Suriye'deki Türkmenler ne istiyor?

  Suriye'deki şiddet ortamı Türkmenlerin yıllardır yaşadıkları kentleri, köyleri terk etmelerine sebep oldu. Esed güçlerinin saldırılarından kaçan yüzlerce Türkmen sınırdan geçerek Türkiye'ye geldi.Suriye'de yaşayan Türkmenlerin önde gelen liderlerinden Y

Suriye'deki Türkmenler ne istiyor?

 

 Suriye'deki şiddet ortamı Türkmenlerin yıllardır yaşadıkları kentleri, köyleri terk etmelerine sebep oldu. Esed güçlerinin saldırılarından kaçan yüzlerce Türkmen sınırdan geçerek Türkiye'ye geldi.

Suriye'de yaşayan Türkmenlerin önde gelen liderlerinden Yusuf Molla ile biraraya geldi.

"Suriye'de 3-3.5 Milyon Türkmen Var"

Soruları cevaplayan Suriye Türkmen Kitlesi Genel Başkanı Yusuf Molla, "Eski nüfus sayımlarına dayanarak ve bazı istatistiksel bilgi ve çalışmalara dayanarak Suriye'de tahminen 3-3 buçuk milyon civarında Türkmenin olduğunu söyleyebiliriz..Halep, Lazkiye, Hama, Humus, Şam ve Hümeyta olmak üzere bu şehirlerde yoğun bir Türkmen nüfusu bulunmaktadır" dedi.

"Esed Rejimi Bizi Yok Saydı"

Esed rejiminin Suriye nüfusunun yüzde 10'undan fazlasını oluşturan Türkmenleri yıllarca yok saydığını anlatan Yusuf Molla "Türkçe konuşmak, Türkçe eğitim, Türkçe basın, Türkçe televizyon, gazete, kitap hepsi yasak. Türkleri asimile etmek için hertürlü sosyal, ekonomik ve kültürel baskıları yapmaktaydılar. Suriye'de Türkmenler kesinlikle yüksek makamlara gelememektedir. Bu rejimin samimiyetine ben inanmıyorum, Suriye halkının da çoğu inanmıyor" dedi.

Birlik Olma Yolunda İlerliyorlar

Ülkelerinde demokratik bir rejimin olmasını isteyen Türkmenler, uluslararası platformlarda seslerini duyurmak istiyor.

Yusuf Molla bu konuda, "Suriye'nin geçici konseyinde Türkmenlerin tek bir temsilcisi bile yok. Meydanda, sahada Türkmenler ağırlıklı olmasına rağmen masada, siyasette hiç yoklar. Onun için bu sessiz kitleye biz ses olalım diye Suriye Türkmen Kitlesini kurmaya karar verdik" diye konuştu.

Türkiye'den Destek İstiyorlar

Suriye Türkmenleri Kitlesi'ni kuran Türkmenler, Türkiye'deki kardeşlerinden destek bekliyor.

Suriye Türkmen Kitlesi Genel Başkanı Yusuf Molla, "Suriyeli Türkmenler oranın yerlisidir ama tabi Türkiye'yi kardeş, kan bağı olan bir vatan olarak görüyor. Türkmenlerin ismini duyurmak, Türkmenlerin haklarını duyurmak, problemlerini herkese anlatabilmek için bizim siyasi olarak desteğe ihtiyacımız vardır" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem