevre, Türkiye, Muhalif, KONUŞAN, mahkeme, güvenlik, ekonomik, yüzde 10, İnceleme, Yardımcı, müzakere, Konferans, halk cephesi, Suriye yönetimi, başbakan yardımcısı,

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler